Alább találhatja a nem megfelelő vérkeringés főbb tüneteit:

1.    Az alsó végtagok megdagadása.

A lábfejek enyhe duzzadása hosszabb ideig tartó egy helyben ülés vagy állás miatt is bekövetkezhet. Emellett a nagy mennyiségű sóbevitel, az alultápláltság, az elhízás, az idősödés, a nem aktív életmód, a pre-menstruációs szindróma, és a terhesség is okozhat lábduzzadást. 

Amennyiben azonban a lábfej duzzanata egy ideje már fennáll, vagy ön ödémától szenved, lehetséges, hogy a nem megfelelő vérkeringés áll a probléma hátterében. 

A vérkeringés problémái miatt a vesék képtelenné válnak arra, hogy a folyadékokat a vérerekbe juttassák. 

Emiatt a folyadék kiszivárog és az erek környékén található szövetekbe jutnak. Extrém esetben a nem megfelelő vérkeringés akár lába fekélyesedését is okozhatja. 
Amennyiben úgy tapasztalja, lábfejei megduzzadtak, emelje fel őket szívmagasság fölé. A duzzadás lemegy, amint helyreáll vérkeringése. Keresse fel orvosát, amennyiben a duzzadás nem múlik, vagy súlyosbodik. 

2.    A kezek és lábfejek érzéketlensége. 

Bizonyos testrészek, főképp a kezek és a lábfejek érzéketlenné válása szintén a nem megfelelő vérkeringés egyik tünete lehet. 

Emellett a kezeket vagy lábfejeket érő folyamatos nyomás, túlzott hideg, időszakos idegbecsípődés, nem aktív életmód, valamint B12-vitamin és magnéziumhiány is okozhatja a végtagok érzéketlenné válását.

Emellett bizonyos betegségek tünete is lehet, mint az ínhüvelygyulladás, a multiple sclerosis, vagy az alulműködő pajzsmirigy. 

3.    Hideg kezek és lábfejek. 

A megfelelő vérkeringés segíti az egészséges testhőmérséklet fenntartását. Amennyiben a véráram útjába áll valami, a szervezet nem képes a normális testhőmérséklet fenntartására, ezáltal kezei és lábfejei kihűlnek. 

A nem megfelelő keringés miatt a vér nem jut el teste legtávolabbi részeire, mint ujjai és lábujjai. 

A szervezet sejtjeinek csökkenő oxigénszintje is okozhatja a végtagok kihűlését, ennek egyik jó megoldása az érintett területek masszírozása és dörzsölése, amely segíti a vérkeringés helyreállását. Emellett az alulműködő pajzsmirigy is okozhatja a végtagok kihűlését, csakúgy, mint a Raynaud szindróma, és a perifériás neuropátia.

Amennyiben ismert ok nélkül tapasztalja végtagjai kihűlését, keresse fel orvosát és vizsgáltassa ki, mi állhat a probléma hátterében. 

4.    Állandó fáradtság és kimerültség. 

A kimerültség bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, valamint fizikai megerőltetés esetében is jelentkezhet.

Azonban amennyiben állandóan kimerült vagy fáradt, lehetséges, hogy bizonyos testrészei vérkeringése nem megfelelő. 

Emiatt szervei számára nehézséget okoz a mindennapi teendők elvégzése, mivel nem jutnak elegendő mennyiségű oxigénhez és tápanyagokhoz. 

A kimerültség mellett lehetséges, hogy légszomjtól is szenved, teljesítőképessége csökkenhet, és izmai is gyengülhetnek. 

A kimerültség egyéb okai között a túlzott alkoholfogyasztás, a nagy mennyiségű koffeinbevitel, a nem aktív életmód, a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű alvás, egészségtelen ételek fogyasztása, szorongás, depresszió, gyász, vagy stressz is felsorolható. 

5.    Gyenge immunrendszer és lassú gyógyulási folyamatok. 

A vérkeringési problémák direkt hatással lehetnek immunrendszere egészségére is. A nem megfelelő vérkeringés ugyanis nem juttatja megfelelő mennyiségben szervezetébe a különféle betegségek és fertőzések leküzdéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Emiatt szervezete gyengül, nem képes a patogének megfelelő mértékű felfedezésére és leküzdésére. 

A meggyengült immunrendszer miatt lehetséges, hogy gyakrabban lesz beteg a megszokottnál, bármiféle bőrsebesülés pedig lehetséges, hogy hosszabb ideig gyógyul, mint ahogy normális lenne. 

Vérkeringése javítása és immunrendszere erősítése érdekében napi rendszerességgel végezzen testmozgást.

Csupán napi húsz perc séta, heti öt alkalommal segíti szervezete vérkeringésének helyreállítását. 

6.    Visszerek. 

A lábon megjelenő visszerek a nem megfelelő vérkeringés jelei is lehetnek. A nem megfelelő vérkeringés miatt ugyanis a közvetlenül a bőrfelszín alatt található erek megduzzadnak, megcsavarodhatnak, és nagyon látványossá válnak. 

A visszerek főképp az alsó lábszáron jelentkeznek, fájdalmat, viszketést, nyugtalanságot, égető érzést, a lábak elnehezedését okozva. Sokak számára a látványos, duzzadt erek szépségápolási problémákat is okoznak. 

A visszereket okozhatja örökletes hajlam, elhízás, székrekedés, a szervezet hormonális változásai, fogamzásgátló szerek szedése, valamint sok állással járó munka végzése is.

Amennyiben visszerektől szenved, nagyon fontos, hogy a vérkeringést segítő kompressziós harisnyát hordjon. Emellett mindenképp keresse fel orvosát is, hogy megállapítsák, mi okozhatja a problémát és mi a legjobb kezelési mód. 

7.    Hirtelen jelentkező hajhullás.

Az hirtelen hajhullás, amelyre nincsen magyarázat, egyértelmű jele annak, hogy szervezetének nem megfelelő a vérkeringése. Amennyiben fejbőre nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű szükséges tápanyagokhoz, haja elvékonyodik, kiszárad, és nagy mértékben hullani kezd. 

Hajszakértők szerint a legjobb módszer a hajhullás kezelésére az, ha esszenciális olajokkal masszírozza fejbőrét. A masszázs segíti a vér áramlását a hajhagymákba. Mindenképpen keresse fel orvosát is, aki segíthet annak megállapításában, szükséges-e egyéb gyógykezelés a vérkeringés javítása érdekében. 

A nem megfelelő vérkeringés bőre kiszáradását és körmei töredezését is okozhatja, mivel oda sem jut el megfelelő mennyiségű tápanyag. 

A hajhullásnak emellett egyéb oka is lehet, mint az idősödés, a túlzott mértékű dohányzás, a szervezet tápanyaghiánya, a hormonrendszer egyensúlyának felborulása, genetikai hajlam, a fejbőr begyulladása vagy elfertőződése, pajzsmirigy betegség, vashiány, vérszegénység, vagy bizonyos krónikus betegségek. 

8.    Erekciós problémák. 

A férfiak körében a nem megfelelő vérkeringés csökkenti a vér áramlását a nemi szervekbe is, ezáltal pedig erekciós problémákat is okozhat. Amennyiben a probléma hátterében keringési zavar áll, így az nem egyszer jelentkezik, hanem rendszeres, fennálló probléma. 

Verőér keményedés is okozhat erekciós problémákat, emiatt minden esetben ajánlott orvosa felkeresése, amennyiben erekciós problémái vannak, mivel csak ilyen módon zárható ki a keringési rendellenesség. 

9.    A bőr színének megváltozása vagy elkékülése. 

Amennyiben bőre vagy ajkai elkékülnek, az annak a biztos jele, hogy szervezetének alacsony a véroxigén-szintje, vagy szervezete vérkeringése nem megfelelő. Ezt a problémát egyszerűen elkékülésnek is nevezik. 

Vére alacsony oxigénszintje a vér színének megváltozását okozza, élénk vörösről mélyebb, bordó színre. Emiatt a szeme körüli bőr, valamin ínye és ajkai kék színűvé változnak. Ujjai és lábujjai is úgy tűnnek majd, mintha véraláfutásosak lennének. 

A csecsemők bőre színének hirtelen megváltozása a veleszületett szívelégtelenség egyik jele is lehet, mindenképpen kérjen tehát orvosi segítséget ebben az esetben. 

10.    Szorító érzés a mellkasban és mellkasi fájdalom. 

Szíve feladata szervezete ellátása vérrel, megfelelő működéséhez azonban elengedhetetlenül fontos a megfelelő vérkeringés. A szív artériái vérkeringésének csökkenése a mellkas szorító érzését és elnehezülését okozza. 

Ez az érzés teljesen váratlan időpontokban jelentkezhet, majd elmúlhat. Orvosi körökben az állapot neve angina pectoris, vagy egyszerűen csak angina. A mellkasi fájdalmat ezen kívül az artériák megkeményedése is okozhatja.

A mellkasi fájdalmat ezen kívül izomösszehúzódás, gyomorégés, szervezete savasodása, felső lágúti fertőzés, gyomorfekély, és emésztési problémák is okozhatják. 

Amennyiben mellkasi fájdalmai vannak, azonnal keresse fel orvosát, ezáltal ugyanis lehetséges, hogy egy életveszélyes állapot bekövetkezését akadályozza meg. 

11.    Tippek és tanácsok vérkeringése javítása érdekében.

- Napi rendszerességgel végezzen testmozgást. 
- A stressz is befolyásolja a vérkeringést, ezért tanulja meg megfelelően kezelni a stresszes szituációkat és lehetőleg kerülje a nagymértékű stresszt.
- Adjon pár csepp rozmaringolajat ½ csészényi meleg olívaolajhoz és masszírozza bőrébe, főképp végtagjaira koncentrálva. 
- Próbálja meg a hydroterápiát (váltakozó hideg- és melegvizes zuhany), amely segíti a megfelelő vérkeringés helyreállítását. 
- A nem megfelelő testtartás is okozhatja a vérkeringés problémáit. Ülés vagy gyaloglás során ügyeljen arra, hogy gerincét egyenesen tartsa. 
- Hagyja el a kávét, egészsége megőrzése érdekében inkább zöldteát fogyasszon. 
- Ne fogyasszon túlzott mennyiségű alkoholt. 
- Amennyiben dohányzik, igyekezzen minél előbb leszokni, valamint a passzív dohányzást is kerülje.
- Keringési rendszere stimulálása érdekében fogyasszon rendszeresen olajos magvakat, cayenne borsot vagy feketeborsot, fokhagymát, hagymát, valamint gyömbért. 
- Ne sajnálja a pénzt a megfelelő lábbelire, amely nem gátolja lábfejei és lábszára megfelelő 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!