A stroke kialakulásában mindennél fontosabb a megelőzés. A vérrög forrás az esetek túlnyomó többségében a szívben van. Bizonyos szívritmus zavarok a szívben, azon belül is főleg a pitvari fülcsékben elősegítik a vérrögök kialakulását, amik azután onnan leszakadva az agyi érpályákban sodródhatnak.

A jól vezetett véralvadás gátló kezeléssel az ilyen stroke-ok túlnyomó többsége megelőzhető. 

A hazai adataink több mint elszomorítóak. Míg az szívinfarktus kezelésében felzárkóztunk szorosan Európa élvonalához, ez a stroke kezelés vonatkozásában messze nem mondható el sajnos. Alig van az országban egy-két stroke centrum, ami az európai ajánlásokat részben vagy egészben teljesíti, pedig évi negyvenezer embert ragad el tőlünk ez a betegség.

A vérzéses stroke hátterében többnyire a nem megfelelően kezelt magas vérnyomás betegség áll. Hazánkban ma kb. minden harmadik felnőtt szenved tudtával vagy tudta nélkül magas vérnyomás betegségben, és bár jó gyógyszereink vannak, ezek megfelelő alkalmazása nagy hiányosságokat mutat.

De, ha már bekövetkezett a legrosszabb, akkor a legfontosabb tényező az időben elkezdett kezelés. Nagyon hamar, a betegeket stroke centrumba kell juttatni, mert az agy nem sokáig bírja az oxigén hiányt. Ott CT/MR vizsgálatokkal haladéktalanul tisztázni kell a stroke típusát, és a diagnózis birtokában azonnal meg kell kezdeni az elzáródásos stroke-ban a vérrög oldó kezelést.

Minél több agyszövetet menekül meg, annál jobb lesz a beteg prognózisa.

Ezt követően már a korai szakban azonnal meg kell kezdeni a beteg szakszerű mozgásterápiáját, beszédterápiát, gondoskodni kell a megfelelő táplálásáról és el kell kerülni minden áron, hogy felfekvések keletkezzenek a testén.

Korábban azt gondoltuk, az idegsejteket nem lehet pótolni, de a Karolinska Egyetem kutatói ezt az évszázados vélekedést megcáfolták. Kiderült, hogy a sérült területen élő astrociták (csillagsejtek) a stroke-ot követően képesek idegsejtekké átalakulni. Ez csak a stroke-ot elszenvedett agyban van így, az egészséges agyszövetben ez az átalakulás nem megy végbe. Ez tehát azt jelenti, ellentétben a korábbi vélekedésekkel, ha megfelelő időben és megfelelő módon kezelik a beteget, akkor van remény arra, hogy az agy részben vagy akár teljes egészében is rekonstruálja önmagát. Persze ez a lehetőség nem korlátlan, ezért is kell törekedni arra, hogy a stroke-os betegek minél hamarabb diagnosztizálódjanak és valóban hatásos kezelésben részesüljenek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!