A cukorbetegség újabb áldozatainak száma továbbra is exponenciálisan nő, mivel a metabolikus szindróma rizikófaktorainak listája (elhízás, magas trigliceridszint, alacsony HDL-koleszterinszint, magas vérnyomás és vércukorszint) háromszorosára növeli a szív-és érrendszeri betegségek és a szívroham általi halálozás kockázatát. Habár a szívbetegségek a korai halálozás legfőbb okozói a legtöbb nyugati társadalomban, kialakulásuk nagyban megelőzhető az étrend megváltoztatásával, több testmozgással és az életstílusra való odafigyeléssel.

Ha az étrendünkben szereplő cukrot, feldolgozott élelmiszereket és hidrogénezett zsírokat kihúzzuk a listáról, és cserébe megnöveljük az egyszeresen telítetlen zsírsav-források, a fehérje és az olyan szupertáplálékok fogyasztását, mint az áfonya, lecsökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát, hiszen így javítunk az emésztésen és a metabolikus szindróma tünetein. A Maine Egyetem kutatói az Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism folyóiratban azt írták, hogy egy átlagos, de vad áfonyát is tartalmazó étrend segít megelőzni a metabolikus szindrómával kapcsolatos kórokat, például a szív- és érrendszeri betegségeket és a cukorbetegséget.

Az áfonya nem csak finom, de drasztikusan csökkenti a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Az áfonyában található antocianinok növelik az artériák rugalmasságát, ezzel csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

A vad áfonya tele van polifenolokkal, melyekről egyre több tanulmány készül, amik védelmező gyógyhatásaikat bizonyítják: a kutatások szerint csökkentik az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és több ráktípus kialakulásának kockázatát.

A kutatók patkányokon kísérleteztek egy, az emberekéhez nagyon hasonló anyagcsere-modell alapján. Az állatok nyolc héten át napi 35 g vad áfonyát kaptak, aminek eredményeképpen képesek voltak szabályozni és fenntartani az ereik falában történő összehúzódások és elernyedések közötti egyensúlyt; ezzel az áfonya az elhízott, metabolikus szindrómás kísérleti patkányok szervezetében is javította a vérkeringést és vérnyomás-szabályozást.

A statisztikák szerint a nyugati társadalmak lakosságának durván 37 százaléka ki van téve a metabolikus szindróma kockázatának, de az étrend kismértékű változtatásával és rendszeres testmozgással csökkenthető a cukorbetegség és az érrendszeri betegségek kialakulásának esélye.

A vad áfonya csillapítja a krónikus gyulladásokat és javítja a metabolikus szindrómához köthető abnormális zsírosodást és gén expressziót. A hosszú távú vad áfonya-fogyasztás segít felvenni a harcot a metabolikus szindrómával kapcsolatos betegségek ellen, mert normalizálja az oxidatív, gyulladásos reakciókat és az endoteliális működést. Több régebbi kutatás bizonyította, hogy 200-350 g áfonya fogyasztása heti több alkalommal, vagy egy szabványos antocianin-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő (napi 400 mg) beépítése az étrendbe jelentősen csökkenti a cukorbetegség és az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!