Az athéni egyetem kutatói azonban arról számoltak be, hogy vizsgálataik szerint az elektromos cigaretta károsíthatja a tüdő szöveteit. 

A vizsgálat során arra kérték az önkénteseket, hogy 10 percen keresztül használják az elektromos cigarettát és szívják le a gőzt a tüdejükbe. Különböző légzésfunkció vizsgálatokkal mérték a légúti ellenállást a tüdőben. 

A kutatásba összesen 32 önkéntest vontak be, közülük 8-an soha nem dohányoztak, míg 24-en rendszeres dohányosok voltak. Néhányuknak egészséges tüdeje volt, míg mások asztmában vagy COPD-ben szenvedtek.

Az eredmények azt mutatták, hogy az e-cigaretta azonnali légzésellenállás növekedést okozott, ami a résztvevők többségénél 10 percig tartott. Emellett más megállapításokat is tettek:

-    a nem dohányosoknál az e-cigaretta 10 percre 206-182%-kal növelte meg a légzésellenállást
-    a rendszeresen dohányzóknál 220-176%-os növekedést okozott az elektromos cigaretta (szintén 10 percig)
-    a COPD-ben, illetve asztmában szenvedő betegeknél nem okozott szignifikáns emelkedést

A szakemberek szerint az e-cigaretta semmiképpen nem tekinthető megfelelő alternatívának a klasszikus dohányzással szemben, a dohányosok akkor érhetnek el látványos eredményt egészségi állapotukban, ha leteszik a cigarettát (bár abban a szakemberek többsége egyetért, hogy az e-cigaretta kevésbé ártalmas, mint a dohányzás). 

Mi is az elektromos cigaretta?

Az elektromos cigaretta egy olyan eszköz, amely párolgás révén juttatja el a különböző, dohányból származó anyagokat a dohányos szervezetébe, általában nem, vagy kevés nikotint tartalmaz. Az e-cigaretta gyártói előszeretettel állítják, hogy az e-cigaretta a dohányzás egészséges(ebb) alternatívája, mivel használata során nem jut füst a szervezetbe. A dohányzás során belélegzett füst mai ismereteink szerint kb. 4000 toxikus vegyületet tartalmaz.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!