Évente kb. kétmillió ember pöfékeli ki magát az élők közül, és hal meg jóval idő előtt. A dohányzás átlagosan 12 évvel rövidíti meg a várható átlagos élettartamot, de a kövér férfiak esetébe ez akár 27 mínusz évet is jelenthet.

De mért is olyan veszélyes a dohányzás?

Önmagában a szénmonoxid, a hidrogén-cianid, a nikotin ehhez kevés lenne. 

Hazánkban kb. 10 000 infarktus, 5 000 tüdőrák és kb. 5 000 COPD-s haláleset lenne megelőzhető, ha nem dohányoznánk.

Sokkal többről van itt szó. Erre a kérdésre a választ csak napjaink kutatásai adták meg.

A cigarettafüst rengeteg nanoméretű részecskét tartalmaz (a méter egymilliárdod része), amiket amúgy is belélegzünk, de egy dohányos egymilliószor annyit szippantásonként, mint egy nem dohányos ember.

Ezek a nanorészecskék egészen a tüdő alveolusokig (léghólyagocskákig) jutnak le, és ott lerakódnak. Onnan ezt kiköhögni, kilégezni már soha többé, semmilyen módon nem lehet. A szervezet ilyenkor egy végső kétségbeesett lépést tesz: nagy faló sejteket irányít oda (makrofágokat), amiknek az a feladatuk, hogy kebelezzék be ezeket a nanorészecskéket és szállítsák el  ezeket a tüdőből. Csakhogy a makrofágok kapacitása erre messze nem elégséges, durva hasonlattal, mintha kanállal akarnánk kimerni a tengert. 

Tehát minden szippantással egyre több és több ilyen részecske gyűlik össze léghólyagocskáinkban, ott oxidatív stresszt idéznek elő, aminek a következtében krónikus gyulladás, alveolus pusztulás (COPD), illetve rákos elfajulás lehet a következménye. 

A tüdőrákos betegek 90%-a dohányzott a betegsége előtt. A maradék 10%-ban is vastagon benne vannak, a passzív dohányzás révén! És ezzel még nincs vége a történetnek. 

A makrofágok sem tudnak nagyon mit kezdeni ezekkel a nanorészecskékkel és a szervezet különböző régióiban ezektől valamilyen módon igyekeznek megszabadulni. Ezért sokkal magasabb a dohányos betegek körében az emlőrák, a gyomorrák, a prosztatarák, és szinte minden rákos megbetegedés gyakorisága, mint nem dohányos társaiknál. Bizony, ahogy a sanzon mondja: „aki rágyújt, az nem kér ebédet" - talán soha többé.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!