A kérdés már ötven éve nem dönthető el. A cukor fogyasztása károsabb-e vagy a dohányzás?

A sejteknek természetesen kell a cukor, de ezeket összetett szénhidrátokból, keményítőből, aminosavakból a szervezet bármikor képes pótolni.

Most úgy tűnik, a meccs eldőlni látszik. A dohányzás mintegy 17 évvel rövidíti meg átlagosan az ember életét, míg a felesleges cukorfogyasztás kb. 19 életévet vesz el tőlünk.

Mind a kettőben az a közös, hogy nagyon nehéz róluk leszokni. A cukor éppen olyan erős függőséget okoz, mint a nikotin. Aki azt hiszi, hogy a csokoládé javítja a hangulatát, nagyon téved. Szó sincs róla. Nincs egyetlen csokoládéban sem annyi szerotonin, ami számottevő hangulat javulást okozna. Van viszont bennük jó sok cukor, és ez az, ami a vágy tárgyát képezi.

400 évvel ezelőtt nem dohányzott senki sem jóformán a világon, míg a cukor fogyasztása is nulla volt. Csak a patikákban alkalmazták, arra, hogy az akkor  készített rossz ízű főzetek és tinktúrák bevehetők legyenek. Ezen kívül a királyi udvarokban volt kuriózum, és nem általános csemege. Ma fejenként évente átlagosan 35kg cukrot fogyasztunk, éppen 35 kg-mal többet, mint amennyire szükségünk lenne. 

A második világháború után a cukorbetegség gyakorisága Európában 1ezrelék volt, ma pedig a lakosság legalább 6-10%-a szenved cukorbetegségben.

Ezt a hatvan-százszoros növekedést egyértelműen a finomított cukrok számlájára írhatjuk. 

Ma  egy közepes szupermarketben is több mint 600 féle édesség található. A cukrok által bevitt üres kalória zsírokká alakul át, ami a hasi tájékon fog majd lerakódni. És ekkor jön a fekete leves. Ha elhagyjuk az étrendünkből a cukrokat és elkezdünk szépen fogyni, akkor keserves csalódásként éljük meg, hogy a hasi és csípőtáji zsírpárnák alig apadnak le. Ezektől megszabadulni már csak egy féle módon lehet. El kell kezdeni futni, méghozzá úgy, hogy a futás alatt, ami kb. fél óra/nap, a pulzus szám nem csökkenhet 130 alá (aerob edzésmunka). E fölé sem célszerű vinni. Persze ez nem megy egyik napról a másikra, 40 év felett előtte részletes kivizsgálás is tanácsos, de csak ezzel a mozgással és sajnos semmi más sporttal nem lehet ezektől a zsírpárnáktól megszabadulni.

És ennek nem csak esztétikai jelentősége van. A hasi zsírok könnyen mobilizálhatók, és ezáltal nagy szerepet játszanak az erek falának a zsíros elfajulásában (plakképződésben), aminek a következménye az infarktus és a stroke.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!