Amennyiben a járvány fenntartja jelenlegi erejét, januárra a libériai és Sierra Leone-i ebolás esetek száma meghaladhatja az 550 ezret. Ezt a számot csak a bejelentett esetek alapján számolták, amennyiben a nem bejelentett eseteket is számításba vesszük, a januári esetek száma akár 1,4 millió is lehet. 

A Járványügyi Központ ugyan azt mondja, számításaikban nem biztosak, de üzenetük annál inkább biztos, „amennyiben a körülmények nem változnak, a helyzet hirtelen szörnyűvé fog fordulni, minél hamarabb, lehetőleg azonnal kell cselekedni.”

Legfrissebb Járványügyi Központ által kiadott beszámolók szerint a jelenlegi nyugat-afrikai ebola járványt azonnal meg kell fékezni, hiszen „a késedelem ára elkeserítő lesz”.

A Központ számításait és statisztikáik kiszámolási módszerét hetente publikálja, a jelenlegi számítások Libériára és Sierra Leone-ra vonatkoznak, ahol az ebola járvány jelenleg kontroll nélkül tombol.  

Az esetek száma néhány hetente megduplázódik

A statisztika szerint 2014. március 22-én negyvenkilenc bejelentett esetről tudunk, amelyek a mostani ebola vírus kitörésének helyén, Guinea-ban voltak. Augusztus végére a járvány tovább terjedt a szomszédos Libériába és Sierra Leone-ba is, az esetek száma pedig 3685-re nőtt. 

A Járványügyi Központ azt sejti, hogy Libériában és Sierra Leone-ban szeptember végére nagyjából nyolcezer bejelentett eset lesz, amely a nem bejelentett esetekkel is számolva a valóságban huszonegyezer esetet is jelenthet. Amennyiben a növekedés mértéke megmarad, és “nem avatkoznak be, illetve nem változtatnak a népesség viselkedésén”, pár hónapon belül 550 ezer bejelentett esetet számolhatunk, amely akár 1,4 millió valós esetet is jelenthet. 

Ezek a számítások azt veszik figyelembe, hogy a jelenlegi állapotok és a vírus fertőzési ereje azonos marad a jelenlegivel. Számítások szerint a Libériai esetek száma 15-20 naponta duplázódik meg, Sierra Leone-ban és Guinea-ban pedig 30-40 naponta számolhatunk az esetek megduplázódásával. 

Az 'EbolaResponse' modell figyelembe veszi a járvány előrehaladtát és az elszigetelés fajtáit 

A Járványügyi Központ számításai megkönnyítésére kidolgozott egy 'EbolaResponse' nevű modellt, amely egy egyszerű Excel táblázat, képletekkel és a jövőre vonatkozó jóslatokkal. 

A modell megjósolja, hogy a beteg milyen státuszban van (inkubált, fertőző, gyógyuló, vagy elhunyt), és azt is, az elszigetelés melyik fajtáját szükséges alkalmazni. 

Az elszigetelés három fajtája a következő: 

    kórházi kezelés
    otthoni, elszigetelt kezelés (olyan helyen, ahol a vírus nagyon kis eséllyel tud továbbterjedni és lehetőség van a megfelelő és biztonságos temetésre is)
    otthoni kezelés, nem megfelelő elszigeteléssel. 

Ideális esetben az ebola gyógyító helyszínek és megfelelő gyógyászati központok rendelkeznek járványmegelőző rendszerrel, amely meggátolja a vírus továbbterjedését, ám a Járványügyi Központ szerint sajnos sokszor nem ez a helyzet. Tehát a modell azt is figyelembe veszi, hogy napi veszélye van annak, hogy egy személy egy másikat meg fog fertőzni, ám ez a szám alacsonyabb, mint egy. 

A modell a korábbi ebola járványokról is tartalmaz információkat, mint például azok gyengült időszakai, és a fertőzés valamint a tünetek megjelenése közötti eltelt idő. Nincs arról információ, hogy a vírus máshogyan terjedne, mint a korábbi esetek. 

A nem bejelentett esetek számításához a modell 2,5-ös faktort használ, amelyet a bejelentett és a valóban felhasznált ágyak egy bizonyos napon (augusztus 28) megközelítő különbségéből számítottak. 

“A késedelem ára elkeserítő lesz”

 A Járványügyi Központ azt állítja, tisztában vannak a járvány kordában tartásának és megállításának módszereivel. A modell azt javasolja, a fertőzött emberek 70%-át kell ebolára kifejlesztett egészségügyi központokban gyógyítani, azok megtelése esetén pedig otthoni vagy központosított kezelés szükséges, olyan környezetben, ahol a továbbterjedés esélye alacsony, és lehetőség van a biztonságos temetésre. 

A betegek nem megfelelő kezelése miatt minden hónapban nő a betegek és a halottak száma, egyre több kórrházi ágyra és gyógyszerre van szükség. “A késedelem ára elkeserítő lesz” - nyilatkozta a Járványügyi Központ. 

Az állami hivatal szerint a januári katasztrofális kilátások elkerülése érdekében sürgősen és hatékonyan kell cselekedni, amely során “megfelelően kell kezelni a járványt, a kommunikáció elengedhetetlen, ahogy a lakosság hozzáállásának megváltoztatása is. Ezen felül biztosítani kell a megfelelő erőforrásokat, mint az egészségügyi dolgozók, ágyak, felszerelések és gyógyszerek.”

A Járványügyi Központ modellje kiszámítja a valószínűleg szükséges ágyak számát, azonban arra nem tud választ adni, hogyan fékezhetik meg a vírus terjedését és növelhetik meg a biztonságot.  

Egy közelmúltban megjelent cikkben Peter Piot, aki 1976-ban trópusi betegségeket kutatva fedezte fel az ebola vírust Zaire-ben (a mai Kongói demokratikus köztársaság) azt mondta, elengedhetetlen a “gyors és globális reakció”. A jelenleg londoni higiéniás és trópusi gyógyászati professzor azt mondja, a nyugat-afrikai járvány egy “tökéletes vihar” eredménye, amely a nem megfelelő egészségügyi szolgáltatásokat, a nyugati gyógyászat elutasítását, a kormányzat ebola tagadó hozzáállását, és a nem higiénikus temetők létét ötvözi. 

Eközben az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa bejelentette, hogy az ebola járvány veszélyezteti a globális békét és biztonságot, és a tagországok azonnali beavatkozását sürgeti. A krízis olyan mértékű, hogy az Egészségügyi Világszervezet augusztusban azt állította, bejelentés nélkül is etikus lenne megvizsgálni a nem bejelentett eseteket, és gyógymódot találni azokra. Az Orvosok Határok Nélkül szervezete bejelentette, nyugat-afrikában a kísérlet ebola gyógymódok elindítását meggyorsították, ez az eddigi járványok során először fordult elő.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!