A tünetek időszakosan is jelentkezhetnek, illetve különböző intenzitással. Tünetek (egy vagy akár az összes jellemző lehet):

Krónikus köhögés

A köhögés  során a nyák távozik a légutakból és a tüdőkből, így azok megtisztulnak az irritáló váladéktól. Általában a felköhögött nyák áttetsző, tiszta, azonban a COPD-ben szenvedő betegeké sárga színű. Gyakran már reggel, az ébredést is köhögés kíséri és valószínűleg még többet köhög ha tornázni kezd vagy dohányzik. A köhögés akár folytonos jelleggel, minden nap fennállhat, még akkor is, ha más betegségre, például megfázásra vagy influenzára utaló tünetek nincsenek.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség tünetei főként a tüdő károsodásának mértékétől függenek. Általában lassan alakulnak ki és gyakran nem jelentkeznek egészen addig, míg komolyabb károsodás nem következik be.

Zihálás

Amikor kilégzés során a levegőnek keskeny vagy eldugult légutakon kell mozognia a tüdőben, gyakran sípoló vagy zenei hangot hallat. Ez akkor következik be, mikor a túl sok nyák elzárja  a légutakat. Fontos megjegyezni, hogy attól még, hogy valaki zihál, nem feltétlenül rendelkezik COPD-vel, a zihálás az asztma vagy a tüdőgyulladás tünete is lehet.

A zihállás különböző okai lehetnek még:

Légszomj 

Ahogyan tüdőben található légutak begyulladnak, összeszorulnak és károsodnak, nehézkessé válik a levegővétel. Ez a COPD tünet főként a nagy fizikai aktivitás mellett figyelhető meg, de a napi rutinba tartozó dolgokat, mint például a sétálás, házimunka végzése, öltözködés vagy fürdést is megnehezítheti. Ami a legrosszabb: akár pihenés közben is bekövetkezhet.

Kimerültség

Ha légzési nehézségekkel küzd, akkor nem jut elég oxigén a vérébe és ezáltal az izmokhoz sem. A szükséges oxigén mennyiség hiányában a szervezet lelassul és fáradékonnyá válik.  A kimerültség további okai között lehet az is, hogy a tüdők nagyon keményen kell, hogy dolgozzanak az oxigén és a szén-dioxid cseréjének érdekében, így a test energiáját elvonja.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!