A tüdő az egyik legkeményebben dolgozó szervek egyike. Percenként körülbelül 20-szor tágul ki és húzódik össze annak érdekében, hogy az oxigént a szervezet minden egyes szövetéhez eljuttassa, valamint a test által előállított szén-dioxidot kiürítse.

Mindkét tüdő lebenyekre van osztva. A jobb oldali tüdőnek 3 lebenye van, míg a bal oldalinak csak 2, hogy a szív is elférjen.
Együttesen a tüdőkszövetek felszíne majdnem 40-szer nagyobb, mint az egész test külső felszíne, ami miatt a tüdők (együtt a kettő) az egyik legnagyobb szervek az emberi testben.

A kúp alakú tüdő egy szivacsszerű szerv, amely kitölti az egész mellkasüreget és az alsó légút részeit. A legfontosabb feladata, hogy biztosítsa az oxigén hajszálerekbe való jutását annak érdekében, hogy a vér minél jobban oxigénellátottabb legyen.

Minden tüdő egy hörgőfát tartalmaz, ami a nevét a bonyolul légutak hálózatáról kapta. A tüdőben található levegővel telt zsákokat hólyagocskáknak nevezzük, amelyek a szőlőfürtökre hasonlítanak. Ezekben fehérvérsejtek (makrofágok) találhatóak, melyek feladata a belégzés során a tüdőbe került szennyeződések felfalása és megsemmisítése. Kilégzés után a tüdők valamennyire felfúvódva maradnak, mivel a sejtek által termelt úgynevezett felületaktív anyag megtölti. Ezen anyag zsíros fehérjéket taralmaz, mely segíti a tüdőt a fertőzések elkerülésében.

Az iparra szakosodott országok körében az orvoslátogatások egyik fő oka a légúti megbetegedés, mivel itt a levegő vegyszerekkel, mérgező anyagokkal, porral, pollenekkel, baktériumokkal és vírusokkal szennyezett. Több milliárd mikoroorganizmus – baktériumok, vírusok, gombák – találhatóak a levegőben, amit nap mint nap belelégik. Ez a levegő a tüdőbe jut és így a légúti fertőzések ezáltal igen gyakorivá válnak.
Néhány ferőzés, mind például a megfázás vagy az orrmelléküreg-gyulladás a felső légúti területet érinti, míg mások, például a hörghurut és a tüdőgyulladás az alsó légutakat támadja meg.

Néhány légúti megbetegedés:

•    Akut hörghurut: Hirtelen kialakuló felső légúti ferőzés, mint például a megfázás, melyet általában virus okoz.

•    Tüdőrák : A tüdőrák egy, a dohányzással összefüggő betegség, továbbra is vezető szerepet játszik a halálozási okok között.

•    Tüdőgyulladás : Tüdőgyulladás miatt a tüdő legkisebb részei (hörgő és hólyag szövet) gyulladnak be. Végzetes lehet az idősek, gyermekek és legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára.

•    Asztma : Az asztmás rohamok az összeszűkült légutak miatt következnek be. Allergiás asztma – allergének miatt kialakult fajta- rendszerint gyermekkorban alakul ki. A gyermekkori megbetegedések száma folyamatosan növekedik.

•    Tuberkulózis : A tuberkolózis egy fertőző bakteriális tüdőbetegség, amely továbbra is a fejletlen országok egyik legelterjedtebb betegsége

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!