A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egy progresszív tüdőbetegség, mely megnehezíti a légzést. A “progresszív” jelző azt jelenti, hogy a betegség az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válik.

A COPD-t leggyakrabban kiváltó ok a dohányzás. A betegség két formája a hörghurut és a tüdőtágulás. Sok embernél mindkét formában jelentkezik.

Az Egyesült Államokban mintegy 12 millió embernél diagnosztizálták a kórt. Valószínűleg többen is érintettek, csak még nincs tudomásuk róla, hogy hordozzák a betegséget. A CDC szerint ez a negyedik vezető halálozási ok az Egyesült Államokban. Az előfordulás gyakorisága a kor előrehaladtával növekszik. A férfiak körében jobban elterjedt, de a halálozási arány a férfiakra és a nőkre nézve közel azonos.

Hogyan is működik a tüdő?

Hogy jobban megértsük a COPD-t, először a tudő működését kell megértenünk. Minden egyes alkalommal, mikor belégzünk, a légcsőn keresztül a levegő a hörgőkbe jut. A tüdőben, a hörgők  több tízezer kisebb járatra válnak szét, amelyeket apró hörgőknek nevezünk. A kis hörgők végén légzsákok találhatóak, úgynevezett hólyagocskák. Ezek a kisebb légzsákok olyanok, mint a lufi. Belégzésnél kitágulnak és megtelnek levegővel, majd a kilégzés során ismét összezsugorodnak.

A légzsákok falai vékony erekben, úgynevezett hajszálerekben gazdagok. Amikor a légzsákok megtelnek levegővel, az oxivén a hajszálereken keresztül a véráramba kerül, hogy innen a test minden részébe eljusson. Mindeközben a szén-dioxid (a hulladék anyag) a hajszálereken keresztül visszajut a légzsákokba, majd kilélegzésre kerül.

A COPD légzésre gyakorolt hatásai

A COPD a következő válotozásokat okozza a tüdőben illetve a légutakban:

•    A légzsákok és a légutak elveszítik a rugalmasságukat
•    A légzsákok falai elpusztulnak
•    A légutak falai megvastagodnak és begyulladnak
•    A légutakat eltömíti a nyák

Ha COPD betegsége van, valószínűleg a fenti tünetek közül valamelyik illik Önre. Ezen tünetek lecsökkentik a levegő ki- és beáramlását a tüdőkbe, így megfosztja a testet a szervezet számára szükséges oxigéntől.

A COPD formái

Két fajtája ismert:

Krónikus hörghurut: a légutak krónikus gyulladása légúti elzáródással kísérve. Egyik tünete a hosszú időn (a hét legtöbb napján, legalább három hónapon keresztül folyamatosan fennálló tünetek, egymást követő két évben) tartó nyákos köhögés. 

Tüdőtágulás során a tüdőszövetek leépülnek, különösen az hólyagocskák.

A COPD mindkét formája károsítja a légutakat és megakadályozza az oxigénfelvételt valamint a szén-dioxid kibocsátást.

A COPD-re jelenleg nem ismert semmilyen gyógymód sem, az orvosok nem tudják visszaállítani a betegség által okozott károsodásokat. Az idő előrehaladtával a hétköznapi feladatok elvégzése egyre nehezebbé válik, azonban, a megfelelő kezelések és az életmódbeli változtatások által le lehet a lassítani a folyamatot, így a beteg tovább érezheti magát jobban és maradhat fizikailag is aktív.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!