A téli hónapokban gyakori probléma a köhögés. Nem csak az a baj, hogy a száraz, illetve a hurutos köhögést terjesztő kórokozók gyorsan terjednek, de az is, hogy a folyamatos köhögés rendkívül zavaró a többi ember számára, valamint magának a betegnek is. Elsődlegesen kétféle köhögést különböztethetünk meg. Fontos megérteni a köztük lévő különbséget, mivel csak így biztosítható a gyors felépülés.

Hurutos köhögés

Mellkasi nyomással jár és könnyen felismerhető a nyálka vagy slejm termeléséről, amit az ember gyakran nem is köhög fel, pedig az segítené a tisztulást. Ezt a fajta köhögést nem szabad elnyomni, mivel a letapadt nyálkának fel kell szakadnia.

Száraz köhögés

Könnyen felismerhető a torok hátuljában érzett irritációról, ami köhögésre készteti az embert. A száraz köhögés gyakran rosszabb lesz a hidegtől, a száraz levegőtől, az allergiától vagy a poros környezettől, ezért fontos, hogy a torkát melegen és nyugalomban tartsa - akármennyire irritáló az érzés, próbáljon ne köhögni.

Télen sokan szenvednek akár a száraz, akár a hurutos köhögéstől, az alábbi 5 természetes gyógymóddal azonban enyhíthető és megszüntethető a köhögés.

1. Gőzöljön!

Ha nem érzi jól magát, az inhalálás csodákat tesz, mivel csökkenti a torok vérbőségét és megnyitja a légutakat - felszakítja a letapadt nyálkát és nyugtatja a torkot. Továbbá hozzáadott illóolajok, például a teafa és az eukaliptusz olaj jótékony hatással van a szervezetre, mivel vírusölő, antibakteriális és gyulladásgátló hatásúak, valamint javítják a vérkeringést és segítenek a teljes ellazulásban.

Amire szüksége lesz:

 • 3 csepp teafa olaj
 • 2 csepp eukaliptusz olaj
 • 2 csepp a kedvenc illóolajából (nem kötelező)
 • Egy melegvizes palack.

Elkészítése: Forralja fel a vizet és hagyja pár percig állni. A melegvizes palackot több, mint a feléig töltse meg és adja hozzá az illóolajokat. Egyenes háttal üljön le egy székre és a melegvizes palackot tartsa a mellkasához. Csavarja le a palack tetejét és mélyen lélegezze be a gőzt. Vigyázzon a forró gőzzel, illetve hogy nehogy kiömöljön a víz. A legjobb eredmény elérése érdekében inhaláljon nap 2-3 alkalommal 5-10 percet, de szükség szerint akárhányszor megismételheti a gőzölést. A másik lehetőség az, hogy régimódian maga elé helyez egy forró vizes tálat, majd a tál fölé hajol és letakarja a fejét egy törülközővel.

2. Kakukkfű

A kakukkfüvet már évszázadok óta használják a betegségek távoltartására és az immunrendszer megerősítésére. Ennek a gyógynövénynek köptető hatása van, ezáltal segít a nyálka felszakításában, valamint ellazítja a torok izmait, megnyitja a légutakat és enyhíti a köhögést is. A kakukkfű ezen kívül vírusölő és antibakteriális hatású, így egyidejűleg a fertőzést is segít leküzdeni.

Amire szüksége lesz:

 • Egy maréknyi friss vagy 2 evőkanál szárított kakukkfű
 • 1 csésze friss víz
 • Az ízesítéshez méz vagy citrom (nem kötelező)

Elkészítése: Egy mozsárban nagyjából zúzza össze a kakukkfüvet majd öntse át egy bögrébe. Forralja fel a vizet és öntse le vele a kakukkfüvet. Takarja le a csészét és hagyja állni a teát 10-15 percig. Az elkészült teát szűrje le és ízlés szerint ízesítse citrommal valamint mézzel, majd igya meg. A teát fogyassza napi 2-3 alkalommal, különösen lefekvés előtt.

3. Édesgyökér tea

Az édesgyökér felszakítja a nyálkát, ellazítja a torkot és enyhíti a torok vérbőségét. Ezen kívül pedig csökkenti a gyulladást is, ami gyakori következménye a folyamatos köhögésnek.

Amire szüksége lesz:

 • 2 evőkanál szárított édesgyökér
 • 1 csésze friss víz

Elkészítése: Forralja fel a vizet, majd egy bögrébe öntse le vele az édesgyökeret. A teát hagyja állni 10-25 percig majd igya meg - a legjobb eredmény elérése érdekében pedig fogyassza napi kétszer.

4. Gargalizálás sós vízzel

Népszerű gyógymódnak számít a sós vízzel való gargalizálás, ami - habár nem a legkellemesebb - rendkívül hatékonyan segít a torokfájáson. A sós vizes gargalizálás az ozmózis által nyugtatja a gyulladt torkot. Amikor a nátrium koncentrációja magasabb a sejten kívül, mint a sejten belül, akkor a nátrium természetes módon kiválasztódik a sejtekből, ezzel csökkentve a duzzanatot és a diszkomfort érzést. Ez a nyálka feloldásában és felszakításában is segít.

Amire szüksége lesz:

 • 1 csésze meleg víz (forralja fel, majd hagyja kihűlni)
 • 1 teáskanál étkezési só

Elkészítése: Alaposan keverje össze a a sót a vízzel és gargalizáljon a keverékkel 15 másodpercig. Ezután sima vízzel öblítse ki a száját. A gargalizálást szükség szerint ismételje napi 3 alkalommal, viszont arra figyeljen, hogy a napi 3 alkalmat ne lépje túl, mivel a só kiszáríthatja a szöveteket.

5. Fűszeres méz

A manuka mézról köztudott, hogy antibakteriális hatású és hatékonyan kezelhető vele a száraz köhögés. A manuka méz nem csak finom édes, de nyugtatja az irritált torkot is, ezáltal biztosítja a nyugodt éjszakai alvást. A manuka méz ehető magában vagy hozzáadható feketebors, esetleg fokhagyma. A feketebors a világ egyik legforgalmazottabb fűszere, ami többek között rendkívül jó nyálkaoldó hatású, illetve csökkenti a torok vérbőségét. A fokhagyma csípős tulajdonságai miatt antibakteriális, valamint gyulladásgátló hatású, illetve támogatja az immunrendszer működését.

Amire szüksége lesz:

 • 1 evőkanál manuka méz
 • 1 teáskanál frissen őrölt feketebors
 • 1 gerezd összezúzott fokhagyma (nem kötelező)
 • 1 csésze friss víz

Elkészítése: A mézet, feketeborsot és fokhagymát keverje össze egy csészében, majd forró vízzel öntse le. Alaposan keverje el a hozzávalókat és várja meg, amíg a méz teljesen felolvad. Hagyja 10 perc alatt kihűlni az italt, majd újra alaposan keverje meg és igya meg. Szükség szerint naponta fogyassza 1-2 alkalommal.

Ha az immunrendszere erős, nem betegszik majd meg - mint minden más esetben, a köhögés esetében is a legjobb védelem tehát a megelőzés. Viszont ha már köhög, a fentebb említett természetes gyógymódok - amelyek hozzávalói nem mellesleg minden konyhában megtalálhatóak - kiválóan támogatják a szervezet természetes gyógyulási folyamatait.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!