Az USA Diabétesz Társasága, valamint az Elhízás Elleni Társaság ez év tavaszán megjelentetett egy listát, amin a négy legmérgezőbb táplálékot tüntették fel.

Az első helyre az alkohol került, az ezüstérem a finomított cukroké, a bronzérem a transz zsírsavaké, míg az előkelő negyedik helyen a pecsenye sütésekor keletkező pörzsanyagok szerepeltek (Robert H. Lustig MD).

Vizsgáljuk meg egy kicsi közelebbről ezt a díszes társaságot.

Az alkohol direkt sejtméregként semmi jótékony hatást nem fejt ki. Az agyat, a szívet és a májat támadja. A lebomlása során belőle keletkező acetaldehid még mérgezőbb. A sejteket kiszárítja, bonyolult, olykor kezelhetetlen szívritmus zavarokat okoz. A mentális leépülés biztos útja az alkohol fogyasztása. Kb. 11 évvel rövidíti meg várható életéveinket. Ma minden honfitársunk átlagosan 14 l 96%-os alkoholnak megfelelő mennyiségű alkoholt fogyaszt évente, beleértve a csecsemőket is. Ez persze így nem igaz, vannak önfeláldozó honfitársaink, akik helyettük, helyettünk is vastagon túlteljesítik a "normát",  és így jön ki ez az átlag. Nálunk többet csak az oroszok és az ukránok isznak, és nekik sokkal rosszabb még a mienknél is a születéskor várható átlagos élettartamuk, noha a mienk is majd tíz évvel marad el nyugat-európai társainktól.

A második fő bűnös a finomított cukor.

1700-ig gyakorlatilag az éves fogyasztása nem tette ki az 1kg/fő adagot, majd az első fellendülést a gyarmatokról érkező új csoda növények (a tea, a kakaó és a kávé) elterjedésének köszönhetjük. Ezek cukorral sokkal ízesebbnek  bizonyultak, így a fogyasztásuk elérte az évi 10-25kg-ot fejenként.

A múlt század elején azután megjelentek a szénsavas üdítők, a Coca Cola és társai, aminek következtében a cukorfogyasztásunk 45kg/fő/év-re emelkedett. A két világháború némi visszaesést okozott, de mára már 70kg/fő/év az éves adag fejenként.

Holott a szervezetünknek finomított cukrokra nincs semmi szüksége. Az ajánlott adagja 0 g! Ez alól csak néhány speciális betegség (pl. inzulinoma, bizonyos porphyria fajták) kivétel. Az összetett szénhidrátokból ugyanis annyi cukrot nyer ki a szervezet, amennyire éppen szüksége van.

A bronzérmes transz zsírsavak akkor keletkeznek, amikor a telítetlen zsírsavakat hevítik. A hőhatás következtében az egészségesebbnek vélt telítetlen olajok mérgezőbbé válnak, mint a telített, sokáig fő bűnösnek tartott állati zsiradékok. Ez utóbbiakból ugyanis még hevítés hatására sem keletkezhetnek transzzsírsavak. Az infarktus, a stroke, a magas vérnyomás betegség egyik fő okát a transzzsírsavak fogyasztásában jelölhetjük meg.

A pörzsanyagok igen intenzív íze sokakat vonz, de olyan sok rákkeltő anyagot tartalmaznak, amit egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A megoldás kézenfekvő. Az ipari méretű alkoholizálást és cukorfogyasztást el kell hagyni! A telítetlen olajokban nem szabad sütni, erre az állati zsiradékok sokkal jobbak, kivéve a kókuszzsírt, mert abból sem keletkezik a hő hatására transz zsírsav. A telítetlen növényi olajokat salátákhoz, öntetekhez használjuk.

Minket még csak éppen megérintett a barbecue őrület, még nem késő ebből a hóbortból kiszeretnünk.

Miért ne tennénk meg az egészségünk kedvéért?

Új esztendő közelít. Ne általánosságokban fogadkozzunk. Tegyük meg ezt a négy lépést, hogy sokkal tovább és a sokkal egészségesebben élhessünk.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!