Az emberi test ásványi só tartalma 4,4 testsúly %, ami szinte hajszálra megegyezik egy olyan zöldség salátával, ami paradicsomot, paprikát, uborkát, cukkinit vagy sárgarépát, zellert, stb. tartalmaz.

Az emberi test víztartalma 60-70% között van, a zöldségek víztartalma 10-90% közt változik. Jól látható tehát, hogy megfelelő zöldségek és gyümölcsök kombinációjával tökéletesen egyensúlyban tarthatjuk elektrolit és folyadék háztartásunkat a meleg nyári napokon. 

Indiában nagyon meleg van az északi részek kivételével, ezért az ott élők már régen megtanulták, hogy a forró napokat átvészelni húsos, zsíros ételekkel nem lehet.

A folyadék pótlásra a legjobb a tiszta víz, vagy a gyümölcstea cukor nélkül. A sör nem jó, mert ásványi anyagokban szegény (hígabb, mint a verejték), a benne lévő alkohol pedig vízelvonó hatással bír. Ugyan ez igaz a borokra is, a töményekről nem is beszélve.

A kávé sem jó választás, mert a koffein vízhajtó hatása ilyenkor egyáltalán nem kívánatos (végül is semmikor sem kívánatos).

A fermentált tejtermékek kitűnő fehérje források, és teljesen mindegy, hogy melyik fermentált tejféleséget részesítjük előnyben. 

A különbség az ottani klímából és mikorbiotikus flórából adódik.

Délen a tejben  lactobacillusok szaporodnak el, ez lesz a joghurt, keleten a gombák egy speciális fajtája (ez lesz a kefir), nálunk egy helyi lactobacillus törzs őshonos, ez lesz az aludttej.

A legelterjedtebb a tehéntej, de ezek a mikroorganizmusok a birka, a kecske, sőt a zebu tejben is elszaporodnak, és fermentálják. Nagyon jó még a kókusztej is, bár nagyon drága.

A teve tejjel most bajok vannak, mert a Közel-Keleten a tevék közt egy különös vírus okoz betegséget, a MERS vírus, és ezt tevetej fogyasztása révén el lehet kapni. Mai tudásunk szerint oki kezelése nem lehetséges, csak tüneti és a halálozása a betegségnek magas. Úgyhogy az egyébként nagyon értékes, de nálunk nem is kapható és külföldön is igen drágán megszerezhető tevetejet kerüljük.

Ghandi minden tejek királyának a kecsketejet tartotta. Ő maga nem csak a világ egyik legnagyobb hatású politikusa volt, hanem egyben a karma jóga mestere is.

Mint minden irányzat, ez is az egyensúlyról szól. Csak egy rövid példa. Amikor megbetegedett, általában ayurvédikus orvoshoz fordult, de amikor heveny vakbélgyulladása lett, habozás nélkül a nyugati orvosi ellátást (műtétet) választotta.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!