A három napos diétának többféle változata is van, amelyek szerint jelentősen le lehet fogyni a három nap alatt. A változatok abban eltérnek, hogy megszabják, mit ehetnek, és mit nem a diétázók ez alatt a három nap alatt. Az egyik változat szerint például az első nap csakis víz fogyasztható, a második napon már ehetőek a gyümölcsök és csak gyümölcslé iható, a harmadik napon pedig csak zöldség fogyasztható, és zöldséglé iható.

2. oldal: A diéta jótékony hatásai

A fogyásnak számos pozitív hatása van, ha mérsékelt ütemben, egészséges étkezés és testmozgás segítségével történik. A három napos diéta azonban egyáltalán nem mondható mérsékeltnek és nem tartalmaz testmozgást, mint egy jól-kiegyensúlyozott diéta. Habár a diéta szerint akár 4,5 kg feleslegtől is meg lehet szabadulni, ez valószínűleg a vízveszteség eredménye. A gyors sikerélmény biztosan jó hatással van az emberre, viszont ez gyorsan elmúlik, ha a diétát követően az ember hamar vissza is szedi a kilókat.

Vigyázat:

Aki azon gondolkodik, hogy kipróbál egy újfajta diétát, először mindenképp konzultáljon az orvosával vagy más egészségügyi szakemberrel. A napi kalória-, zsír- és tápanyagszükséglet személyenként változhat, a kortól, súlytól, nemtől és más tényezőktől függően. Az orvos segítségével kiválasztható, melyik diéta biztonságos az adott személy szükségleteinek megfelelően, amely hosszú távon elősegíti a fogyást. A várandós és szoptatós anyáknak különösen figyelniük kell az új étrend bevezetésére, mivel a baba a táplálékot az édesanyjától kapja, emiatt jelentősen befolyásolja a baba növekedését és fejlődését az, hogy az anya mit eszik.

Kockázatok:

Minden diétának van kockázata, de azok, amelyek szigorúan korlátozzák a kalória-bevitelt vagy az elfogyasztható ételek változatosságát, sokkal kockázatosabbak, mint a jól-kiegyensúlyozott, mérsékelt kalória-bevitelű diéták. A leggyakoribb három napos diéta szerint az ember naponta csak 1000 kalóriát fogyaszthat el, néhány más változat szerint azonban csak 700 kalóriát. Ez a legtöbb ember számára túl kevés, ha közben egészségesek is szeretnének maradni. Azt az étrendet, amely kevesebb, mint napi 800 kalóriát engedélyez, nagyon alacsony kalóriás étrendnek nevezzük. A nagyon alacsony kalóriás étrendnél rendkívül magas a mellékhatások kialakulásának kockázata, például az epekő, valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye. A nagyon alacsony kalóriás étrend elvileg csak az extrém mértékben elhízott egyének számára alkalmas, akiknek komoly egészségügyi problémáik vannak az elhízás miatt. Ilyenkor természetesen a diétát állandó orvosi felügyelet mellett alkalmazzák. Emiatt nem szabadna, és nem is biztonságos, hogy egy ilyen étrendet az ember csak úgy magától elkezdjen.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?

•    Biztonságos-e számomra ez a diéta?
•    Ez a diéta a legmegfelelőbb a számomra?
•    Megfelelő-e az alkatom és állapotom ehhez a diétához?
•    Szükségem van-e bármilyen multivitaminos vagy étrend-kiegészítőre, ha szeretném elkezdeni ezt a diétát?
•    Biztonságos-e számomra hosszabb időn keresztül e szerint a diéta szerint étkezni?
•    Milyen jelei vagy tünetei lehetnek annak, hogy a diéta ideje alatt probléma lépett fel nálam?

Azok a fogyókúrázók, akik a három napos diétát választják, később azt tapasztalhatják, hogy a leadott súly a diéta befejeztével hamar vissza is jön, sőt, esetleg több is, mint amennyit leadtak. Ha az ember nagyon kevés kalóriát fogyaszt, akkor lelassul az anyagcsere, mivel a szervezet azt hiszi, éheztetik. Aztán, ha megint normál mennyiségű kalóriát kezd fogyasztani az ember, akkor a szervezet plusz zsírt raktároz el arra az esetre, ha megint éheznie kellene. A szervezetnek ez egy természetes és normális védekező reakciója az éhezés ellen, viszont a nagyon alacsony kalóriatartalmú diéta után, ha az ember újra normális mennyiségeket kezd enni, könnyen újra meghízhat. Ennek a diétának a hátránya az is, hogy a diéta végén az ember hajlamos a nagy evés-ivásra.

A három napos diéta legtöbb változata alatt (különösen, amelyek a böjtölést helyezik előtérbe) magas a kockázata a vitamin- és ásványi anyag-hiány kialakulásának kockázata. A szervezetnek ahhoz, hogy egészséges maradjon, mindenfajta táplálékból szüksége van valamennyire. Ha csak gyümölcsleveket iszik, vagy nagyon limitálja az elfogyasztható ételeket, akkor közel lehetetlen, hogy minden szükséges tápanyag a szervezetébe jusson. Egyszóval azok, akik szeretnék kipróbálni ezt a diétát, először konzultáljon egy orvossal a megfelelő multivitaminos vagy étrend-kiegészítő készítményről, így csökkenthető a vitaminhiány kialakulásának kockázata. Ezeknek a készítményeknek is megvan azonban a saját kockázatuk, és nem helyettesítik az egészséges, jól-kiegyensúlyozott étrendet.

Kutatás és a diéta általános elfogadottsága:

A három napos diétát általánosságban nem fogadják el, mint egy egészséges, hatékony módját a hosszútávú fogyásnak. Habár nem készítettek tudományos tanulmányokat arra vonatkozólag, mennyire hatásos a három napos diéta, a szakértők szerint nem valószínű, hogy ami azt ígéri, három nap alatt 4,5 kilogrammot lehet fogyni, az ténylegesen csökkenti a zsírt a szervezetben. Ehelyett a diétázók valószínűleg vizet vesztenek, egy kis zsírt és sok izmot, mivel kevés kalóriát fogyasztanak.

A megfelelő diétának fenntarthatónak és egészségesnek kell lennie, és minden táplálék-csoportból megfelelő mennyiséget kell, hogy biztosítson. Az ilyen étrendek nem csökkentik extrém mértékben a kalória-bevitelt vagy korlátozzák extrém mértékben egy vagy több táplálék-csoport fogyasztását.

Számos tanulmány bebizonyította már, hogy a testmozgás és a diéta sokkal hatékonyabban segíti elő a fogyást, mint csak az egyik a kettő közül. A három napos diéta pedig általában nem ajánl semmiféle testmozgást, ehelyett azt állítja, a táplálékok kombinálásával fogyaszt – ez pedig nem igényel túl nagy erőbedobást. Az egészséges fogyáshoz azonban testmozgás is kell – egy 2007-es tanulmány szerint a felnőtteknek naponta minimum 30 perc könnyebb-mérsékeltebb mozgás.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!