A „Törjük fel a zsírégetés kódját” nevű diéta arra tanítja meg az embert, hogyan gyorsítsa fel az anyagcseréjét a „makro mintázat” alapján, amely egy egyszerű, szénhidrát fogyasztást variáló rutin. Még beépített, „lecsalható” napok is vannak, így az ember kiélvezheti a kedvenc ételeit is. Chant (akinek a könyve a „Járj túl az anyagcseréd eszén és hódítsd meg az Étkezés Földjét” alcímet kapta) azt állítja, hogyha az ember betartja a „zsírégetés tudományos módszerét”, akkor akár 11 kilogrammot is leadhat 8 hét alatt, és ez még csak a kezdet!

3. oldal: Cardio tippek a maximális fogyás érdekében

•    Mozogjon 48 óránként. Ne teljen el két nap anélkül, hogy ne csinálna néhány gyakorlatot, különben a szervezete hozzászokik, és az anyagcseréje lelassul. Ezt úgy lehet könnyen megjegyezni, hogy a szervezet maga is 48 óra elteltével kezdi újra elraktározni az energiát.

•    Ne végezze ugyanúgy a gyakorlatokat, sem ugyanannyi ideig több mint 10 napon keresztül. A szervezet ugyanis folyamatosan az egyensúlyra törekszik, egyszóval ha már tudja, mikor várható a táplálék, és mikor kell dolgoznia, akkor hozzászokik a napirendhez. Ha ez megtörténik, akkor a napi 30 perc sétának semmiféle eredménye nem lesz. Ezért fontos a folyamatos változtatás: csináljon egy kicsit többet, változtasson a tempón, vagy aznap menjen mégegyszer sétálni a párjával vagy egy barátjával.

Heti egyszer iktasson be pihenőnapot (vagy legyen pihenőnap minden ötödik nap). Ha annyira nem szereti a testedzést, akkor pihenjen minden ötödik napon: a szervezete nem fogja tudni, ez pontosan mikorra esik, így az anyagcsere ugyanolyan intenzíven fog működni. Ez az „ötödik nap: pihenő” módszer sokkal jobb, mintha minden héten ugyanaz a pihenőnap lenne, mivel a szervezet képes ahhoz is hozzászokni. Ha mindig más napokon pihen, akkor hatékonyabban képes megakadályozni azt, hogy a szervezete hozzászokjon a testedzési rutinhoz.

•    A cardio gyakorlatokat sohase végezze ellenállással. Ez ugyanis gyakori hiba azoknál, akik edzőterembe járnak. Sokan azért csinálják ezt, főleg a nők, mert úgy gondolják, így még jobban megdolgoztatják az adott testrészt. Ez teljesen igaz, viszont valójában ez nem a megfelelő módja az aerobikos gyakorlatok kivitelézésének. Ezt ugyanis a súlyemelésben „nyomás alatti időnek” nevezik, mivel a szervezet rákényszerül arra, hogy több glikogént tároljon el (lehet, hogy zsírt is) a test alsó részén, amitől például a fenék nagyobbnak látszik. És nem ez az elsődleges oka annak, hogy eddz, ugye? Ezért tartsa észben, hogy a cardio gyakorlatokat mindig ellenállás nélkül csinálja.

•    Amikor csak lehetséges, reggel üres gyomorra először a cardio gyakorlatokkal kezdjen. Ne felejtse el, hogy ez a „legfőbb ideje” az aerobikos tevékenységeknek, mivel a szervezet ilyenkor tárolja el legkevésbé a glikogént, és a zsír leadása ilyenkor garantálható a legjobban.

A súlyzós edzés szerepe a fogyásban

Manapság a súlyzóval való edzés az egyik sarokköve a sikeres fitnessz és fogyókúrás programnak. Lehet, hogy sokszor hallotta már, de minél nagyobb izomtömeggel rendelkezik, annál gyorsabb az anyagcseréje, mivel minden 450 gramm izom a testen 20-30 kalóriát éget el, míg minden 451 gramm zsír csak 4-5 kalóriát éget el.

A súlyzós edzésnek kétféle típusát különböztetjük meg:

•    Nagy sorozatszámú ismétlés könnyű súllyal
•    Kis sorozatszámú ismétlés nehéz súllyal

Ha a súlyzós edzésről beszélünk, akkor nem az a lényeg, hogy az ember mennyi sorozatot csinál, vagy mekkora súlyokat használ, hanem az, hogy elérje azt, hogy az izmai kimerüljenek.

Mindegy, hogy könnyebb súlyokkal sok ismétlést csinál, vagy nehéz súlyokkal csak néhányat: a szervezet nem tudja megmondani a különbséget. Ha az izmok kifáradnak, akkor csinálta jól az edzést, mivel az izmok kimerültsége jelzi azt, hogy az izmokat stimuláció érte. Röviden: ha az edzőteremben könnyű súllyokkal edz, és sok ismétlésszámot csinál, viszont egyáltalán nem fáradnak ki az izmai, akkor az edzés nincs hatással az izomra vagy a glikogén felhasználására.

A maximális hatás elérése érdekében mindkét súlyemelési edzést építse be az edzéstervébe és találjon ki egy „korszakolásnak” nevezett heti és havi váltott edzéstervet. A cardio esetében ez különböző típusú gyakorlatokat jelent, így a szervezet nem szokik hozzá a testedzési tervhez.

Súllyal való edzési tippek a maximális fogyás érdekében

Az edzési rutin során érdemes megfogadni a következő tanácsokat, amelyek az anaerobikos edzéssel kapcsolatosak:

•    Súllyal legalább hetente kétszer eddzen. Ne teljes el négy nap anélkül, hogy ne eddzene.
•    Ha kezdő vagy újrakezdő, akkor menjen szakemberhez legalább az első néhány alkalommal, hogy biztonságosan eddzen és megértse a helyes technikák lényegét. A legtöbb edzőteremben lehetőség nyílik az edzőterem kipróbálására, illetve ilyenkor azt is megmutatják, hogyan kell megfelelően használni a gépeket. 
•    Néhány hetente változtassa meg a megszokott rutint, így a szervezete nem szokik ahhoz hozzá és nem áll meg a fejlődésben.
•    Keressen egy edzőtársat, aki motiválja és figyel a testi épségére az edzések alatt.
•    Az edzések ne tartsanak több ideig, mint egy óra.
•    Érezze jól magát, lazuljon el és élvezze az edzést.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!