A vércsoport diéta tartalmaz egy rendkívül hosszú listát azokról a táplálékokról, melyek hasznosak minden egyes vércsoport számára. A listában szerepelnek azok a táplálékok is, amelyek érdemes kerülni, és azok is, amelyek semlegesek az adott vércsoport szempontjából. Dr. D’Adamo szerint ezzel a diétával nem csak javítható az egészség, de az ideális testsúly is elérhető.

3. oldal: A diéta jótékony hatásai

Dr. D’Adamo beszámol arról is, milyen az egészségre gyakorolt jótékony hatásokkal van a vércsoport diéta azokra, akik e szerint az étrend alapján étkeznek. A honlapon számos személyes tapasztalat olvasható az elégedett vércsoport diéta követőitől. Ezek azonban nem csak fogyásról számolnak be.

Dr. D’Adamo szerint a diéta jótékony hatásai az A-s vércsoportúakra a következőek: fogyás, valamint kisebb a kockázata a szívbetegség, rák, vérszegénység, máj- és epeproblémák, valamint az egyes típusú cukorbetegség kialakulásának.

A B-s vércsoportúak számára a jótékony hatások a következőek: fogyás, valamint csökken az egyes típusú cukorbetegség, krónikus kimerültség szindróma, autoimmun betegségek (pl. Lou Gehrig-kór, lupus és szklerózis multiplex) kialakulásának kockázata.

Az AB-s vércsoportúak pozitív hatásai közé tartoznak a következők: fogyás, és csökken a szívproblémák, rák vagy vérszegénység kialakulása.

A 0-s vércsoportúaknál a pozitív hatások közé tartozik a fogyás, valamint a vérrögösödés, gyulladásos betegségek (ízületi gyulladás, fekélyek, asztma, pajzsmirigy alulműködés) kialakulásának csökkenése.

Azt még a diéta kritikusai is elismerik, hogy a diéta, néhány tulajdonsága miatt, kifejezetten jó hatással van az emberekre (például azért, mert korlátozza a telített zsírok és rendkívüli módon feldolgozott gyorsételek fogyasztását.

Vigyázat:

Mivel a vércsoport egy fix tulajdonsága az egyénnek, ezért soha nem is változik meg. Ezért, ha követni szeretné a diétát, akkor igazából sosem szabad letérnie róla. Azonban sok olyan egészségügyi feltétel van, amely az emberrel együtt a korral változik. Olyan betegségek alakulhatnak ki például, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás és a szívbetegség, ami például arra kényszerít rá egy 0-s vércsoportú egyént, hogy csökkentse a hús, viszont növelje a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. A diéta követése akár káros is lehet, ha a diéta megváltoztatása nem lehetséges, még az egészség fenntartásának érdekében sem.

A laktózérzékenyeknek például kényelmetlen lehet, hogyha fokozatosan egyre több tejterméket kell fogyasztaniuk.

Az is igaz azonban, hogy a tejtermékek fogyasztásának korlátozása szegényes kalcium-bevitelhez és csonthoz köthető betegségek kialakulásához vezethet.

Ezen kívül a proteinhiánnyal vagy vérszegénységgel küzdőknek esetleg több húst vagy megfelelő mennyiségű proteint kell fogyasztaniuk, vércsoporttól függetlenül.

Kockázatok:

A kiegyensúlyozatlan diéták kockázatosak lehetnek, mivel a tápanyaghiány vagy a hosszútávú szegényes tápanyagfogyasztás hatással lehet az ember egészségére. Ez a kockázat, és az, hogy tudományosan nem bizonyított a diéta hatékonysága, természetesen óvatossá teszi az embert. Azok azonban, akiknek cukorbetegsége, szívkoszorúér problémája, veszélyeztetett májfunkciója vagy vesebetegsége van, annak nem tanácsos ezt a diétát követnie.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?

•    Megfelelő-e ez a diéta a számomra?
•    Meddig kövessem ezt a diétát?
•    Vannak-e speciális elővigyázatossági szabályok, amikre figyelnem kell?
•    Mik a lehetséges egészségügyi kockázatai a diétának a számomra?
•    Van-e bármilyen olyan gyógyszer, amelynek szedésével óvatosan kell bánni a diéta alatt?
•    Kell-e étrend-kiegészítőt szednem, ha követni kezdem ezt a diétát?
•    Az egészségügyi állapotom alapján biztonsággal követhetem-e ezt a diétát?

Kutatás és a diéta általános elfogadottsága:

Általános elfogadottság:

Habár sokan számolnak be arról a vércsoport diéta követői közül, hogy javul az egészségük és fogynak is, a vércsoport diéta nem széles körben elfogadott dolog. Dr. D’Adamo sokféle antropológiával és mikrobiológiával foglalkozó tanulmányból idéz, hogy alátámassza a teóriáit. A kritikusok szerint azonban igazából adatokkal nem támasztható alá ez a diéta. Azt hozzák ugyanis fel, hogy Dr. D’Adamo nem jól-megtervezett, jól-kontrollálható tanulmányokkal támasztotta alá az állításait, miszerint a vércsoport nagyban befolyásolja az étkezést. Ehhez hozzáteszik azt is, hogy például az agglutináció miatt, ami elvileg sok embert érint, naponta emberek ezreinek kellene meghalnia a folyamat miatt okozott szervproblémák következtében, amelyre a boncolás közben biztosan felfigyelnének az orvosok. Azonban erre még nem volt példa.

Továbbá a kritikusok biológiai asztrológiának is nevezik ezt a diétát, mivel szerintük a diéta túlságosan leegyszerűsíti az embereket (a 0-s vércsoportúak vadászó-gyűjtögetőek, ezért több húsra van szükségük, stb.), miközben az emberek sokkal különbözőbbek és komplexebbek.

Kutatás:

Nem készítettek kontrollált tanulmányt arról, mi a különbség (van-e különbség) azok között, akik a vércsoport diéta szerint étkeznek, és akik nem. Dr. D’Adamo idéz olyan tanulmányokból, amelyek bizonyos állatokon (például nyulakon) mutatták ki a speciális táplálék lektin hatását, amelynek tünetei hasonlítanak az ízületi gyulladáséhoz.
Dr. D’Adamo azt állítja, hogy letesztelte a leggyakoribb táplálékok lektinjeit a különböző vércsoportokra, hogy megállapítsa, melyik vércsoport érzékeny bizonyos táplálékok lektinjeire.

Hasonló arról is beszámol, hogy megmérte a lektinek hatását a betegein, méghozzá az indiai skála segítségével, amely a belek hatékonyságát méri. Minél magasabb érték jön ki ezen a skálán, a máj és a belek annál kevésbé működnek megfelelően és annál nagyobb a méreganyagok mennyisége a szervezetben. Dr. D’Adamo szerint a betegeinél jelentősen csökkentek az indiai skála pontjai, miután a páciensek a vércsoport diéta szerint kezdtek étkezni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!