Ha már tudja, hogy hogyan kerülje el a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot és a fehércukrot, akkor tudja a különbséget a nyers cukor, a kókuszcukor, a datolyacukor, a méz, a melasz és másik fél tucat természetes édesítő között. De melyik a legegészségesebb?

A cukor cukor marad a forrástól függetlenül. Bármilyen cukor túlzott fogyasztása problémákhoz vezethet: emeli a cukorbetegség, a szívbetegség, az elhízás és a zsíros máj kialakulásának esélyeit. Ezért az ajánlás az, hogy a nők ne fogyasszanak 6 teáskanálnál több (25 gr vagy 100 kcal) hozzáadott cukrot naponta.

Azonban a természetes édesítők különböznek egy hajszálnyit. Egyiknek magas a glikémiás indexe, míg a másiknak megemelik gyorsan a vércukrot, vagy egyáltalán nem emelik meg, mert nincs kalóriaértékük. Néhányuk különösen egészséges, mert antioxidánsokat és ásványokat tartalmaznak.

Legjobb választások:

Juhar szirup

Hogyan készül?: A lila juharszirup a felforralt juharfa nedvéből készül

Íze: A juharszirup juhar ízű, bármily meglepő. Az íze és színe különböző lehet, attól függően hogy mikor és hol szüretelték.

Előny: csak kis mennyiségű káliumot, kalciumot, cinket és magnéziumot tartalmaz, de 54 különböző típusú antioxidáns található meg benne, némelyik rákölő tulajdonságú. A GI juharszirup alacsonyabb cukortartalmú, mint a  szacharóz, így nem emeli meg gyorsan a vércukrot.

Hátrány: Még így is magas a cukorszintje, ezért érdemes a kiöntés előtt adagokra osztani.

Kalóriatartalma: 14 teáskanalanként
    
Nyers méz

Hogyan készül?: A méhek begyűjtik a nektárt a virágokról és az összetett cukrot egyszerűvé alakítják, majd a lépsejtekben halmozzák fel, ahol a víz elpárolog belőle és így a méz marad vissza.

Íze: édes, virágos íz és akár krémes is lehet, de a művelet befejezése a pasztörizálás és szűrés

Előny: felmelegítetlen és szűretlen méz tartalmazza még a természetes enzimeket, antioxidánsokat és ásványokat, illetve néhány fajta vitamint is. A tanulmányok azt mutatják, hogy kórokozóellenes anyagok is megtalálhatóak benne, amik hatásosak a megfázás ellen is. A nyers virágméznek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a szacharóznak, míg a kereskedelmi forgalomban kapható normál mézek GI indexe akár 87-es is lehet.

Hátrány: Ahogy a juharszirupnál, úgy a méznél is magas a cukortartalom, ezért csak alkalomadtán használjuk.

Kalóriatartalom: 22/ teáskanál

Fekete melasz

Hogyan készül?: A melasz egy nehéz folyós anyag, ami a nádcukor feldolgozásakor marad vissza, miután a lehető legtöbb cukorkristály már el lett távolítva belőle.

Íze: Gazdag, finoman füstös és keserédes. Kevesebb cukrot tartalmaz, mint a rendes melasz.

Előny: Magasabb a vitamin- és ásványianyag tartalma, mint a többi édesítőnek, de ez márkánként változhat, akár 20%-át is tartalmazhatja a napi vasmennyiségnek, 10%-át a napi B6-vitamin mennyiségnek és ezen kívül számos más tápanyagot, mint a magnézium, kálium és kalcium. Alacsonyabb a GI indexe (55-60), mint a szacharóznak.

Hátrány: Néhányan enyhén keserűnek találhatják, így nehezebb cukorként helyettesíteni bizonyos esetekben.

Kalóriatartalma: 16 / teáskanál

A top kategóriák  után a hasonlóan jó választás lehet:

Datolyacukor 

Hogyan készül?: Tulajdonképp a datolya szárított, porosított változata.

Íze: Szárított datolya, kevésbé édes a többi édesítőhöz képest.

Előny: A datolyacukor tartalmazza azokat a tápanyagokat, mint az egész datolya, mint a rostok, kalcium, kálium, magnézium. Kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a szacharóz, a GI indexe nem ismert, de közel lehet az egész datolyához és alacsonyabb lehet, mint a normál cukoré (39-45) 

Hátrány: Nem oldódik olyan jól az italokban, ezért inkább ételekbe érdemes használni. Néhány termék tartalmaz egyéb hozzáadott anyagokat is, mint a zabliszt, hogy ne csomósodjon, ezért ha szeretné elkerülni a gabonát, akkor a címkét mindenképp érdemes átolvasni vásárlás előtt.

Kalóriatartalma: 15 /teáskanál

Kókuszcukor

Miből készül?: Felforralt, dehidratált kókuszpálma nedvből

Íze: Mint ízben, mint színben nagyon hasonlít a barna cukorhoz

Előny: Kis mennyiségben vasat, cinket, antioxidánsokat és inulint tartalmaz – egyfajta rost, ami prebiotikumként viselkedik. Alacsonyabb a GI indexe (54), mint a szacharózé.

Hátrány: Hasonlóan a többi édesítőhöz, ez is több cukrot tartalmaz, ezért alkalmanként használja

Kalóriatartalom: 16 /teáskanál

Sucanat

Miből készül?: Ez a cukor kevésbé feldolgozott, barna változata. A frissen levágott cukornádból készült levet párolják, felmelegítik majd kiszárítják. Ez nem azonos a nyers cukorral, ami a nádcukor levéből visszamaradt, miután lefejtették a melaszt és más anyagokat.

Íze: Ugyanolyan édes, mint a cukor, de van egy erősebb melaszos íze.

Előny: A cukorral ellentétben ez tartalmazza a nádcukorban található tápanyagokat, mint a vas, B6-vitamin és a kálium.

Hátrány: A GI indexe nem tesztelt, de hasonló lehet a normál cukoréhoz.

Kalóriatartalma: 16 /teáskanál

Sztívia kivonat

Hogyan készül?: A sztívia kivonat egy természetes, ugyanakkor egy erősen tisztított, zéró kalóriás édesítő, amit a Dél-Afrikában termő sztívia növény leveléből állítanak elő. A folyékony sztívia gyakran Reb A-t (ez okozza az édességét), vizet és alkoholt tartalmaz, míg a porosított változat Reb A-t és dextrózt vagy cukoralkoholt tartalmaz.

Íze: édes – kb. 200x édesebb, mint a cukor – egy kis keserű utóízzel

Előny: mivel nem anyagcserével feldolgozott, ezért nincs hatással a vércukorra

Hátrány: Sokan nem kedvelik keserű utóízét. Tanulmányok bizonyítják, hogy az olyan természetes, zéró kalóriás édesítők, mint a sztévia növelik az éhséget és elhízáshoz vezethetnek, ezért a mérsékelt fogyasztás ajánlott.

Kalóriatartalom: 0

Ami meggondolandó! :

Barna rizs szirup

Hogyan készül?: Addig főzik a rizst, amíg enzimjeire esik szét, ami megkeményedik és cukorrá válik, amit aztán feldolgoznak, kiszűrve belőle a szennyeződéseket.

Íze: Édes egy kis tejkaramellára emlékeztető ízzel

Előny: Ez egy fruktózmentes édesítő, ezért nagyon népszerű azok körében, akik irritábilis bélszindrómában szenvednek, akik a fruktóz fogyasztásakor bélpanaszokat éreznek.

Hátrány: Magas a GI besorolás (98), ami azt jelenti, hogy hirtelen megemeli a vércukrot, ami aztán hirtelen visszaesik, így nem érdemes olyan ételekkel párosítani, amik stabilizálják a vércukrot. Egy tanulmány szerint olyan szervetlen arzéntartalma van, aminek hatásai hosszú távon még nem tisztázottak. Ha fruktózmentes édesítőre van szüksége, akkor inkább kerülje a rizsből készült termékeket.

Kalóriatartalom: 16 / teáskanál

Agávé

Hogyan készül?: Az agávé nektár a szűrt, felforrosított kék agávé növény nedvéből készül.

Íze: édes, semleges íz

Előny: Az agávé szuperalacsony GI indexű (20), így sokkal kevesebb hatása van a vércukorra, mint a normál cukornak vagy más édesítőknek.

Hátrány: A szakértők szerint az agávé kerülése a legjobb, mert nagyon magas a fruktóz tartalma, még a kukoricaszirupnál is magasabb. Ez miért probléma? A túl sok fruktóz egészségtelen a májnak, a triglicerid szintnek és az inzulinérzékenységnek is, emellett nehéz megemészteni, főleg az irritábilis bélszindrómában szenvedőknek.

Kalóriatartalma: 21 /teáskanál

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!