Ha fogyni szeretne, akkor biztosan tudja, hogy a szójában gazdag táplálékok nem csak károsíthatják az egészségét, de azt is megakadályozzák, hogy sikeresen fogyhasson.

Vizsgáljuk tehát meg, miért egészségtelen az emberi szervezet számára a túlzott szójabevitel.

Fitátok:

Nem sokan tudják, hogy a szója kémiai méreganyagokat tartalmaz, ilyen például a fitin-sav, vagy más néven a fitát. Ezek olyan savak, amelyek meggátolják, hogy a szervezet felszívja az olyan legszükségesebb ásványi anyagokat, mint a cink és a vas. Még a lassú vagy hosszú főzés során sem lehet eltávolítani ezeket a méreganyagokat a szójából.

Enzimgátlók:

A szója vagy szójabab enzimgátlókat tartalmaz, amelyek általában gátolják a tripszin bevitelét (egy olyan enzimét, amely segíti a proteinek megemésztését). Emiatt sokféle gyomorprobléma, valamint krónikus betegségek is kialakulhatnak.

Nagy mennyiségű izoflavonoid:

A szójáról az is köztudott, hogy nagy mennyiségben izoflavonoidot vagyis fitoösztrogént tartalmaz, amely negatív hatással van a pajzsmirigyre, valamint a pajzsmirigy hormon termelésére. Emiatt a fogyás megáll, valamint olykor depresszió is kialakulhat. A kutatások szerint egy pohár szójatej körülbelül 45 milligramm izoflavonoidot tartalmaz. Ha a pajzsmirigy gyengébb lesz, a fogyás is nehezebbé válik.

A feldolgozás folyamata:

Manapság a szójabab feldolgozásának folyamata nagyon gyors és olcsó, ezért sokféle káros méreganyagot tartalmaz. Ez az egyik oka annak, hogy a szóját nem fogyasztják főfogásként sok országban. Néhány tanulmány szerint a szóját csak a táplálékhiány idejében fogyasztották. Ezen kívül akkoriban még hosszas folyamat volt a szója feldolgozása, így közben eltávolították belőle a méreganyagokat is.

Ezen tények alapján elmondható, hogy a szója egészségtelen, és inkább hizlal, mivel megzavarja az anyagcserét, az emésztést és csökkenti a pajzsmirigy hormonok termelését.

A szójáról és a hízásról:

Az Illinois-i Egyetem tanulmánya alapján, amelyről a Kísérleti Biológia találkozón meséltek Washington D. C-ben, azok a patkányok, amelyeket szójaproteinekkel oltottak be, gyorsan fogyni kezdtek annak ellenére, hogy korlátlan mennyiségű táplálék állt a rendelkezésükre. Ezen tanulmány alapján a kutatók arra jutottak, hogy a szója hasonlóképp hat, mint a leptin anyagcsere hormon az emlősök testében, és jeleket küld az agynak, így a szervezet kevesebb tápanyagot vesz fel.

Egy másik tanulmány, amelyről egy másik találkozón beszéltek 2010-ben, arra a következtetésre jutott, hogy a szója segíti a súlynövekedést a menopauzán átesett egereknél, mivel a szójatej ösztrogénes vegyületeket tartalmaz. Michelle Murphy szerint, aki a vezető kutató volt, a szójatej ezáltal segíthet a menopauzán átesett nőknél a testsúly szabályozásában.

Következtetés:

A tanulmányok szerint a szójatej mérsékelt fogyasztásával stimulálható a fogyás. De csakúgy, mint más italok és kalória-tartalmú innivalók esetében, a szójatej túlzott fogyasztása pont ellenkező hatással van a testsúlyra.

Egyszóval nem a szójatej, hanem az elfogyasztott mennyiség határozza meg, hogy hízik-e vagy fogy.

Másrészről mindig oda kell figyelni a szójatej fogyasztására, mivel az közvetlenül van hatással a pajzsmirigy hormonokra, amelyek a testsúly szabályozásában vesznek részt. Ezért mindig legyen extra óvatos a szójatej fogyasztásával, mivel a tej könnyen hizlal.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!