Az egyik leggyakrabban hangoztatott tévhit a fogyás-elhízás témakörében az, hogy a túlsúly, illetve elhízás kialakulásának legfőbb okozói a zsírok. A zsírokról eleve nem lehet általánosságban beszélni, hiszen a szó sok eltérő tulajdonságú táplálékra utal az állati eredetű telített zsíroktól kezdve egészen a növényi alapú többszörösen telítetlen zsírokig. 

Az utóbbi évek kutatásai azt mutatják, hogy a finomított szénhidrátoknak sokkal nagyobb szerepük van az elhízás kialakulásában, mint a legtöbb zsírnak.

Az avokádó egy kiváló lúgosító gyümölcs, mely rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz.

Ezt bizonyítja az USA-ban a nyolcvanas években indított „fat free” (zsírmentes) mozgalom, melynek következtében a zsírokat drasztikusan csökkentették az ételeikben, minden „fat free” lett és az eltelt 25 év alatt az amerikaiak a duplájára híztak. A be nem vitt zsírok helyett szénhidrátokat fogyasztottak, de a szervezetünk a szénhidrátokból könnyedén képes zsírokat szintetizálni. 

Bizonyos zsírok kifejezetten elősegítik a teltségérzet kialakulását és fontos szerepük van az egészséges fogyásban. 

Avokádó, kalóriák, egyszeresen telítetlen zsírok

Az avokádó kalóriatartalma nem alacsony, 100g avokádó kb. 160kcal energiát tartalmaz. Ezen kalóriák 2/3-a az egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokból származik. Az egyszeresen telítetlen zsírok sokkal kevésbé raktározódnak el a szervezetben zsírszövetek formájában, mint a telített zsírok. Ilyen kiváló zsírok még az olíva olajban találhatók nagyobb mennyiségben. 

Emellett az avokádóban található olajsav csökkenti a vér LDL-koleszterin szintjét, párhuzamosan pedig növeli a HDL-koleszterin szintet. Az egyszeresen telítetlen zsírok segítik a zsíroldékony vitaminok felszívódását az elfogyasztott ételekből. 

Éhségérzet és elhízás

Az avokádó amellett, hogy az értékes tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok különleges tárházát nyújtja, segít csökkenteni éhségérzetünket. Sokan egyébként összetévesztik az éhségérzetet és a szomjúságérzetet, ezért érdemes minden étkezés előtt egy pohár vizet elfogyasztani, főleg mielőtt egészségtelen rágcsálnivalók után néznénk. 

Az éhségérzet utalhat arra is, hogy szervezetünk bizonyos tápanyagokat igényel, ezért ha rendszeresen fogyasztunk olyan ételeket, melyek a tápanyagok széles skáláját tartalmazzák, kevésbé leszünk éhesek. 

Az avokádó jellegzetes íze, egészséges zsírjai, alacsony szénhidráttartalma, magas fehérje és rosttartalma egészséges teltségérzetet biztosít elfogyasztása után. 

Összehasonlítva a magas szénhidráttartalmú ételekkel (kenyér, rizs, tészta, stb.), melyek gyors és magas inzulinszint emelkedést provokálnak a vérben, az avokádó sokkal hosszabb ideig képes elvenni étvágyunkat. 

Az inzulin az a hormon, mely a felesleges cukrot eltávolítja vérünkből (bejuttatja a sejtekbe), amit aztán eltárol az izmokban, májban, illetve még gyakrabban a zsírsejtekben (derék, csípő, has körül).

És ha mindez még nem lenne elég, ez az elraktározási folyamat gyakran alacsony vércukorszint kialakulásához vezet, ami megnöveli a szénhidrátok iránti sóvárgásunkat, s ezzel egy ördögi kör alakul ki, aminek az eredménye a túlsúly és az elhízás kialakulása. 

A magas szénhidráttartalmú táplálékok fogyasztásának egyetlen helyes időpontja a nehéz fizikai munka utáni időszak, amikor szénhidrát raktáraink kiürülnek. 

Ha az avokádót alacsony szénhidráttartalmú összetevőkkel párosítjuk, olyan egészséges ételeket tudunk készíteni, melyek nem elősegítik, hanem gátolják a túlsúly kialakulását. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!