A tartósítószereket általában azért adják az élelmiszerekhez, hogy megakadályozzák a baktériumok növekedését és az élelmiszer megromlását, de néha ezek a vegyületek káros reakciókat indíthatnak be a szervezetben, vagy már önmagukban is veszélyesek és mérgezőek lehetnek.

1. Propil gallát:

A propil gallátot általában hústermékekben, pácokban, szószokban és rágógumikban használják. Ez egy olyan káros tartósítószer, amely komplikációkat okozhat szülésnél, valamint hosszútávon károsíthatja a májat is. Ezen kívül számos más problémát okozhat, például légzési problémákat is, ezért számos országban betiltották a használatát.

2. Szulfitok:

Ezeket a vegyületeket általában a szárított gyümölcsök, a konzervgyümölcsök, a kukoricaszirup, a paprika, a konzervezett olívabogyó, a bor és az ecet tartósítására használják. A vegyületektől olyan mellékhatások léphetnek fel, mint a remegés, és olyan allergiás reakciók, mint az asztma és az orrnyálkahártya gyulladása. A szulfitok ízületi fájdalmat és fejfájást okozhatnak, néhány esetben pedig elősegíthetik a rák kialakulását is.

3. Brómozott olajak:

Ezeket az olajokat a palackozott gyümölcslevek hosszútávú tartósítására használják. A brómozott gyümölcslé széles körben elterjedt, viszont potenciálisan káros és komoly mellékhatásai lehetnek. A brómozott olajak elősegítik a szívszövet változásait, a vesekárosodást, a pajzsmirigy duzzanatot, valamint növelik a májban a zsírlerakódást. Sok országban már ragaszkodnak ahhoz, hogy a brómozott olajokat ne használják a palackozott italok tartósítására.

4. Propilén glikol és karboximetilcellulóz:

Ezt a két tartósítószert általában a jégkrémekhez és fagylaltokhoz adják. A propilén glikol általában fagyáselleni és festékeltávolító anyag. A kettő közül ez a károsabb anyag, ezért sok országban betiltották a használatát. A másik tartósítószer pedig stabilizálóként használatos.

Általában salátaöntetekben, kenhető sajtokban és a csokoládés tejben található meg. Egy patkányokon végzett tanulmány szerint a karboximetilcellulóz elősegíti a tumorok növekedését. 

5. Monogliceridek és di-gliceridek:

Ezekkel a vegyületekkel általában olyan élelmiszereket tartósítanak, mint a sütemények, piték, kekszek, kenyerek és mogyoróvajak. A mono- és di-gliceridekkel viszont a pörkölt mogyoró, valamint a margarin is tartósítható. A monoglicerid sajnos mindig fent van az egészségtelen zsírok listáján.

6. Nátrium nitrát:

Ez egy másik káros tartósítószer, amelyet a hús tartósítására használnak. Nátrium nitrátot adnak ugyanis a legtöbb feldolgozott húshoz, például baconhöz, sonkához és kolbászhoz. Ez a salétromsav elég veszélyes a szervezet számára, és gyomorrákot okozhat. Az olyan európai országok, mint Norvégia és Németország már betiltották a nátrium nitrát tartósítószerként való használatát.

7. Malein hidrazid:

Ezt a tartósítószert általában a krumplihoz adják, hogy a zöldség ne kezdjen rügyezni. Köztudottan vegyi gátlószer, ami rák kialakulásához vezethet.

8. Brómsavas só:

Ez az egyik leggyakrabban használt tartósítószer a fehér lisztben és kenyérben. Hasmenést okozhat, valamint elpusztítja a tápanyagokat.

9. Citromsav (kénsavból készítve):

A citromsav olyan tápanyag, amely nagy mennyiségben található meg a legtöbb citrusos gyümölcsben. Viszont ha a citromsavat kénsav segítségével állítják elő, akkor elég káros vegyület, és allergiás reakciók kialakulásához vezethet. 

10. Benzoátok:

A benuátot pácok, margarin, gyümölcspüré és gyümölcslé tartósítására használják. A benzoát is beindíthatja az allergiás reakciókat, illetve az agyat is károsíthatja.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!