Szerencsére ma már a fügét egész évben elérhetjük és fogyaszthatjuk, hiszen a szárított füge a legkeményebb téli napokon is rendelkezésünkre áll. 

A füge 6 gyógyító hatása

1, Vérnyomás szabályozás

A füge egyáltalán nem tartalmaz nátriumot, viszont bővelkedik káliumban, aminek fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában. A nagy mennyiségű nátrium bevitel szoros kapcsolatban áll a magas vérnyomás kialakulásával, míg a kálium egyértelműen segíti a vérnyomás csökkenését. 

A fügét fogyaszthatjuk önmagában vagy gyümölcssaláták részeként. Ez a különleges gyümölcs nem csak ízletes, hanem jelentős gyógyító hatással is bír, többek között segíti a fogyást és fontos szerepe van az időskori makula degeneráció (AMD) megelőzésében is.

2, Testsúly kontroll

Azok, akik szeretnének egészségesen fogyni, rendszeresen fogyasszanak fügét, mivel a füge kiváló rostforrás. Az élelmi rostoknak hatalmas szerepük van a teltségérzet elérésében, segítségükkel megakadályozható a túlevés, s így a zsírszövet növekedése. 

3, Emésztés javítás

A fügében található értékes rostok elősegítik a belek ideális mozgását, megakadályozzák a székrekedést. Természetesen, ha túl sok fügét fogyasztunk, hasmenés, illetve túlzott bélmozgás alakulhat ki, mint más, magas rosttartalmú ételek esetében is. 

4, Mellrák kockázatának csökkentése

Egy korábbi kutatás eredményei azt mutatták, hogy a nagymennyiségű rostfogyasztás akár 34%-kal is csökkentheti a mellrák rizikóját. A füge pedig rostokban és antioxidánsokban bővelkedik. 

5, Csontok erősítése

A füge kiváló kalciumforrás, így fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében. A fügében található kálium nem csak a vérnyomás, hanem az egészséges csontok eléréséhez is szükséges. 

6, Jobb látás

Az idős emberek jelentős része szenved AMD-ben, azaz időskori makula degenerációban. A fügében található A-vitamin segít a betegség megelőzésében és javítja a látást.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!