Egészséges-e a báránytej?

1. Gazdag ásványi anyagokban:

A báránytej különösen gazdag kalciumban és cinkben, valójában pedig több kalciumot tartalmaz bármely más tejnél. A báránytejnek magasabb a laktóz koncentrációja, ami miatt hatékonyan felveszi a harcot az olyan csontproblémákkal, mint a csontritkulással.
A kalcium olyan fontos ásványi anyag, amely nem csak hozzájárul a csontok egészségéhez, hanem a betegségek gyógyításában és a méreganyagok eltávolításában is fontos szerepet játszik. A cink a bőr számára létfontosságú, illetve segít megakadályozni az anorexia kialakulását.

2. Gazdag B-vitaminban:

A báránytej tele van fontos tápanyagokkal és vitaminokkal. Ezek egyik a B-vitamin. A báránytej fogyasztása miatt nincs szükség vitaminos táplálék-kiegészítőkre. A báránytej gazdag B2-vitaminban, amely serkenti a szövetek növekedését és helyreállítását, illetve gazdag B12-vitaminban is, amely felgyorsítja az anyagcserét, valamint segít abban, hogy a központi idegrendszer megfelelően működjön. A báránytej ezen kívül B1- és B6-vitamint tartalmaz, amelyek szintén számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkeznek.

3. Gazdag antioxidánsokban:

A báránytejben nagy mennyiségben található A- és C-vitamin, amelyek antioxidánsként hatnak a szervezetben. Megerősítik az immunrendszert, valamint elpusztítják a szervezetben található szabadgyököket. Ezek a vitaminok létfontosságúak a szervezet számára, és fontos szerepet játszanak abban, hogy a szervezet megfelelően működjön.

4. Segít az izomtömeg felépítésében:

Köztudott, hogy a tej gazdag proteinben. Viszont van egy olyan protein-fajta, amelyet könnyebb megemészteni, ez pedig a savó protein. A tejsavó protein az, amit a testépítők és az atléták használnak arra, hogy biztosítsák a megfelelő proteinmennyiséget a szervezet számára. Ez a protein segít az izmok felépítésében és hozzájárul az általános egészség fenntartásához is.

5. Könnyebben emészthető:

Amikor sajt vagy más feldolgozott tejtermék készül, a savóprotein elveszik a tejből. A báránytej háromszor annyi savóproteint tartalmaz, mint a tehén-, bölény-, vagy kecsketej. Ezért aztán könnyebben emészthető is.

6. Egészséges baktériumok:

A joghurttal különösen hatékonyan pótolhatóak az egészséges baktériumok a szervezetben. Amikor általában antibiotikumot szed, a fontos baktériumok elpusztulnak a belekben. Ezért tanácsos ilyenkor joghurtot fogyasztani. Ezzel pótolhatja az egészséges baktériumokat a szervezetben. Mivel a báránytej magasabb koncentrációban tartalmaz laktózt, ezért a belőle készült joghurt is hatékonyabban visszaállítja a megfelelő baktérium egyensúlyt.

7. Gazdag magnéziumban:

A báránytej gazdag magnéziumban, amellyel hatékonyan kezelhetőek az alvászavarok. Ezért, ha problémája van az elalvással, próbálja ki a báránytejet. A magnézium azonban más jótékony hatásokkal is bír, például csökkenti a vérnyomást, illetve szív- és érrendszeri problémák, és az agyvérzés kockázatát.

A báránytej tehát nagyon egészséges, azonban mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a hely, ahonnan a tejet rendeli, betartja a higiéniai folyamatokat és eljárásokat, máskülönben akár szalmonellás vagy más bakteriális fertőzést is elkaphat a tej fogyasztásától.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!