A cékla hatása a babákra:

1. Gazdag ásványi anyagokban:

Ez a zöldség olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek kiváló energiaforrások. A cékla gazdag kalciumban, vasban, magnéziumban, A- és komplex B-, valamint C-, K- és E-vitaminban. Ha a baba nem kapja meg ezeket a tápanyagokat, akkor számos súlyosabb betegséget kaphat el. Olyan problémák léphetnek fel nála, mint a farkasvakság, hasmenés, szájgyulladás, angolkór és a csontlágyulás.

A cékla hatása a babákra:

2. Vérszegénység:

A vérszegénység akkor alakul ki, ha kevés vas található a szervezetben. A cékla azonban gazdag vasban, így különösen jó hatással van a gyerekekre. Ha megfelelő mennyiségű vas található a szervezetben, akkor a vérben magas mennyiségű vörös vérsejt található. A vas segíti a szervezet oxigén ellátását, és oxigénnel látja el az agyat is. A baba agyfejlődése létfontosságú az első néhány hónapban, amiért a vas és az oxigén ellátás felel.

3. Serkenti az emésztést:

Ebben a korban a baba emésztése még gyenge, ezért érdemes neki olyan ételt adni, ami könnyen emészthető. A cékla az egyik olyan zöldség, amely rendkívül könnyen emészthető a baba számára.

4. Egészséges máj:

Ha céklával eteti a babát, akkor a baba mája is egészséges marad. Ha a máj megbetegedik, olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a sárgaság és a hepatitisz. A sárgaság befolyásolja a baba étvágyát, így olyan problémák kialakulásához is vezethet, mint például a fogyás.

5. Tisztítja a szervezetet:

A céklalé, ha répa vagy uborkalével keverik, kiválóan megtisztítja a baba szervezetét, így a májat és az epehólyagot is.

Mikortól érdemes a babának céklát adni?

Hat hónap után a babának már elég erős az emésztőrendszere ahhoz, hogy zöldségeket és gyümölcsöket emésszen meg, ezért várjon addig, amíg a baba fél éves nem lesz. Fontos azonban, hogy először ne céklát adjon a babának, mivel ennek a zöldségnek erős, földes íze van, amit esetleg a baba az első alkalommal nem szerethet. Emiatt kezdjen olyan zöldségekkel, mint a répa, édesburgonya, stb.

A cékla adagolása a babának:

1. Kis adagok:

A cékla nagy mennyiségű nitrátot tartalmaz, amit a baba nehezen emészthet meg, ha a zöldségből nagy mennyiségben kap. Ezért először csak 2-3 teáskanál levet adjon neki. Amint a baba egy éves lesz, lassan növelni kezdheti az adott cékla mennyiségét.

2. Főzze meg a céklát:

Ha megfőzi a céklát, a zöldség nitrát tartalma nagymértékben csökken. Ha nem akarja megfőzni a zöldséget, akkor meg is párolhatja, így adhatja a babának. Már az első alkalommal is, amikor a babának céklalevet ad, megfőzheti vagy megpárolhatja a zöldséget. Miután megfőzte, készítsen belőle zöldséglevet. Ezáltal biztosíthatja, hogy a zöldség nitrát tartalma minél alacsonyabb legyen.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!