Ha pl. naponta túl nagy mennyiségben fogyaszt citromlevet, valószínű, hogy fájni fog a gyomra. Az emésztőrendszerünk nem képes egyszerre sokat megemészteni ebből, így a gyomor savtartalma hosszú időn át magas lesz. Ennek következtében az emésztőrendszer nyálkahártya bevonata irritálódik és ez gyomorfájdalomhoz és elégtelen bélmozgáshoz vezet.

Gastro Esophageális Reflux Betegség (GERD)

Ez a betegség „savas reflux” néven ismert, és a citrom az egyik leggyakoribb okozója az ételek közt. A gyümölcsben található savak gyengíthetik a gyomorszáji régiót (az izom, amely elválasztja a gyomrot és a nyelőcsövet) ezáltal serkentve a gyomor savtermelését és irritálva a már sérült nyelőcsövet. Ezek GERD tüneteket válthatnak ki, ide tartozik a  gyomorégés, a regurgitáció, a hányás, a mellkasi fájdalom, a torokfájás és így tovább.

Mértékkel fogyasztva azonban a citromnak sokkal több az előnye, mint a hátránya!

Gyomorfekély

A túlzott citromfogyasztás serkenti a savtermelést, ez pedig roncsolja az emésztőrendszerek belső falát, ezzel fekélyekhez vezetve.

Vesekő

A citromlé mellett a citrom héját is világszerte használják sütés-főzés során. Azonban a citromhéj sok oxalátot tartalmaz. Ezek a szervezetben kristályosodnak. A fel nem szívott kalcium megkeményedik a vesékben, ez pedig vesekövekhez vezet.

Megnövekedett vasfelvétel

A túlzott citromfogyasztás arra sarkallhatja az emésztőrendszert, hogy felgyorsítsa a vasfelszívás folyamatát. Ennek következtében szervezetünkben a vas mennyisége jóval magasabb lesz a kelleténél. Ez a továbbiakban hemochromatosis-hoz vagy elvasasodáshoz vezethet.

Gyakori vizelési inger

A citrom savassága részben magas C-vitamin koncentrációjának köszönhető. Annak ellenére, hogy ez egy fontos és hasznos vitamin, természetes vízhajtó is. A túlzott citromfogyasztás fokozott vizelési ingerhez vezet.

Migrén és fejfájás

Kutatások bizonyítják, hogy a gyakori migrén és fejfájás mögött sokszor a citromfogyasztás áll. Ez jelentős mennyiségű tyramine nevű aminosavat tartalmaz, amely hirtelen serkenti az agy vérkeringését. Ez akut migrénhez, illetve krónikus nyomásfüggő fejfájáshoz vezethet.

Szájüregi problémák

A nyers citrom illetve citromlé fogyasztása káros lehet a fogak számára és szájüregi gyulladásokhoz és szuvasodáshoz vezethet. A citromban található citromsav és aszkorbinsav komolyan károsíthatják a fogzománcot. Ez fogszuvasodáshoz, a fog elszíneződéséhez, fogszövet vesztéshez  és egyéb problémákhoz vezethet.

Napégés

A citromlé a bőrre is jól alkalmazható, de ilyenkor kerülni kell a napfényt, mivel ez leégéshez vezethet. Ez a probléma főként a világosabb bőrűeknél fordul elő.

Durva és törékeny haj

Időnként mindenképp érdemes citromot alkalmazni a hajápolásban, ám ne tegyük ezt túl gyakran, mert a haj roncsolódásához vezethet. A citromsav kiszárítja a fejbőrt és elgyöngíti a hajhagymákat. Más szavakkal a fürtjei durvává válnak és a haja hullani kezd.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!