Az ember bélrendszere több ezer fajta baktériumot tartalmaz, de minden embernél különböző összetételben. Néhány jótékony hatású, néhány semleges, néhány pedig akár problémákat is okozhat. Ha a "jó" és "nem túl jó" baktériumok között felborul az egyensúly, akkor problémák léphetnek fel az immunrendszerben, az emésztésben, sőt, ez még a mentális egészségünkre is hatással lehet.

2. oldal: Csökkenti a vérnyomást

4. Csökkenti a vérnyomást

Az Amerikai Szív Egyesület (amelyet többek között a Dannon cég alapított) által készített tanulmány bebizonyította, hogyha az ember több joghurtot fogyaszt, viszont nem emeli a napi elfogyasztott kalóriamennyiséget, akkor csökkenhet a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.

A kutatók több mint 2000 embert figyeltek meg 15 éven át, olyanokat, akiknek a tanulmány kezdetén normális volt a vérnyomásuk. A tanulmány végére kiderült, hogy 31 százalékkal csökkent a magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége azoknál az embereknél, akik kalóriabevitelük legalább két százalékát joghurt elfogyasztásával biztosították. Ez pontosabban azt jelenti, hogy az embernek 3 nap alatt 170 gramm joghurtot kell elfogyasztania.

5. Segít a testsúly fenntartásában

2014-ben, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent meta-analízis szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak joghurtot, kevésbé híznak meg a későbbiekben.

A kutatók a tanulmányt 34 túlsúlyos alanyon végezték el, akiket kalóriszegény diétával kezeltek. A résztvevők véletlenszerűen kiválasztott felének napi háromszor 170 gramm joghurtot kellett elfogyasztania. A joghurtot fogyasztó csoportnál 33 százalékkal nagyobb arányban csökkent a testsúly, 60 százalékkal a testzsír, és 31 százalékkal a zsírmentes testtömeg a kontrollcsoporthoz képest.

Ezen kívül a New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent Harvard-i tanulmány megállapította, hogy a testsúlynövekedés a négy éves periódus alatt átlagosan 372 grammal csökkent minden alkalommal, amikor az alany naponta megevett egy csésze joghurtot.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!