Az ember bélrendszere több ezer fajta baktériumot tartalmaz, de minden embernél különböző összetételben. Néhány jótékony hatású, néhány semleges, néhány pedig akár problémákat is okozhat. Ha a "jó" és "nem túl jó" baktériumok között felborul az egyensúly, akkor problémák léphetnek fel az immunrendszerben, az emésztésben, sőt, ez még a mentális egészségünkre is hatással lehet.

4. oldal: Javítja a mentális egészséget

9. Javítja a mentális egészséget

Egy duplavak, placebo-kontrollált tanulmány során 70 petrolkémiával foglalkozó munkást vizsgáltak, akiket véletlenszerűen 3 csoportra osztottak fel. Az első csoport napi 100 gramm probiotikumokat tartalmazó joghurtot, és egy placebo kapszulát kapott. A második csoport probiotikumokat tartalmazó kapszulát és 100 gramm probiotikum-mentes joghurtot kapott. A harmadik csoport pedig 100 gramm probiotikum-mentes joghurtot, és egy placebo kapszulát kapott. Hat hét elteltével azoknál, akik probiotikumot tartalmazó joghurtot vagy kapszulát kaptak, jelentősen javult az általános egészségi állapot, valamint csökkentek a depresszió, szorongás és a stressz mért értékei is.

10. Véd a környezeti mérgek ellen

Egy Tanzániában készült tanulmány során kiderült, hogy a joghurtban található egyik probiotikus baktérium hatékony védelmet nyújt a gyerekeknek és várandós nőknél a nehézfémekkel szemben.

A Tanzániában található Viktória-tóról köztudott, hogy rovarirtószerekkel és mérgező fémekkel (például higannyal) szennyezett. A kutatók létrehoztak egy újfajta joghurtot, ami Lactobaccilus rhamnosus nevezetű baktériumot tartalmaz. A joghurtot szétosztották egy csoport várandós nő között.

A kapott eredmények szerint a probiotikum jelentős védelmet nyújtott a várandós nőknek a higannyal és arzénnal szemben.

Milyen joghurtot vásároljunk?

Amikor joghurtot vásárolunk, keressük azokat a termékeket, amelyek címkéjén az "élő, aktív kultúra" szerepel, vagy a bio termékeket.

Sajnálatos módon, a legtöbb agyonreklámozott joghurt nem a legjobb termék a piacon, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak hozzáadott cukrot, ízesítő- és tartósító anyagot, valamint sűrítő anyagokat. Az a legjobb, ha a hozzávalóknál csak a "tej" és a "baktérium" szavakat találjuk - ez ugyanis a legegészségesebb.

Ha nem szeretné a boltban megvásárolni, akkor akár otthon is készíthet joghurtot. Egyszerűen csak forralja fel a tejet, aztán hagyja lehűlni. Adjon hozzá egy kis baktérium-kultúrát (vagy egy kis joghurtot), majd hagyja egy éjszakán át meleg helyen. Ha részletesebb leírásra van szüksége, nyugodtan tudakozódjon az interneten, mivel számos recept áll már a rendelkezésünkre.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!