Ez a kerek és sokleveles növény a Földközi-tenger északi részéről és Kis-Ázsiából származik. Egész évben beszerezhető a boltokban.

Káposztafajták:

Számos káposztafajtából lehet választani, amelyek fogyaszthatóak nyersen vagy megfőzve. A káposzta íze, a fajtától függően, lehet sósabb vagy édesebb. Ezenkívül a káposzta gazdag vitaminokban, vasban és káliumban.

A káposzta a Brassica nemzetségébe tartozik, csak úgy, mint a brokkoli, kelbimbó és a karfiol.

1. Zöld káposzta:

Ez a leggyakrabban használt fajta. Sima levei szorosan simulnak egymáshoz, ezért a káposzta egy kerek labdára hasonlít. Néha fehér káposztának is nevezik, és kisebb méretben is megvásárolható.

2. Vörös káposzta:

Ez a fajta sűrűbb, mint a zöld káposzta, és kissé csípősebb ízű. A zöld fajtánál sokkal táplálóbb.

3. Kelkáposzta:

Ennek a nagyobb, kerek káposztának lazább, sötétebb külső levelei vannak, amelyek lehetnek simák vagy hullámosak is. Ezeket a leveleket kiválóan meg lehet tölteni. Ez a fajta lehet világos vagy kékeszöld.

4. Kínai kel:

Ez a fajta alapvetően ovális alakú és fehér erezetű, ráncos levelei vannak. Halványzöld színű és kisméretű zöldség.

A káposzta tápanyagértéke:

Egy csésze káposzta biztosítja a napi K-vitamin bevitel 91,7%-át, valamint a napi C-vitamin bevitel 50,3%-át. A káposzta nagy mennyiségben tartalmaz még B6-vitamint, mangánt, folsavat, B2- és B1-vitamint, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot és A-vitamint. Ezenkívül kis mennyiségben cink, mangán és vas található benne.

A káposzta bőrre gyakorolt jótékony hatása

A leveles zöldek mindig nagyon jó hatással vannak a bőrre, ezért a káposzta sem kivétel. A káposzta olyan erős antioxidáns vegyületet tartalmaz, amely a máj méregtelenítéséért felelős. Ezáltal a bőrre is jó hatással van, mivel eltávolítja a méreganyagokat, amelyek a vérben felgyűlve fakóvá teszik a bőrt.

1. Öregedésgátló:

A káposzta és más keresztes virágú zöldségek rendszeres fogyasztása öregedásgátlóként hat a bőrre. Mivel ez a zöldség gazdag C-vitaminban, a bőr fiatalos marad tőle, és az öregedés folyamata is késleltethető. Ezenkívül a káposztalében lévő A- és D-vitamin tisztává és egészségessé teszi a bőrt, valamint meggátolja a bőr károsodását, ha azt UV sugárzás éri.

2. Bőrproblémák:

A káposzta kiválóan gyógyítja a bőrproblémákat. Borogatásként használva hatékonyan kezelhető vele az olyan bőrkiütés, mint az ekcéma, övsömör, pattanás, kiütés, rovarcsípés, lábfekély és sebek, valamint az ízületgyulladás. A borogatás elkészítéséhez reszelje le a káposztát vagy turmixolja össze. Ezt aztán egy kis vízzel tegye egy konyharuhába, majd helyezze az érintett területre körülbelül 15 percre. Ha szeretné, törje össze a leveleket és közvetlenül tegye őket az érintett területre. A borogatás rendszeres használatával és a káposzta fogyasztásával a bőre gyorsabban gyógyul majd.

3. Szép bőr:

A pattanásokra és más bőrirritációkra a káposzta a megoldás. Ehhez párolja meg a káposzta külső leveleit és távolítsa el belőlük az ereket. Tegye a leveleket vászon és pamut közé, hogy puhák és simák legyenek. Tegye a borogatást egy éjszakára az érintett területre, így bőre reggelre megszépül.

4. Bőrszín:

A káposzta leve szebbé teszi a bőrszínt is. A benne lévő kálium létfontosságú a szervezet és a bőr méregtelenítése szempontjából. Továbbá, mivel nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz, megfiatalítja a szöveteket, míg a kén megszabadít a fertőzésektől. Az E-vitamint gyakran használják bőrápoló termékekben.

5. A kén megakadályozza a pattanások kialakulását:

A kén szárítja a bőrt, ezért hatékonyan leszárítja a pattanásokat. Ezenkívül a keratin szintézisében játszik fontos szerepet, amely egy fontos protein, mivel részt vesz a haj, köröm és bőr egészségének megőrzésében. Továbbá tisztítja a vért és eltávolítja a baktériumokat és a méreganyagokat a szervezetből.

6. Tisztító hatású:

A káposztalé kiválóan tisztítja a szervezetet, mivel gazdag C-vitaminban. Ezért aztán a pattanások hatékonyan eltüntethetőek azzal, ha káposztalevet fogyaszt. A káposztalé megszünteti a fogínygyulladást is.

A káposzta hajra gyakorolt jótékony hatása

Mivel tele van olyan vitaminokkal, mint a kalcium, kén, vas és magnézium, a káposzta nagyon jó hatással van a hajra.

7. Serkenti a hajnövekedést:

A többi zöldséghez hasonlóan a káposzta is nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, amely erős antioxidánsként serkenti a haj növekedését. Vigyen fel főtt káposzta és frissen facsart citromlé keveréket a fejbőrére, így serkentheti a hajnövekedést. Egy másik módszer, ha összetör fél csésze főtt káposztát és 1/8-ad csésze friss citromlevet ad hozzá, majd összeturmixolja őket. Ezt a keveréket masszírozza a fejbőrébe, hagyja fent 30 percig, majd samponnal mosson hajat és használjon kondicionálót. Ismételje hetente kétszer.

8. Sima és egészséges haj:

A káposzta táplálja a hajat, így az selymes és ragyogó lesz. Vigyen fel káposztalevet a fejbőrére és a hajtövekre. Egy óra múlva samponnal mosson hajat, így haja sima és selymes lesz.

9. Megakadályozza a hajhullást:

A nyers káposzta és uborkalé gazdag szilíciumban és kénben, két olyan ásványi anyagban, amelyek serkentik a hajnövekedést és megakadályozzák a hajhullást. Vigyen fel 30 ml káposztalé és 30 ml uborkalé keveréket a fejbőrére és a hajtövekre, és jól masszírozza bele a keveréket 10-15 perccel lefekvés előtt, majd másnap reggel mosson hajat. A legjobb hatás elérése érdekében ismételje hetente háromszor.

10. Kondicionálja a száraz hajat:

A nyers káposztalé jó hatással van a száraz hajra, mivel puhává és fényessé teszi azt. Keverjen össze 80 ml nyers répa és uborkalevet, valamint 40 ml nyers káposztalevet. Igya meg a keveréket, így a haja egészséges és gyönyörű lesz.

A káposzta egészségre gyakorolt jótékony hatása

11. Megakadályozza a rák kialakulását:

A káposztával lévő anyagok és vegyületek felveszik a harcot a rákot okozó sejtekkel.

12. Erősíti az immunrendszert:

A káposzta gazdag C-vitaminban, így erősíti az immunrendszert és elpusztítja a szabadgyököket.

13. Gyulladásgátló hatású:

Mivel gazdag aminosavakban, a káposzta felveszi a harcot a gyulladással is.

14. Szürkehályog:

A káposzta béta-karotint tartalmaz, amely megakadályozza a makula degeneráció kialakulását, így megelőzi a szürkehályog kialakulását is.

15. Alzheimer-kór:

A legutóbbi kutatások szerint a káposzta (kifejezetten a vöröskáposzta) fogyasztásával megakadályozható az Alzheimer-kór kialakulása. A káposzta nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, amely a kór megelőzéséért felel.

16. Gyomorfekély:

A gyomorfekély gyógyítható a káposzta fogyasztásával. A káposztalé fekélygátló hatású, mivel gazdag glutaminban.

17. Fogyás:

A káposzta kiváló zöldség azoknak, akik fogyni szeretnének. Egy egész csésze főzött káposzta csupán 33 kalóriát tartalmaz, ezért a káposztaleves diétával akármennyit is fogyaszthat a levesből, mégsem fog hízni.

18. Székrekedés:

A megfelelő emésztést a rostok segítik, a káposzta pedig gazdag rostokban, így enyhíti a székrekedést.

19. Megfelelő bőrápolás:

Mivel a káposzta nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így megvédi a bőrt a szabadgyököktől, amelyek az öregedés jeleinek kialakulásáért felelnek.

20. Izomláz:

A káposztában tejsav található, amely tudvalevőleg hatékonyan enyhíti az izomlázat.

A káposzta kiválasztása és tárolása

Kiválasztás:

•    A boltokban különböző káposztafélék találhatóak egész évben. Mindig válassza az olyan káposztát, amely nagy fejű és sűrű levelű. A fej legyen nehéz, a levelei pedig fényesek, ropogósak és színesek, ne legyenek rajtuk repedések, rovar okozta károk és sérülések.
•    A friss káposztának általában sok a külső levele. A zöldségesek néha eltávolítják a hervadt külső leveleket, így a zöldség frissebbnek tűnik.
•    Ne vásároljon olyan káposztát, amelyek pihések/bolyhosak, vagy a külső leveleit eltávolították.
•    Nézze meg a káposzta alját, hogy a levelek szorosan illeszkednek-e egymáshoz.
•    Ha a levelek kezdenek elválni a torzsától, akkor a káposzta már nem a legfrissebb.
•    A zöld- és vöröskáposzta levelei legyenek fényesek és tömöttek.
•    Ne vásároljon elfelezett vagy előre felvágott káposztát, mivel az már veszített az értékes C-vitamin tartalmából.

Tárolás:

•    Tároláskor mindig legyen bizonyos, hogy a káposzta friss marad és megőrzi a C-vitamin tartalmát, ezért tartsa hűtőben.
•    A lazább levelű káposzta nem áll el sokáig, ezért tárolja hűvös, sötét helyen.
•    A káposztafejet tartsa műanyag zacskóban, így hűtőben akár 1-2 hétig is eláll.
•    A zöld- és vöröskáposzta két hétig áll el, míg a kelkáposzta csak egy hétig.
•    Az idő elteltével a káposzta szaga és íze erősödik, de a zöldség friss marad, ha nem vágják fel. A meglazult levelek gyorsan elveszítik a frissességüket.
•    Ha csak egy fél fej káposztára van szüksége, a maradék vágott felére cseppentsen vizet, helyezze műanyag zacskóba, és tegye a hűtőbe. Így a megmaradt fél néhány napig még eláll.
•    A káposztát le is fagyaszthatja. Ehhez a káposztát vágja durva darabokra és vízben főzze elő 2 percig. Csöpögtesse le és hagyja kihűlni a leveleket, majd helyezze őket légmentesen zárt zacskóba és tegye a fagyasztóba.
•    A megfőzött káposzta is lefagyasztható egy tároló dobozban, de csak négy napig tárolható.

Felhasználási tippek:

•    A főzés előtt mindenképp tisztítsa és mossa meg a zöldséget. A káposztánál kezdje eltávolítani a külső leveleket és vágja fel őket.
•    A káposztát folyó vízzel mossa meg, majd áztassa sós vagy ecetes vízbe 15-20 percre, így eltávolíthatja az esetleg benne lévő kukacokat és rovarokat.
•    Érdemes főzés előtt megmosni és felvágni a káposztát, így az megőrzi C-vitamin tartalmát.
•    Mindig használjon rozsdamentes acél kést, mivel a zöldségben lévő fitovegyületek reakcióba lépnek a szénacéllal, és a levelek megfeketednek.
•    Ha kis darabokra szeretné felvágni, először negyedelje el, majd távolítsa el a torzsát.

Főzési tippek:

A káposzta számtalan mód elkészíthető zöldség, így saláták, levesek és raguk hozzávalója is lehet. Figyeljen arra, hogy a káposztát ne főzze túl, mivel a túlfőzéssel intenzívebb lesz a káposzta szúrós szaga. Ehelyett azonban párolhatja vagy sütheti is, vagy fogyaszthatja nyersen.

A káposzta kiválóan illik a burgonyához, hagymához és répához, a húsok közül pedig a marhahússal, baconnel, disznóhússal és kolbásszal a legfinomabb. Jól ízesíthető zellerrel, szerecsendióval, dióval, fokhagymával, mustármaggal, kaporral, tárkonnyal, feketeborssal és kakukkfűvel.

•    A lila- vagy vöröskáposzta leveleivel díszíthetőek az ételek vagy saláták, a kivájt káposztafejben pedig kiválóan tálalhatóak a hideg szószok.
•    A kelkáposzta süthető fokhagymával, gyömbérrel és csilivel, valamint egy csipet szójaszósszal, így igazán finom lesz.
•    A zöldkáposzta keverhető répával, pirított mogyoróval és meglocsolható olívaolajjal és citromlével, így finom salátaként fogyasztható.
•    A fehérkáposztához adjon feldarabolt érett mangót, hagymát és diót, majd locsolja meg ecettel.
•    A káposztát meg is főzheti. Ehhez forraljon vizet és adja hozzá a felszeletelt káposztát, cukrot, valamint húsfűszert. Párolja körülbelül 35 percig.
•    A töltött káposzta elkészítéséhez távolítsa el a torzsát és töltse meg a káposztát más zöldségekkel. Főzze 3 percig, amíg megpuhul, majd tálalja szósszal.
•    A vöröskáposztát felszeletelheti kis darabokra, majd ízesítheti feldarabolt almával és ecettel. Ezután főzze 1 percig.
•    Kevés kalóriát tartalmazó káposztás étel elkészítéséhez közepes tűzön főzze meg a káposztaleveleket uborkalével és mustárral.
•    Apróra felszeletelt káposztát pároljon meg más zöldségekkel, míg a káposzta egy kicsit ropogós nem lesz.
•    A káposztát megfőzheti tejben is (3-4 perc), majd sózza és borsozza.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!