Az Európai Unió és a nemzetközi piac legalizálta a kendert, annak alacsony, 0.3%-os THC tartalma miatt, amelyet gyógyszerek, papír, és textilek gyártásához is felhasználnak, évente 100-200 millió dollárra becsülik értékét. 

Kutatók megvizsgálták a kendermag olajat, annak egészségügyi hatásait kutatva, és arra jutottak, hogy néhány összetevője pozitív hatással van egészségünkre. Ezek a szterolok, az alifás alkohlok, és a linolén savak. 

A cannabis (marihuána) származékot majdnem ezer éve használják a textiliparban, a gyógyszeriparban, és a élelmiszeriparban is. Ennek ellenére a kendermag az 1930-as évek óta tiltott szer Észak-Amerikában, ekkor tiltották be ugyanis az összes cannabis származékot, azok tetrahidrocannabiol (THC) tartalma miatt, amely közkedvelt kábítószer.

A kenderolajban található egyik linolénsav az Omega-3 zsírsav, amely a szívrendszeri betegségek megelőzésében segít. 

A szterolok és szterion alkoholok a koleszterinszintet csökkentik, naponta fogyasztva sokat tesznek a szívroham esélyének csökkentéséért. 

Az alifás alkoholok szintén a koleszterinszintet csökkentik, valamint a vérlemezke aggregációt is lassítják. Az egyik ilyen alkohol a fitol, amely antioxidáns és rákellenes szer, és spenótban, babfélékben, nyers zöldségekben, spárgában is megtalálható. 

A kenderolajban egy másik antioxidáns, a tokoferol (E-vitamin) is megtalálható, amely  a degeneratív betegségek, mint az elmeszesedés és az Alzheimer-kór hatékony ellenszere. Különféle bőrelváltozások és betegségek gyógyszereként is bizonyít, valamint a lipid anyagcserét is segíti, amely során a test megbontja a zsírsavakat. 

Vitamintartalma magas, főképp A-, C-vitamint és Béta-karotint tartalmaz, valamint ásványianyagot, foszfort, káliumot, magnéziumot, szulfurt, és kalciumot is találhat benne. Ételként fogyasztva a kenderolaj igen tápláló, épp megfelelő mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, és az íze is kellemes.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!