Minden nemzet büszke a sajtjaira, kiváltképp a franciák és joggal. Sajtjaik legalább 1500 éves múltra tekintenek vissza.

Legnagyobb uralkodóik, pl. Nagy Károly, majd 1200 évvel később XIV. Lajos kedvenc sajtja a Brie volt. Azután 1815-ben a Bécsi Kongresszus hosszú tárgyalásai során mellesleg a nemzetek "sajt versenyt" is rendeztek, amit a Brie nyert meg. Azóta véglegesen a Királyok Sajtja cím a Brie-t illeti.

A sajt nevét a Párizstól keletre elterülő Brie-síkságról kapta. Tehéntejből készül, amit azonban csak 37 C fokra melegítenek, illetve tartanak melegen. Az így összegyűjtött tejhez oltóenzimeket adnak (ami nem más, mint emésztő enzim, a szarvasmarha negyedik gyomrából, más néven kimozin) és az így nyert alvadékot nagyon kíméletesen kezelik (nem szabad összetörni) és a lecsurgatást is csak igen lassan szabad végezni. Ezt a lágy, krémes sajtot ezután formákba öntik és egy-két hónapig érlelik. Az így nyert sajt kifejezetten lágy állagú, kissé édeskés, enyhén penészes illatú. 

A kész sajt kb. 25cm átmérőjű és a súlya 1,5kg. A sajt felületét nemes penész borítja a széleken rózsaszínűen elszíneződve. Ez a nemes penész fedezhető fel az alig 250 éves múltra visszatekintő Camembert sajtokon is. A sajtot Marie Harel készítette a Francia Forradalom éveiben. Ez volt tehát a forradalom sajtja. A Camembert elődje azonban sokkal régebbi, kb. 1000 éves múltra tekinthet vissza és Normandia jellegzetes sajtja volt. A sajt névadója Napóleon volt, ő nevezte először Camembert-nek. 

Ha a királyok sajtját és a forradalom sajtját összevetjük, akkor megállapíthatjuk, ha csak ennyi lett volna a különbség a Királyság és a Köztársaság közt, akkor kár volt ezért a sok áldozatért, amit ez a változás hozott.

A sajtok alapvetően sokkal egészségesebbek, mint a tej. A tejben lévő kazein fehérje az érlelés első fázisában már kicsapódik (aludttej) és ezáltal sokkal könnyebben emészthetővé válik. A kicsöpögő savóval a tejben lévő növekedést serkentő proteinek is távoznak, amire nincs is szükségünk, hiszen nem vagyunk borjak, nem kell napi egy kilogrammot nőnünk. A mikroorganizmusok a tejben lévő laktózt is lebontják, ezért laktóz érzékenyek is fogyaszthatják. A sajtok zsírtartalma magas, ezért az étkezések végén ajánlatos belőlük keveset fogyasztani. Ahogy a francia mondás tartja, a sajt a "gyomor retesze". Ha ezt a szabályt nem tévesztjük szem elől, akkor a sajt rendkívül egészséges és finom eledel, amit beteg és egészséges kis mennyiségben egyaránt minden nap fogyaszthat. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!