A Covid-19 világjárvány kellős közepén már nagy bizonyossággal elmondható, hogy ez a járvány is a húsevés számlájára irható.

COVID-19 vs. húsevés

Az most talán nem is lényeges, hogy denevér vagy tobzoska, netán más állat husának, vérének fogyasztása robbantotta be a járványt , mert mostanra ez a zoopatogén vírus fajt váltott és immár az emberi populációban tudja önmagát a leghatékonyabban reprodukáltatni.

A múlt század nyugaton is elismert leghíresebb kínai írója, Lin-Yutang azt állította, hogy az emberiség minden baja, a háborúk, stb. megszűnnének, ha abbahagynánk a húsevést.

Nos, ami a koronarvírus fertőzés kialakulását illeti, alighanem száz százalékban igaza volt. Érdemes azonban a kérdést alaposabban megvizsgálnunk.

Az Afrikában oly rettegett ebola vírus az utóbbi harminc évben került be az emberi populációba, melynek oka az erdei majmok húsának a fogyasztása volt.

Persze látnunk kell, ha már egy vírus fajt váltott, utána már teljesen mindegy, hogy mit eszünk, ettől a pillanattól kezdve a vírus az új gazdáiban már szabadon terjed, többnyire a nyállal, vérrel vagy egyébb testváladékokkal. Valoszínű, hogy kb. hét-tízezer évvel ezelőtt az influenza vírusa is így került át az emberiségbe a szárnyasok vagy sertések révén.

A húsfogyasztás kérdése kiemelt hangsúllyal szerepel a Bibliában is.

Mózes 1, 29-30 Íme, nektek adok minden maghozó füvet az egész föld színén, és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van: az legyen nektek eledelül.”

E szerint tehát Isten eredendően vegetáriánusnak teremtette az embert. Az özönvízig ez így is volt. Az özönvíz után (Noé leszármazottai) már engedélyezette vált a hús fogyasztása az embernek, de csak megszabott korlátok között! Az állatok vérének fogyasztása továbbra sem volt megengedett, valamint a húsféléken belül különbségeket tett a tiszta és a tisztátalan állatok közt. Ez utóbbiak húsának az elfogyasztása továbbra is tilos maradt. A zsidó vallás ezt máig is szigorúan megtartja és ennek a parancsnak a hatása hangsúlyosan megfigyelhető az iszlám vallásban is.

Ma a Földön több mint hétmilliárd ember él és egyre nyilvánvalóbb, hogy a húsfogyasztás egyáltalán nem szükségszerű, sőt, ha arra gondolunk ,hogy a haszonállatok által elfogyasztott növények energia értékének csak 20-27 százaléka válik hússá, akkor könnyen belátható, hogy hat-hétszer annyi kalóriát termelhetünk növénytermesztéssel, mint állattenyésztéssel. Persze állattenyésztésre mindig szükség lesz, de ha csak pl. a tej, tojás, illetve az ebből készült termékek fogyasztását részesítenénk előnyben, már az is nagy előre lepés lenne.

Ha nem változtatunk, akkor az ilyen és ehhez hasonló világjárványok gyakorisága növekedni fog.

Napjaink szomorú valósága egészen világos bizonyítéka annak a mostmár mindenki által jól ismert ténynek, miszerint az egészségügyi kiadások mintegy fele az ember életének utolsó két hete során kerül felhasználásra.

Napjaink járványhelyzete azt mutatja, hogy erre felkészülni sem most, sem a jövőben nem lehet tökéletesen, jobb tehát a bajt megelőzni.

A szemléletünknek gyökeresen meg kell változnia!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!