Metabolikus szindrómának nevezzük, amikor a keringési megbetegedések vagy a cukorbetegség rizikófaktorai közül három vagy több teljesül. A rizikófaktorok a következőek: hasi elhízás, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, magas vércukorszint. 

Az Egyesült Államokban a felnőttek 34 százaléka szenved a betegségben, amelyet leggyakrabban súlyos elhízás, a testmozgás hiánya, és genetikai tényezők okoznak. 

A kanadai orvosi szövetség kutatásai azt bizonyítják, hogy az metabolikus szindróma extra szűz olívaolaj vagy magvak fogyasztásával visszafordítható.

Spanyol kutatók a mediterrán diéta anyagcserére gyakorolt hatásait vizsgálták, amely bevallásuk szerint “az egyik legegészségesebb étrend.”

Ha a mediterrán diétát követi, sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, és magvakat kell fogyasztania, miközben kerülje a vörös húsokat. Halat és szárnyasokat legalább heti két alkalommal egyen, a vajat pedig egészséges olajakkal helyettesítse, mint az olívaolaj. 

A mediterrán diéta rengeteg jótékony egészségügyi hatása ismert. Egy 2013-as kutatás bizonyítja, hogy csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát a veszélyeztetettek körében. A mediterrán diétát folytató gyerekek pedig körében pedig tizenöt százalékkal csökken az elhízás esélye. 

A mediterrán diéta csökkenti a hasi elhízást és a vércukorszintet

A kutatócsoport 55-80 éves férfiak és nők csoportját vizsgálta, akik körében magas a keringési megbetegedések kialakulásának kockázata. A kutatás kezdetén 64 százalékuk szenvedett metabolikus szindrómában. 

A résztvevők a predimed kutatások alanyai voltak, amely egy folyamatban levő, a mediterrán diéta keringési megbetegedésekre gyakorolt jótékony hatásait vizsgáló kutatás. 

A csoportot véletlenszerűen felosztották, és három különböző diétát írtak nekik elő. Az első csoport az alacsony zsírtartalmú ételeket fogyaszthatta, a második mediterrán diétát magvakkal kiegészítve, a harmadik pedig mediterrán diétát extra szűz olívaolajjal fogyasztott. Átlagosan 4.8 évig követték nyomon életmódjukat és az abban bekövetkező változásokat.  

Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét mediterrán diétát követő csoport körében csökkent a vércukorszint és a hasi elhízás. Ezen felül a kutatás végére a mediterrán diétát folytató résztvevők 28.2 százaléka nem szenvedett metabolikus szindrómában. 

A kutatók arra felhívják a figyelmet, hogy egyik mediterrán diéta fajta sem kapcsolható azonban össze a kevesebb számú metabolikus szindrómával. 

„A mediterrán diéta olívaolajjal vagy magvakkal kiegészítve nem hozható összefüggésbe az alacsony zsírtartalmú diétához képesti kevesebb számú metabolikus szindrómás személlyel. Azonban a mediterrán diéta mindkét fajtájánál megfigyelhető az metabolikus szindrómás betegek számának csökkenése. Az ilyen diéták hatékonyak lehetnek a hasi tájékon elhízott és a magas vércukorszintű személyek számára, akik körében magas a keringési megbetegedések kialakulásának kockázata.” - mondták a kutatók. 

Azt is hozzátették, hogy a csoportok fogyási mintái és energiafelhasználása között nem voltak eltérések, tehát az eredményeket csakis az étrend megváltoztatásának tulajdoníthatják. 

Bevallják, hogy kutatásaik akadályokba ütköztek bizonyos területeken, hiszen mivel a tanulmány résztvevői idősebb, keringési megbetegedésekre fogékonyabb személyek voltak, ezért a kutatás eredményeit nem lehet a teljes lakosságra kivetíteni. 

Egy másik kutatás azt bizonyítja, hogy a mediterrán diéta jó hatással van a vérnyomásra, amely tulajdonságát az elfogyasztott olívaolaj és zöld zöldségek mennyiségének köszönheti.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!