Tudjuk, jól, hogy a sejtjeinkben lévő örökítő anyag, a DNS molekula végén egy speciális régió helyezkedik el, a telomer szakasz.

A mediterrán diéta alapjait az olíva olaj, sok gyümölcs és magvak, alacsony hús és tejtermék fogyasztás és közepes mennyiségű hal fogyasztása képezi. Nem is lehet a hal fogyasztás annyira domináns, hiszen ellentétben a közvélekedéssel a Földközi-tenger halban meglehetősen szegény, ezért a mediterrán régió lakói nem támaszkodhattak teljes egészében a tenger nyújtotta táplálékokra.

Minden egyes sejtosztódást követően ez a telomer szakasz egyre rövidebb lesz, végül teljesen elfogy. Ekkor a DNS szálak szétcsavarodnak és a sejt visszavonhatatlanul elpusztul.

A vizsgálatban több mint 120 ezer USA-ban élő nő adatait vizsgálták 1976 óta. Világosan igazoltak, hogy a vizsgált emberek fehérvérsejtjeinek a telomer hossza fordított arányban áll az életkorukkal.

Viszont akik mediterrán étrenden éltek, azoknál a telomerek hosszabbak voltak, mint azokban, akik más étrendet folytattak.

Mivel a vizsgálat során figyelembe vették a többi rizikó tényezőt is (elhízás, dohányzás, fizikai aktivitás) és ezek zavaró hatását kiszűrték (normalizálták), egyértelműen kimutatható volt, hogy a mediterrán étrenden élők telomer végződései hosszabbak, következésképpen hosszabb életre is számíthatnak.

Ezt a népesség vizsgálatok már évtizedekkel ezelőtt bizonyították, de a pontos okok megválaszolása azokkal a vizsgálatokkal még nem volt lehetséges.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!