A tanulmány során Anuradha Kalani és munkatársai hat héten át magas metionin tartalmú ételeket etettek laborítóriumi egerekkel, miközben az étrendjük csak nagyon kis mennyiségű folsavat és B6- illetve B12-vitamint tartalmazott. Az egerek memóriafunkcióit hetente megmérték, és egy a félelmet stimuláló, válaszreakciót igénylő tesztet is elvégeztek rajtuk.

A metionin egy olyan esszenciális aminosav, amely a szervezet több sejtfunkciójáért is felelős. A leggyakrabban halakban, vörös húsokban, tejtermékekben, és tojásfélékben található meg. 

A magas metionin tartalmú étrend csökkenti az egerek hosszú távú memóriáját

Négy hét elteltével a kontrollcsoporttal összehasonlítva a magas metionin tartalmú étrendet követő egerek már nem reagáltak arra a stimulánsra, amely korábban félelmet váltott ki bennük. Ez a hosszú távú memória elvesztésére utal. 

A kutatócsoport hipotézise szerint a túlzott mennyiségű metionin fogyasztása a netrin gén hipermetillációját okozza, hatékonyan „lecsendesítve” azt, ezáltal memóriavesztést okozva. Az elméletet alátámasztották azzal, hogy miután az egerek agyába netrin gént fecskendeztek, hosszú távú memóriájuk 50%-a visszatért. 

Ezen felül azt is felfedezték, hogy a magas metionin tartalmú étrendet folytató egerek szervezetében csökkent a DCC nevű netrin receptor mennyisége, amely anyag mennyisége a bélrák kialakulása során csökken.  

Kutatási eredményeikről a tudósok az alábbiakat nyilatkozták: 

„A kutatási eredmények összessége alátámasztja, hogy a magas metionin és alacsony folsav, B6- és B12-vitamin tartalmú étrend negatív módon befolyásolhatja a tanulási képességet és a memóriát. Ezen felül az eredmények azt sugallják, hogy a hipermetillációnak köszönhető csökkent netrin szint is a memória elvesztésével áll összefüggésben.”

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!