Miért van ez így? A válasz nagyon nyilvánvaló. Miközben a mérsékelt borfogyasztás jótékony hatásait nem győzi hangsúlyozni a sajtó, a marketing (hatalmas üzlet a borászat!), aközben megfeledkeznek néhány nagyon nyilvánvaló tényről.

1, A borokban szinte kimutathatatlanul kevés a C-vitamin és nem tartalmaznak semmilyen zsírban oldódó vitamint sem (D, E, K, A). Újabb vizsgálatok szerint nyomokban azért E vitamin van bennük és kevés B vitamin is, ami a napi igény kb. egy tizedét fedezheti.

A sör pH-ja kevésbé savas, mint a boré, a B vitamin tartalma is sokkal magasabb. Az égetett szeszekre nem térnék ki, mert igazából egyetlen jótékony hatást sem lehet mellettük felsorolni, káros hatásaik elemzése pedig messze meghaladná ennek a cikknek a lehetőségeit.

2, A borok nagyon savas italok. A fehérborok pH-ja 2,8 körüli, míg a vörösöké 3,5. A bor tehát tízezerszer savasabb, mint a víz.

Amikor az igazi borivók jól megforgatnak minden kortyot a szájukban, mielőtt azt lenyelnék, valóságos savfürdőben részesítik a fogaikat, ami feloldja a fogzománcot. A szájban normálisan a pH enyhén lúgos (7,7-7,8), ami ilyenkor drasztikusan megváltozik.

Ezek a tények magyarázzák a bortermelő vidékeken élők rossz fogazatát. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!