A szójatej mellékhatásai:

1. Megnöveli az ösztrogén szintet:

A szójatej növeli az ösztrogén szintet a szervezetben, ezért hatékonyan kezelhetőek vele a menopauza utáni tünetek a nőknél. Habár a szójatej ezen hatása negatívan hat a normál ösztrogén termelésre, mivel növelheti a mell- és méhnyakrák kialakulásának kockázatát.

Bizonyított, hogy a szójatej meggátolja a szívbetegségek kialakulását és enyhíti a menopauza tüneteit is. Habár számtalan tanulmány kimutatta azt is, hogy a szójatej túlzott használata káros lehet az emberi szervezetre.

2. Növeli a tesztoszteron szintet:

A szójatej izoflavin fitovegyületeket tartalmaz, ugyanazt a vegyületet, ami befolyásolja a női szervezetben az ösztrogénszintet. A férfiaknál ez a vegyület a tesztoszteron szintjére van hatással, méghozzá drasztikusan csökkenti azt. Ez csökkent szexuális vágyhoz vezethet, ami befolyásolhatja a termékenységet is a férfiaknál.

3. Emésztési problémák:

A kutatók felfedezték, hogy a szójatej fogyasztása gátolja azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek segítik a megfelelő emésztést. A szójatej gazdag proteinben, de olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek gátolják a protein megemésztését. Ez olyan problémák kialakulásához vezethet, mint a puffadás, székrekedés és emésztési problémák.

4. Arcüreggyulladás:

Az emésztetlen proteinek (a szójatejből) a nyálka-szerű bevonattá bomlanak le a belekben, és idővel lelassítják az emésztési folyamatot. Ez a légzőszervek működésére is hatással van, mivel a nyálka a légzőszervek falát is befedi.

Ha ez a helyzet sokáig fennáll, olyan problémák alakulhatnak ki, mint az arcüreggyulladás, asztma, megfázás és irritábilis bél szindróma.

5. A cink és kalcium felszívódása:

A szójatej fitinsavat tartalmaz, amely megakadályozza az olyan fontos ásványi anyagok felszívódását, mint a magnézium, kalcium, vas és cink. Ezen ásványi anyagok hiánya olyan problémák kialakulásához vezethet, amelyek csak az idő múlásával jelennek meg.

6. A vas felszívódása:

A kutatások szerint a szójatej fogyasztása hatással van a vas felszívódására is a szervezetben. A vashiány kimerültséghez, megnövekedett szívritmushoz, nehézlégzéshez és akár vérszegénységhez is vezethet.

7. Pajzsmirigyműködés:

A szójatej fogyasztása hatással vagy a pajzsmirigyműködésre is, mivel izoflavinokat tartalmaz, amelyek kiürítik a jódot a szervezetből. A jódhiány pedig hatással van a pajzsmirigyekre. Ez olyan problémák kialakulásához vezethet, mint a pajzsmirigy alulműködés, ezért tanácsos a pajzsmirigyeket rendszeresen megvizsgáltatni, miután szójatejet kezd fogyasztani.

8. Szív:

A szójatejet azoknak az embereknek ajánlják a legjobban, akiknek magas a koleszterinszintjük, mivel a szójának alacsony a teljes koleszterin tartalma. Habár különböző kutatások szerint nem biztos, hogy a szójatej hatékonyan csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Habár sokan hasznosnak találják a szójatejet, mivel valóban csökkenti a koleszterinszintjüket, néhányan semmit sem profitálnak a fogyasztásából.

9. Hatása a babákra:

Sokan szójatejjel vagy szója-alapú tejjel etetik a babájukat, habár ez negatív hatással lehet a baba egészségére. A kutatások szerint a lány nemű babáknak mellproblémáik alakulhatnak ki 2 éves korukra ettől a tejtől. Az ilyen tejjel etetett babák gyorsabban lépnek a pubertáskorba, és a menstruációjuk is hosszabb, mint a normál tejtermékekkel etetett társaiké.

10. Neurológiai problémák a gyerekeknél:

A szója nagy mennyiségben tartalmaz mangánt, ami növeli a neurológiai problémák kialakulását a gyerekeknél. Ezen kívül azok a babák, akiket szójatejjel etetnek, nagyobb veszélyben vannak, mivel a szójatejben lévő nagy mennyiségű alumínium negatív hatással lehet az egészségükre.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!