A csecsemő számára az ideális táplálék az anyatej. Sokan mondják, ugyan már, az én gyermekeim is felnőttek a feles tehéntejjel, még sincs semmi bajuk.

A következő néhány sorban bemutatom az alapvető különbségeket.

Ha a tejfehérjék fajok közötti különbségét nem vesszük figyelembe (ami már több mint súlyos hiba), akkor is komoly eltéréseket tapasztalhatunk.

A csecsemőket legalább fél éves korukig szoptatni kell.

Az anyatej 100g-ja 70 Kcal-t tartalmaz, a tehéntejé 66 Kcal-t. Ha tehát a csecsemő feles tejet kap, akkor a kalória bevitele pontosan a fele a kívánatosnak, tehát kétszer annyit kell belőle innia, mint az anyatejből. A problémáknak ezzel azonban koránt sincs végük. Az anyatej zsírtartalma 4,2g/l, míg a tehéntejé 3,7g/l. Ez még elviselhető különbség, de  mi a helyzet a tejcukorral? Anyatej: 7,4gr/l, tehéntej 4,8gr/l. A feles tehéntejben pedig csak 2,4g/l a tejcukor mennyisége, ami határozottan kevés, alig harmada az optimálisnak. Eszerint már háromszor annyit kellene innia a csecsemőnek belőle, mint az anyatejből.
 
A fehérjék minőségi összetétele után nézzük meg a mennyiségi oldalt is. Az anyatej 1,1gr/l fehérjét tartalmaz, míg a tehéntej 3,5gr/l-t. A feles tej esetén is 70%-kal több  a fehérje bevitel a kívánatosnál, a minőségi eltérésekről nem beszélve! E szerint  a harmados tej lenne a jobb, de abban végkép nincs elég cukor, kalória, tejzsír.

Vasat a tehéntej nem tartalmaz, míg az anyatejben 0,1mg van dl-ként. Más elemek vonatkozásában az eltérések még durvábbak.
 
Az anyatej 35mg káliumot tartalmaz,  míg a tehéntej 120mg-ot. Ez a kívánatos 3 és félszerese. Ennek alapján negyedes tejet kellene adnunk, de akkor a korábbi arányok lesznek még rosszabbak.

Az anyatej 15mg foszfort tartalmaz, a tehéntej 50mg-ot. Ez bőven több mint a kívánatos. Az anyatej nátrium tartalma 15mg, a tehéntejé 50mg. Ha úgy jobban tetszik, a tehéntej négyszer sósabb.

Káliumból az anyatej 60mg-ot tartalmaz, míg a tehéntejben 140mg, két és félszer annyi van.

Akár hogyan osztjuk-szorozzuk, a tehéntej a csecsemő táplálására egyáltalán nem alkalmas, a feles tej is fényév távolságra van az ideálistól.

De mi a helyzet az agyon sztárolt kecsketejjel? 

Itt is komoly gondok vannak. A fehérje tartalma ennek is duplája, mint az anyatejé. A feles kecske tej a fehérjék vonatkozásában majdnem jó, de tejcukor tartalma az anyatejének a fele és ha felesre hígítják, akkor a negyede. 

A kecsketejben és a tehéntejben is háromszor annyi a kalcium, mint az anyatejben! A nátrium tartalommal még nagyobb a baj. Ez hússzorosa az anyatejének (na, akkor most hogyan hígítsunk?!). A kálium tartalma is háromszorosa az anyatejének.

Tehát a kecsketej sem jobb megoldás, bármit is állítsanak róla. 

A csecsemőt legalább fél éves koráig szoptatni kell! Vagy lehet „vegyészkedni”, de ennek a levét a baba issza meg!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!