Dr. A. Katase professzor és munkatársai azt vizsgálták, hogy a kalcium, a kálium, a nátrium és a magnézium sói milyen hatással vannak életfunkcióinkra.

A vizsgálat arra a megdöbbentő eredményre vezetett, hogy a főleg húsból és finomított szénhidrátokból álló étrend segítségével nem érhető el tartósan a megfelelő ionegyensúly. 

Az elfogyasztott húsfélékben nem található meg elegendő kalcium, nátrium és klór. Utóbbi kettő sózással kiegyenlíthető, de a kalcium, illetve még a kálium hiánya továbbra is fennáll. A tejben lévő kalcium nagyon rosszul hasznosul, ezt bizonyítja, hogy a legtöbb csontritkulás még ma is az ún. nagy tejfogyasztó államokban figyelhető meg. 

A cukrokban gazdag étrend különösen gyorsan elősegíti a csontozat leépülését. Ilyenkor a mellékpajzsmirigyek kompenzatórikus megnagyobbodása is megfigyelhető. Ezért azt ajánlotta, hogy egy növekedésben lévő gyermek naponta 6g cukornál többet semmiképpen se fogyasszon el.

A keményítőkből kialakult cukroknak azonban nincs ilyen hatásuk, mert azokból csak lassan szabadulnak fel és a szükségleteknek megfelelően.

Ma már sokkal szigorúbbak vagyunk. Direkt cukrokra az emberi szervezetnek semmilyen formában nincs szüksége. Amíg az étrend direkt cukrokat tartalmaz, a fogyás elképzelhetetlen tartósan, viszont a jó  minőségű olajok és zöldségek mellett, valamint kevés hús és halfogyasztás hatására nagyon szépen fogyhatunk. 

Ne tévesszen meg senkit sem, hogy az ázsiai emberek fogai különösen rossz állapotban vannak. Indiában rengeteg cukrot fogyasztanak, édességeik mellett a baklava kifejezetten savanyúságnak tűnik, de a kínai és a thai konyha is sok cukrot használ a főzéshez, sütéshez.
Ne tegyük!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!