Szerte a világ különböző laboratóriumaiban a zöldteáról újabb és újabb újdonságok derülnek ki.

5. oldal: A zöldtea katekinjei megvédik az agysejteket:

Ami a szívbetegséget és más krónikus betegségeket érinti, az oxidatív károsodás és a gyulladás az alapja az Alzheimer-kór és más neurodegeneatív betegség (ami az öregedéssel összefüggésbe hozható) károkozásának. A zöldtea antioxidáns és gyulladásgátló hatásai azonban segíthetnek kiküszöbölni ezeket a problémákat is.

„Eddig csak hipotézisek léteztek arról, hogy a zöldtea fogyasztásával csökkenthető a degeneratív agybetegségek kialakulásának kockázata” – mondja Bradford L. Frank, MD, MPH, MBA, a Buffalo Gyógyszerészeti és Biomedikusi Tudományi Egyetem asszisztens klinikai professzora. „Mostmár nagy mennyiségű tudományos, kísérleti és járványügyi bizonyíték áll a rendelkezésünkre, amelyek szerint bizonyos természetes vegyületek, mint például a zöldteában található katekinek, javítják a korhoz kötődő kognitív hanyatlás mértékét, valamint neuroprotektív tulajdonságokkal bírnak a Parkinson-, Alzheimer-kóros, agyvérzéses, Huntington-kóros, amiotrófiás laterális szklerózisos (ALS) és más agyi betegségekkel rendelkező állatoknál.”

Egy ilyen Alzheimer-kóros egérnél kimutatták, hogy felgyorsult mértékben veszíti el az agysejtjeit (atrófia) és a korral egyre romlik az emlékezőképessége is. A zöldtea hatását ebben az esetben alapos kutatásnak vetette alá Keiko Unno, PhD, a Japánban található Shizuoka Egyetem Bioorganikus Vegyészet egyetemi docense.

„A tanulási- és az emlékezőképesség jobb volt azoknál az idősebb egereknél, amelyek zöldtea katekineket tartalmazó vizet ittak, míg az ugyanolyan korú, vízzel itatott kontrollcsoport egereiről ez nem mondható el” – nyilatkozta Dr. Unno. „ Továbbá az agyi atrófia csökkent azoknál az egereknél, amelyek zöldtea katekineket ittak.

Ezen eredmények alapján elmondható, hogy a zöldtea fogyasztásával hatékonyan meggátolható a kognitív működési zavar kialakulása.”

A zöldtea polifenoljainak hasonló jótékony hatásait figyelték meg a viselkedés, tanulás és agyi változások kapcsán más, Alzheimer-kóros egerek esetében. Még a fiatal, egészséges egereknél is memória- és tanulási javulás mutatkozott a kontrollcsoport egyedeihez képest, amelyeket nem itattak hosszabb ideig zöldtea katekinekkel. Ezt a pszichológiai jótékony hatást a hippocampusban (a memóriáért felelős agyi rész) lévő alacsonyabb reaktivitású oxigénfajokhoz kötik.

Még izgalmasabb, hogy Dr. Kuriyama csoportja egy olyan népesség alapú kutatás végzett el 1000, 70 év fölötti japán felnőtt részvételével, amely kimutatta, hogy a zöldtea rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a kevésbé gyakorta előforduló kognitív károsodással, amelyet a Mini-Mentális Státusz Vizsgálattal mértek, amely egy olyan szabványos teszt, mellyel a memória- és kognitív funkciók mérhetőek. A napi egy csésze teát megivóknál 38 százalékkal csökkent a kognitív károsodás azokhoz képest, akik heti három csésze vagy annál kevesebb teát fogyasztottak. Ezt a jelentős védőhatást nem figyelték meg a fekete tea vagy a kávé esetében.

Dr. Unno hozzátette, hogy az állati kísérletek során felhasznált zöldtea katekin koncentráció csupán 0,02 százalék volt, amely alacsonyabb, mint az emberek által fogyasztott zöldteában lévő 0,05-0,06 százalék koncentráció. Ezért arra a következtetésre jutott, hogy napi néhány csésze zöldtea elfogyasztásával megvédhető az emberi szervezet (ezt támasztotta alá Dr. Kuriyama kutatása is). Habár a mechanizmus műödése, amely miatt a zöldtea jótékony hatással van a kognitív funkciókra és védi a neuronokat, még nem tisztázott, Dr. Unno szerint a zöldtea katekinek nagyon magas antioxidáns aktivitása fontos szerepet játszik.

„A proteinekben és a DNS-ben végbemenő oxidatív károk alacsonyabbak voltak azoknak az idősebb egereknek az agyában és más szerveiben, amelyek zöldtea katekint tartalmazó vizet ittak, a kontrollcsoport egyedeihez képest” – nyilatkozta. Dr. Frank egyetért abban, hogy a reaktív oxigénfajok által okozott oxidatív károk kulcsfontosságú szerepet játszanak a korhoz köthető kognitív hanyatlás és a neurodegeneratív betegségek idegi károsodása esetében, valamint hogy a zöldtea erős antioxidáns hatású anyag.

„A mostani kutatások azonban rávilágítanak arra, hogy a zöldtea polifenolok antioxidáns tulajdonságai nem lehetnek egyedül felelősek a neuronprotektív adottságokért” – mondja Dr. Frank. „Valójában széles spektrumú, sejtekből álló jelzőrendszer lehet felelős a biológiai hatásokért. Fontos tudományos bizonyíték áll rendelkezésünkre, amely támogatja azt a teóriát, hogy a zöldtea jótékony hatással van a kognitív funkciókra és értékes természetes neuroprotektív anyag.”

A Parkinson-, Alzheimer-kór és más degeneratív agyi betegségeknél az idegsejtek elhalásáért nem csak az oxidatív károsodás a felelős, hanem azok a komplex mérgező reakció-sorozatok is, amelyek közé soroljuk például a gyulladást, a védő neurovegyületek csökkenését, a túlzott vasmennyiséget, az olyan káros proteinek felgyülemlését, mint az amiloid-béta. Ezek mind az Alzheimer-kórra jellemzőek biokémiai szempontból. Mivel az EGCG segít megszakítani ezt a láncreakciót, potenciálisan gátló vagy gyógyító szerepe lehet az Alzheimer- és Parkinson-kór esetében.

„A zöldtea flavonoidok (katekinek) állítólag fém kelátképző (például megkötik és eltávolítják a felesleges vasat), antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, valamint átjutnak az agyalapi gáton és védenek a sejt szintű idegi elhalás ellen a neurológiai betegségek széles skáláján” – nyilatkozta Dr. Frank. „Egyre több bizonyítékkal igazolható, hogy a zöldtea flavonoidok védik a sejteket az amiloid-béta általi neurotoxicitástól. A zöldtea egyik legfőbb polifenoljának (EGCG) fontos szerepe van az amiloid-béta szint csökkenésében, mivel számos módon a sejtek szintjén hat a szervezetre.”

Az Alzheimer-kór és más, memóriaveszteséggel járó problémák során az agy acetilkolin (egy olyan vegyület, melyet bizonyos idegsejtek használnak az egymás közötti kommunikációra) szintje csökken. Egy Alzheimer-kórt vizsgáló, állatokon végzett kutatás során 80 egér rendszeresen fogyasztott tea polifenolokat. Ezeknél az egereknél azt figyelték meg, hogy magasabb az acetilkolin szintje az agyban, valamint jelentős a memória és a tanulás javulása.

„Ez alapján elmondható, hogy a tea polifenolok hasznosak lehetnek az Alzheimer-kór kezelésében” – fogalmazták meg a kutatók.

A Parkinson-kór esetében úgy gondolják, az oxidatív stressz játszik fontos szerepet az idegsejtek elhalásában. A zöldtea polifenolok megvédhetik a dopaminerg idegsejteket az ilyen oxidatív stressztől, ezáltal fontos neuroprotektivitást biztosítva a Parkinson-kórral szemben.

„Érdekes lenne megvizsgálni a sejtkultúrákban és élő állati kísérletek során felfedezett neurroprotektív hatásokat egy jól megtervezett, emberi alanyokon vézgett kutatás során” – mondta Dr. Wolfram. „Ezzel potenciálisan megvizsgálhatnánk a korhoz kötődő memória- és éberség-vesztést, valamint akár rájöhetnénk arra is, hogyan hat a tea az Alzheimer- vagy Parkinson-kóros betegekre.”

Gyakorlati tanácsok a zöldteához:

A fentebb említett szakértők mind megegyeznek abban, hogy a mostani kutatások szerint a zöldtea nagyon pozitív hatással van az egészségre.

Dr. Wolfram úgy hiszi, hogy „A legkiemelkedőbb egészségügyi hatások azokon az alanyokon figyelhetőek meg, akik napi öt csésze vagy annál több zöldteát fogyasztanak el. Ezért az lenne a jó, ha az általános népesség körülbelül erre a szintre emelné a zöldtea fogyasztását.” Az ebben a cikkben kiemelt emberi klinikai vizsgálatok során sokszor használtak napi 500 mg EGCG adagot (ami napi 5-6 csésze zöldtea elfogyasztásának felel meg), hogy kihasználják a tea optimális jótékony hatásait a szív- és érrendszerre, valamint a rák, cukorbetegség és a neurodegeneratív betegségekkel szembeni védelemre.

Dr. Wolfram szerint „Nem úgy, mint az ázsiaiak, az európaiak és az amerikaiak nem fogyasztanak naponta több alkalommal zöldteát az egész év során.” Ezért a tisztított zöldtea kivonat megfelelő alternatíva lehet, amely nem kíván életmódváltozást, különösen mivel néhány nyugati fogyasztó élvezhetetlennek találja a hagyományos zöldtea karakteres ízét. Dr. Wolfram azt tanácsolja tehát, hogy a fogyasztók csak olyan zöldteát vagy zöldtea kivonatot vásároljanak, amely megbízható ültetvényről származik.

„Az élelmiszeripar már felfedezte a zöldtea katekinek egészségügyi hatásait, ezért aktív kutatásokat végez azért, hogy szabványosított termékekkel láthassa el a fogyasztókat, amelyek hozzájárulnak az egyén jólétéhez és egészségéhez.”

„Minél több eredményt kapunk a jól megtervezett, hosszú idő alatt lefutó, multicentrikus kutatásokból, amelyeket a szabványosított zöldtea termékekkel végzünk, annál nagyobb az esélye annak, hogy a hagyományosan egészségügyi hatásokkal társított italt tudományos bizonyítékokkal is alátámasztott funkcionális itallá tudjuk tenni.”

„Minden kis adag számít, de minél több, annál jobb” – ajánlja Dr. Eddy. „Ugyanez érvényes a gyümölcsökre, zöldségekre, valamint a magas antioxidáns tartalommal rendelkező, nem feldolgozott táplálékokra, mint például a fekete áfonya és a gránátalma.”

A másik oka annak, hogy a zöldtea étrendkiegészítők jobb választásnak bizonyulhatnak a hagyományos zöldteánál az az, hogy ezt a hagyományosan forró italt a nyelőcsőrák kialakulásának megnövekedett kockázatával kötik össze.

A tudósok úgy gondolják, hogy ha nagy mennyiségben fogyasztják a forró zöldteát, akkor károsítják a nyelőcső szöveteit, amelyek így hajlamosabbak az elrákosodásra. Habár a rákos megbetegedések mértéke nem jelentősen tér el Japán és az USA között, a japánoknál 30 százalékkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti elhalálozás.

„Mivel viszonylag alacsony a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti halálozási ráta, a japánok élnek a legtovább a világon” – mondja Dr. Kuriyama. „A zöldtea olyan kalóriamentes egészséges ital, amely megmagyarázza, miért élnek hosszú ideig a japánok – természetesen más tényezők is hozzájárulnak ehhez, például az étrend. Másrészről, a forró zöldtea fogyasztását a nyelőcsőrák kialakulásával hozzák sszefüggésbe, ezért azt tanácsoljuk, a zöldteát fogyasszák langyosan vagy akkor, miután kihűlt.”

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!