A nyers ételekben lévő tápanyagok és vitaminok biohasznosulása általában jobb, mint ha hőkezelték volna őket, de azért van néhány kivétel. A paradicsom, a sárgarépa, a spárga, a gombák, a spenót főve sokkal jobb hatású, mint nyersen.

A paradicsomban lévő likopint a hőkezelés egyáltalán nem károsítja, viszont a főtt paradicsomból sokkal jobban felszívódik, mint a nyersből. 

A spenót oxálsav tartalmát a főzés 15%-kal csökkenti, de ha leöntik az első főzőlevet, akkor 50%-kal, ugyanakkor a benne lévő folsav nem sérül. A vastartalma a növénynek magas, de nyersen szinte semmit nem tudunk belőle hasznosítani, míg a főzés után a vas felszívódása (mely így sem az igazi) növekedhet.

A sárgarépában lévő karotinok zsíroldékonyak és hőstabilak. A főtt, sült zöldségből ezek a karotinok sokkal jobban felszívódnak, mint a nyers sárgarépából.

A gombák kitin tartalma számunkra nem emészthető. Főve a kitin szerkezete kissé fellazul, így a gombákban lévő esszenciális nyomelemek, poliszacharidok sokkal jobban hasznosulhatnak.

A spárga is tele van kiváló nyomelemekkel, polifenolokkkal, amik nagyon erős antioxidánsok. Ám a nyers spárgából ezt nem tudjuk kinyerni, míg a főtt spárgából már igen.

Mindezek mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a hőkezelés révén ezek a zöldségek csíramentessé válnak, és ezáltal elkerülhetjük a nem kívánt bélfertőzéseket is.

A húsok vonatkozásában ez még inkább igaz. Ha már fogyasztunk húst, akkor azt ne nyersen tegyük, mivel a húsban lévő fehérjéket a hőkezelés nem károsítja, a benne lévő vas biohasznosulása sem változik, a kiolvadó zsiradékokra nincs szükségünk és a nyers húsfélékben hemzsegő baktériumok is elpusztulnak a hőkezelés során.
Ugyan ez igaz a tojás esetében is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!