A hagyma és a fokhagyma talán a legszélesebb körben alkalmazott ételízesítők szerte a világon. De nem csak a kulináris élvezetek fokozására alkalmas ez a két különleges növény, hanem egészségünk megőrzésében is fontos szerepük van. 

A hagymák gyógyhatása éppen annak a vegyület csoportnak köszönhető, amik az erőteljes ízért és könnyfakasztó hatásért felelősek. 

A fokhagyma és a hagyma számos olyan aktív hatóanyagot tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében.

Fokhagyma: természetes antibiotikum és gyulladáscsökkentő 

A fokhagyma erőteljes baktériumölő tulajdonsága akkor érvényesül, ha nyersen fogyasztjuk. A legjobb, ha a gerezdeket szétnyomkodjuk, ekkor ugyanis felszabadul az allicin nevű vegyület. A fokhagyma az antibiotikus hatás mellett hatékony gyulladáscsökkentő is, mindennapi étrendünkbe beépítve segítségével védekezhetünk a szervezetünkben kialakuló krónikus gyulladásokkal szemben. Ez azért is nagyon fontos, mert több betegség kialakulása is szorosan köthető a gyulladásokhoz (pl. szívinfarktus, rák, stb.). 

Vérhígító hagymával a normál koleszterinszintért

Mind a hagymának, mind pedig a fokhagymának vérhígító hatása van, a bennük lévő kén vegyületek, valamint a bioflavonoidok védelmet nyújtanak az érelzáródásokkal szemben. 

A fokhagyma és hagyma tehát közvetett módon is elősegíti a vér szabad áramlását, illetve védenek az erekben megjelenő egészségtelen zsírsavakkal szemben is, csökkentik a vér koleszterinszintjét. Ezekből a hatásmechanizmusokból ered tehát a hagyma és fokhagyma szív és érrendszert védő hatása. 

A felsorolt jótékony tulajdonságokon felül erősítik az immunrendszert és védelmet nyújtanak bizonyos rákbetegségekkel szemben is. Aktív és passzív módon is részt vesznek a kórokozókkal szembeni küzdelemben, egyrészt fokozzák a szervezet önálló védekező mechanizmusát, másrészt közvetlen kórokozó pusztító vegyületeik révén is pusztítják a betolakodókat. 

A hagymafélék számos olyan hatóanyagot tartalmaznak, melyek anti-tumor tulajdonsággal bírnak. Elsősorban a vastagbélrák megelőzésében játszanak komoly szerepet. Más kutatások azt találták, hogy a fokhagyma és hagyma hatékony lehet a nyelőcső-, petefészek-, mell-, prosztata-, és veserák megelőzésében.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!