A méz az egyik legtáplálóbb étel. Ez a méhek által létrehozott szirup nem csak cukrokat tartalmaz, hanem sok vitamint, ásványi anyagot és egyéb hasznos összetevőket. Azonban természetesen, mint minden másnál, itt is van egy határ, nem mindegy, mennyit fogyasztunk belőle, mert akár negatív hatása is lehet akkor, amikor a legkevésbé várnánk.

Íme néhány vezérelv mézfogyasztáshoz:

A méz cukorbetegeknek nem ajánlott

Az étkezési cukor és egyes gyümölcsök nem ajánlottak cukorbetegség esetén, mivel fogyasztásuk hirtelen, radikális változást okozhat a vércukorszintben. Ugyanez igaz a mézre is, amelyet sokan cukor helyett használnak. A méz nagy mennyiségű glükózt tartalmaz, melyet a szervezet egyből felszív. A hirtelen glükóz szint emelkedés egyenetlenségeket okozhat a szervezetben, így ha cukorbeteg, méz helyett inkább valamilyen alternatív édesítőt használjon, például steviát.

A méz a természet fontos ajándéka, de ha nem megfelelő módon fogyasztjuk, semlegesíthetjük pozitív hatásait, vagy akár még veszélyeztethetjük is vele egészségünket.

A méz gyerekek, és főként kisbabák számára nem ajánlott

A kisbabák immunrendszere még fejlődésben van, ezért a méz fogyasztása számukra nem ajánlott, ugyanis a méz tartalmazhat baktériumokat, batérium sporákat és méreganyagokat, amelyek pl botulizmust is okozhatnak. Ezek a mérgek a szedés, tárolás és szállítás során kerülhetnek bele. Ha ezek bekerülnek a baba szervezetébe, komoly ételmérgezést okozhatnak.

A mézevés legmegfelelőbb módja

A méz egész évben elérhető, de a legjobb az, amely ősszel készül. Ebben az időszakban termelik a legjobb minőségű mézet a méhek, talán mert ekkor a virágok is meglehetősen egészségesek. Mézet bármely napszakban fogyaszthatunk, de legajánlottabb reggel, amikor a szervezetnek szüksége van egy energialöketre. A méz ajánlott napi bevitelének mennyisége 50-100 gramm.

A méz elkészítési módjai

Sokféle módon fogyasztható a méz és akár magában is, de van néhány fogyasztási mód, amely kifejezetten helytelen. A méz jótékony enzimjei elpusztulnak, ha forró vízbe vagy innivalóba keverjük. Emellett nem szabad C-vitaminban vagy D-vitaminban gazdag ételekkel párosítani, mert a méz ásványi anyag tartalma roncsolhatja ezen vitaminokat. A mézet tofuval sem szabad keverni, mert a kettő keveréke emésztési problémákat és étvágytalanságot okozhat. 

Összefoglalás

Együnk tehát mézet, de csakis mértékkel. Idős méhész betegem a selyemfű mézet tartotta a legtöbbre, amiből minden nap fél dl fogyasztott. Hatvan évesen kezdett méhészkedni az infarktusa után, amit még 33 évig boldogan, jó egészségben folytatott. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!