Jó eséllyel most is ott van az íróasztalán egy bögre kávé – de vajon egészséges vagy nem? Nagy valószínűséggel az utóbbi, de kis odafigyeléssel a kávé is rendelkezhet pozitív egészségügyi hatásokkal. A cikkben először a kávé történelméről és gyógyhatású használatáról olvashat, majd azt is leírjuk, hogyan készíthető el a legegészségesebb kávé otthon is. 

A kávé – Coffea arabica (Rubiaceae)

A kávé növény fermentált, nap által szárított és pörkölt magja a kávébab. A kávébab átlagosan 0.06-0.32% koffeint tartalmaz., A koffein erős stimuláló szer, csak úgy, mint a kávéban szintén megtalálható teofilin, amely gyengébb, de elhúzódóbb hatással  rendelkezik. A nyugati világ kevés fennmaradt keserű étkének egyike javítja az észlelést, az idegrendszer stimulálásával javítja a fizikai teljesítőképességet, valamint a szív teljesítményét és az emésztőnedvek szekrécióját is növeli. Erős vízhajtó tulajdonsága miatt  méregtelenítő, tisztító hatással is bír. A kora reggel dolgozók körében reggel 5 és délután 5 között fogyasztandó, így nem zavarja az alvási mechanizmusokat. 
Rövidtávon ugyan stimuláns, de mindennapos fogyasztással a kávé gyengíti a szervezet vitalitását. Kerülje a kávé fogyasztását, ha krónikus hasmenéstől, savtúltengéstől, magas vérnyomástól, alvászavartól vagy szívritmus zavartól szenved. 

Néhány egyszerű trükkel a kávé egészséges itallá változtatható.

A kávé története

A kávé eredetileg a kelet afrikai magasföldről (Etiópia) származik, de napjainkban a világ minden trópusi területén termesztik. A kávét időszámításunk után 1000 környékén fedezték fel, amikor egy  kecskepásztor kecskéi izgatottan ugrálni kezdtek egy bokor bogyós gyümölcsének elfogyasztása után. A Khalidként, vagy Kaldiként ismert pásztor úgy döntött, ő is megkóstolja a két babot tartalmazó gyümölcsöt, és azonnal éberebbnek érezte magát. Állítólag az ott élő keresztény szerzetesek (Etiópia a világ első keresztény országa!) pörkölték meg először a piros szemeket és készítettek belőle élénkítő italt. Mégis Európába már a muzulmánok révén került be. Ez volt a híres „fekete leves”, amit mindig a lakomák végén tálaltak fel (és ekkor közölték pl. az oszmán hódítók a feltételeiket a tárgyaló partnereikkel). Pörkölésének több lehetséges oka is van. Balesetnek is tulajdonítható, hogy a véletlenül megpörkölt kávénak jobb lett az íze, de a valószínűbb magyarázat a kávé pörkölt formában történő értékesítésére a bab szállítás közbeni kicsírázásának meggátolása lehet.

Fair Trade, helyi és organikus kávé

A kávé az olaj mellett a világ legerősebb exportcikke, ám néhány termelő terület nem biztosítja a megfelelő vagyonelosztást, a termelők gyakran kizsákmányolttá válnak. A kereskedők gyakran bezsebelik a profit nagy hányadát, és a termelőknek a túléléshez is alig elegendő összeget juttatnak. A fair trade kávét választó fogyasztók biztosítják a kávét termelő személyek biztos és kényelmes megélhetését is.

A kávé déli területeken otthon is termeszthető, termény hozása 2-3 évet vesz igénybe, a kávébabok drágák, de az interneten beszerezhetőek. 

Mivel a magas hőfokon pörkölés közben a növényvédőszer maradékokat megkötheti a kávébab, vásárláskor érdemes organikus kávét választani. A legkifizetődőbb 3-5 kilós csomagokban vásárolni, hiszen így a legjobb minőségű kávéhoz is megfelelő áron lehet jutni; a monotonitást elkerülendő érdemes legalább két különböző típust beszerezni. A kávé hűtőben, vákuumcsomagoltan szobahőmérsékleten is hosszú ideig eláll.     

10 tipp a jobb kávé készítéséhez

1.    Frissen őrölt szemek – A lehető legfrissebb kávéhoz közvetlen főzés előtt őrölje a kávébabokat.

2.    Szerezzen be egy hálós őrlőt – A legjobb kávémalmok egy térben őrlik a szemeket, amíg azok elég kicsik lesznek ahhoz, hogy egy különböző lyuknagyságú hálón külön tartókba jussanak; így biztosítják az azonos méretű őrleményt. 

3.    Próbálja ki a kerámia vízforralót – Tesztelje vízforralóját. Ha a felforralt és hűtött víznek fémes íze van, nagy valószínűséggel az elkészült kávé kellemetlen ízéhez is hozzájárul. A legjobbak a kerámia vízforralók, de csakis azok, amelyeket síppal látnak el, hiszen a tűzön hagyva eltörnek. 

4.    Szűrje a vizet – Az elkészült kávé épp annyira tiszta, mint a víz, amellyel készült. A desztillált vagy fordított ozmózissal megszűrt víz a legideálisabb. Próbálja kerülni a csapvizet, bár sok étterem ezt részesíti előnyben. 

5.    Használjon dugattyús kávéfőzőt  – A durvára darált kávészemeket egy üveg edényben forró (nem forrásban lévő!) vízzel elegyítve és 4 percig állni hagyva készül el a kávé. A főzési idő leteltével az edény tetejébe épített, hálós dugattyút lenyomva a kávészemek az edény aljára kerülnek, így az edény egyben kancsóként is szolgál. A French Press nagy hátránya az ital melegen tartásának nehézsége. Kaphatóak szigetelt edények is, ám nem elég körültekintő használattal könnyen eltörnek és nem olcsóak. A fogyasztás után a csésze alján maradó kávézaccot ne fogyassza el, a pörkölés miatt enyhe rákkeltő hatása van. A többi főzési technikához hasonlóan, a darált szemek ebben az esetben is 20 perc elteltével savasodni kezdenek, ilyenkor már ne fogyassza el;a kert ápolására azonban kitűnően alkalmas, magas nitrogéntartalmának köszönhetően remek trágya. 

6.    Válassza a sűrített cukornád levet – A legjobb édesítő a nyerscukor. Sokan tartanak attól, hogy a Stevia íze nem elég erős a kávé ellensúlyozására, ám az Agave lé remek cukorpótló szer. 

7.    Vásároljon organikus tejszínt – A legjobb módszer a kávé keserű ízének ellensúlyozására, ha tejet vagy tejszínt tesz bele. 

8.    Használjon valódi ezüst étkészletet – Ha igazán nagyok az igényei, használjon természetes módon antibakteriális, ezüstkanalat. Régen ezüst dollárt dobtak a vizes hordóba, így fertőtlenítve azt. 

9.    Találja meg a megfelelő bögrét – Csak úgy, mint a borospoharak esetében, a megfelelő illat és íz élmény kialakulásához elengedhetetlen a megfelelő kávésbögre. A bögre sugara határozza meg, a nyelv melyik részét éri először a folyadék. Nagyméretű termékeket kultiváló világunkban az eredeti kávéscsésze kihalóban van, pedig az rendelkezett a kávé élvezetéhez ideális mérettel és alakkal. 

10.    Igyon teát is – A kávé teljes körű élvezetéhez néha tartson szünetet (a kevesebb több). Remek alternatíva a Yerba Mate tea, alacsony koffeintartalmú és remek ízű  Steviával ízesítve. A koffeinmentes kávét gyakran oldószerek használatával állítják elő, és koffeint tartalmazhat, ezért fogyasztása nem ajánlott (vannak valódi koffeinmenetes kávéfajták is, amik természetesen, nyugodtan fogyaszthatók és élvezeti értékük is nagyon magas).

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!