A kemoterápiás szerekkel szemben gyakran használjuk ezt a fogalmat, de úgy tűnik, manchesteri kutatók legújabb vizsgálatai alapján, hogy ez a kifejezés joggal használható bizonyos antioxidánsokra, különösképpen a resveratrolra is.

A resveratrol nagy mennyiségben található a vörös borokban és sokan a mediterrán országokban tapasztalható hosszabb élettartam okát, többek között, az ott igen elterjedt vörösbor fogyasztásban vélték megtalálni.

Az angol kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a resveratrol kis dózisban valóban védi a sejteket az oxidatív stressz hatásoktól, de nagyobb dózisban már éppen ennek az ellenkezőjét teszi.

Tehát aki sok vörös bort fogyaszt, az ne számítson arra, hogy ezzel védi az egészségét, sőt, többet árt vele, mint használ. Hogy mi a kis dózis és a mi a nagy dózis, ez nagyon nehezen meghatározható. Függ az életkortól, a testsúlytól, a nemtől (tudjuk, a nők alkoholbontó képessége csak egy harmada a férfiakénak), a kísérő betegségektől, az állandóan szedett gyógyszerektől.

Minden esetre úgy látszik, sokkal kisebb adagokkal kell számolnunk, mint azt korábban gondoltuk. A három és fél deci per nap biztosan nagyon sok. Valahol napi egy dl lehet az a mennyiség, ami mellett a káros hatásokkal gyakorlatilag felnőtt, egészséges emberben nem kell számolni.

A fehér borok resveratrol tartalma lényegesen csekélyebb, mint ami a vörös borokban megtalálható. Ízlés dolga, ki melyik borféleséget kedveli jobban, de egészség védelmi szempontból a vörös bor úgy látszik, semmivel nem jobb, mint a fehér borok.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!