Ma már egyértelmű bizonyítékaink vannak arról, hogy bizonyos rosszindulatú rákos daganatok táplálkozásunk vagy életmódunk miatt alakulnak ki szervezetünkben. Ebből azonban az is következeik, hogy ezeknek a súlyos betegségeknek egy része elkerülhető, illetve megelőzhető lenne. 

A rákos sejtek egyik működő technikája, hogy átverik az immunrendszert és elkerülik a természetes sejthalál, az apoptózis folyamatát. Az apoptózis vagy programozott sejthalál lényege éppen abban áll, hogy ha a sejtet olyan károsodás éri, amely már nem kijavítható, akkor elindul egy „öngyilkos folyamat”, melynek során a sejt elpusztul. Ez az egyedfejlődés egy fontos tényezője. 

Az apigenin fontos szerepet tölt be a rákos sejtek apoptózisában.

A sejtek egy külső vagy belső szignál (jel) hatására indulnak el ezen az úton, az egyetlen feltétel, hogy az adott jel kötődjön a megfelelő receptorhoz. 

Érdekes, hogy bizonyos vírusok nagyon hatékony módszereket fejlesztettek ki arra, hogy meggátolják a megfertőzött sejt apoptózisát. Ez alapvető érdekük, hiszen, ha a sejt elpusztul, a vírusok sem tudnak tovább terjedni, ami fennmaradásuk lételeme. Ezek a vírusok éppen ezért különböző rákos megbetegedéseket okozhatnak, pl. HPV vírus – méhnyakrák, Hepatisi-B és C vírusok – májrák, Epstein-Barr vírus – limfómák, stb.

Az Ohio Egyetem kutatói azonosítottak egy olyan vegyületet, mely bőségesen megtalálható a mediterrán diétában és amely képes elvenni a rákos sejtek azon „szuperképességét”, hogy elmeneküljenek a programozott sejthalál elől. 

Ez a vegyület tehát képes visszaállítani a meghibásodott sejtek azon normális működését, hogy az apoptózis révén elpusztítsák saját magukat. Ez a vegyület pedig az apigenin, mely nagy mennyiségben van jelen a zöldségekben, zellerben, kamillateában, petrezselyemben és általában a zöld leveles zöldségekben. 

A friss zöldségekből származó apigenin tehát elősegíti a rákos sejtek természetes úton történő pusztulását. 

A kutatás vezetője szerint a zöldségekben található számos értékes vegyület mellett az apigenin működésével magyarázható az, hogy bizonyos táplálékok rendszeres fogyasztásával csökken egyes betegségek kialakulásának esélye.      

A legújabb irányelvek szerint naponta 5-9 adag friss zöldséget érdemes elfogyasztanunk annak érdekében, hogy csökkentsük a krónikus betegségek előfordulási gyakoriságát. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!