Már a nagyanyáink is tudták, hogy a sok rost fogyasztásával egészségesebb marad az emésztés. A tudomány pedig újra és újra bebizonyította, hogy ez tényleg így van. Tanulmányok szerint az élelmi rostok megszüntetik a székrekedést, enyhítik az inkontinencia zavart, és még a vérző aranyérre is jó hatással vannak. Egyszóval nincs új a nap alatt.

2. oldal: Csökkenti a rák kockázatát

4. Csökkenti a rák kockázatát

Egy nagyobb tanulmány szerint azoknál, akik a legtöbb étkezési rostot fogyasztották (főleg gyümölcsből és gabonafélékből), csökkent a végbélrák kialakulásának kockázata. Ezen kívül a magas rosttartalmú étrendről az is bebizonyosodott, hogy 35 százalékkal csökkenti a végbélrák újbóli kialakulásának esélyét.

Ausztrál kutatók megállapították, hogy a végbélrákos esetek 18 százaléka a nem megfelelő rostbevitelnek tulajdonítható, és hogy az ajánlott napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás betartásával 8,8 százalékkal csökkenthető a végbélrák kialakulása. Ezen kívül azt is megbecsülték, hogy az ajánlott napi rostmennyiség fogyasztásával a rák (bármilyen típusú) kialakulása összesen 4 százalékkal mérsékelhető.

A rostfogyasztás azzal is kapcsolatba hozható, hogy 29-46 százalékkal csökkent a méhnyakrák kockázata azoknál a nőknél, akik a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget és gabonaféléből származó rostot fogyasztották.

Ezen kívül egy hét tanulmányból, Shanghai-i kutatók által készült meta-analízis szerint minél több rostot eszünk (főleg zöldségeket és hüvelyeseket), annál biztosabb, hogy 16 százalékkal csökken a vesesejtes rák kialakulásának kockázata.

5. Megnöveli a várható élettartamot

Az American Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelent meta-analízis szerint azoknál az embereknél, akik a legtöbb rostot fogyasztották (különösen gabonaféléket és zöldségeket), 23 százalékkal csökkent az elhalálozás kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebb rostot fogyasztották. Továbbá minden, napi plusz 10 gramm rost elfogyasztásával az elhalálozás kockázata 11 százalékkal csökkent.

A gyümölcsökből származó rost is életmentő lehet. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent, 8 éven át tartó tanulmány szerint azok az emberek, akik több rostot fogyasztanak, tovább is élnek. Azoknál, akik a legtöbb rostot fogyasztották, 37 százalékkal alacsonyabb volt az elhalálozás kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebb rostot fogyasztották. Akik pedig a legtöbb gyümölcsöt fogyasztották (napi 210 gramm), 41 százalékkal csökkentették az elhalálozásuk kockázatát.

6. Jó hatással van a cukorbetegségre

Egy tajvani tanulmány szerint azok, akik a legkevesebb rostban gazdag táplálékot fogyasztják, megduplázódik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A nagy mennyiségű rostfogyasztással azonban bizonyítottan csökkenthető a metabolikus szindróma (a cukorbetegség egyik kockázati tényezője) a vese transzplantáción átesett betegeknél, méghozzá 59 százalékkal.

A rost úgy működik, hogy lelassítja a vércukor ingadozást. Egy randomizált, kontrollált tanulmány során 12, kettes típusú cukorbetegséggel diagnosztizált cukorbeteget vizsgáltak: náluk a zabkorpa fogyasztásával jelentősen csökkent a vércukor-ingadozás. 

Továbbá egy norvég tanulmány során bebizonyosodott, hogy 20 gramm étkezési rosttal csökkenthető a vércukor-ingadozás, valamint megelőzhető az is, hogy az embernek leessen a vércukra.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!