Napjaink legkedveltebb diétái

Atkins diéta

Az Atkins diéta, vagy Atkins táplálkozási útmutató az inzulinszint kontrolljára fókuszál. 

Túlzott mennyiségű finomított szénhidrát fogyasztása esetében szervezetünk inzulin szintje hirtelen megemelkedik majd ugyanilyen gyorsan visszaesik. A megnövekedett inzulinszint arra ösztönzi a szervezetet, hogy minél nagyobb mennyiségű enegriát raktározzon el, valamint csökkenti annak esélyét, hogy az elraktározott zsírokat a szervezet energiaként hasznosítsa. 

A legtöbb Atkins diétát követő nagy mennyiségű fehérjét fogyaszt. 

A zóna diéta

A zóna diéta a fogyasztott ételek tápanyagtartalmának arányaira fókuszál, az előírások szerint minden étkezésnek 40%-ban szénhidrátból, 30%-ban zsírokból, és 30%-ban fehérjékből kell felépülnie. Az inzulinszint kontroll alatt tartására is nagy hangsúly kerül, amely sikeresebb fogyást és a testsúly könnyebb kontrollban tartását eredményezi. 

A zóna diéta jó minőségű, tehát finomítatlan szénhidrátok, valamint egészséges zsírok, mint az olívaolaj, az avokádó, és az olajos magvak fogyasztását javasolja. 

Vegetariánus étrend

Sokféle vegetarianizmus létezik, köztük a Lacto, a Frutarian vegetariánus, a Lacto-ovo, az Élő étel diétát követő, az Ovo vegetariánus, a Pesco vegetariánus, és a félig vegetariánus étrend is sokak által követett. 

A legtöbb vegetariánus a lacto-ovo étrendet követi, amely annyit jelent, hogy állati eredetű ételekből csupán mézet, tojást, és tejtermékeket fogyasztanak. 

Az elmúlt évek kutatásai kimutatták, hogy a vegetariánusok testsúlya kisebb, kevesebb betegségtől szenvednek, és hosszabb életre számíthatnak mint azok, akik húst is fogyasztanak. 

Vegán étrend

A veganizmus inkább életformaként jellemezhető, mint étrendként. A vegát étrendet követők nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű terméket, így tojást, tejtermékeket, és mézet sem. 

A vegán életmód követői általában nem csupán egészségügyi okokból döntenek az étrend mellett, sokszor környezetvédelmi és etikai érvek is állnak döntésük mellett. 

A vegánok úgy hiszik, hogy a modern, intenzív földművelési módszerek nem tesznek jót a környezetnek és hosszú távon fenntarthatatlanok. Amennyiben minden ételünk növényi eredetű lenne, környezetünk nem szenvedne károkat, az állatok kevesebbet szenvednének, több ételt lehetne termeszteni, és az emberek is egészségesebbek lennének mind fizikailag mind mentálisan. 

Weight Watchers diéta

A Weight Watchers követői a megfelelő étrend követésével, testmozgással, és egy támogatói közeg segítségével képzelik el az ideális körülményeket a testsúly leadásához. 

A Weight Watchers Inc. az 1960-as években született meg, amikor egy testsúlyfeleslegét leadó háziasszony attól tartva, vissza fogja hízni a leadott kilókat, létrehozott egy barátaiból álló támogatói hálót. A Weight Watchers mára hatalmas céggé nőtte ki magát, amely a világ minden területére eljutott.

A diéta követői fizikailag is megjelenhetnek a rendszeres találkozókon, vagy online is bekapcsolódhatnak, a támogatást és az oktató anyagokat mindkét módon teljes mértékben megkapja. 

South Beach diéta

A South Beach diétát Dr. Agatston kardiológus és Marie Almon táplálkozási szakember fejlesztették ki. 

A diéta fókuszában az inzulinszint kontrollban tartása áll, valamint a finomítatlan lassú szénhidrátok és a gyors szénhidrátok közötti különbségtétel jótékony hatásai. Dr. Agatston a 90-es években fejlesztette ki a South Beach diétát, miután kétségbeesésére az Amerikai Szívegészségügyi Szövetség támogatta az alacsony zsírtartalmú és magas szénhidráttartalmú étrendet. Ezzel szemben Dr. Agatston úgy tapasztalta, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendek hosszú távon nem bizonyulnak hatékonynak. 

Nyers diéta

A nyers étkezés hívei csak olyan ételeket és italokat fogyasztanak, amelyek semmiféle feldolgozási folyamaton nem estek át, teljes mértékkel növényi alapúak, és lehetőség szerint organikus forrásból származnak. 

A nyers étkezés szabályai szerint a napi étkezések legalább 3/4-ének főzés nélkül elkészített ételből kell állnia. A nyers étkezés követőinek nagy része vegán is, tehát semmilyen állati eredetű terméket nem fogyaszt. 

A nyers étkezés követőinek csoportja négy nagyobb csoportra osztható, a nyers vegetariánusokra, a nyers vegánokra, a nyers növényevőkre, és a nyers húsevőkre. 

Mediterrán diéta

A dél-európai Mediterrán étrend követői a horvát, görög, dél-olasz, spanyol, dél-francia, és portugál étrendet vegyítik. 

Hangsúly kerül a nagy mennyiségű zöldség fogyasztására, a desszertként gyümölcs evésére, a babok, olajos magvak, gabonák fogyasztására. A fő zsírforrás az olívaolaj, a leginkább fogyasztott tejtermékek pedig a sajtok és a joghurt. Halat és szárnyashúst kis mennyiségben fogyasztanak, tojásból heti maximum négy darabot esznek meg, vörös húsokat nagyon kis mennyiségben fogyasztanak. A visszafogott mennyiségű bor fogyasztása ajánlott. 

A Mediterrán étrend 1/3-a zsírok fogyasztásából áll, amelyekből azonban a telített zsírsavak nem lépik túl a napi kalóriabevitel 8%-át. 

A nyugati étrend rövidítheti az életet

Francia tudósok csoportja Tasnime Akbaraly, PhD vezetésével elvégzett egy kutatást, amely szerint a sok cukrot és olajban sült ételt tartalmazó nyugati étrend megnöveli a korai halál bekövetkezésének kockázatát. Kutatási eredményeiket az American Journal of Medicine orvostudományi szaklapban publikálták. 

Dr. Akbaraly szerint „sokan vizsgálták már az étrend életkorral járó megbetegedésekhez köthető hatásait, azonban kevés olyan vizsgálatot végeztek, amely az idősebb kori egészségi állapot és az étrend összefüggéseit vizsgálnák. Azt vizsgáltuk, hogy az idősödő korban elkezdett, előírásokat követő étrendek milyen módon változtatják meg az idősödési folyamatot, amelyet átlagosan tizenhat éven keresztül figyeltünk meg a vizsgált személyeknél.”

A növény eredetű ételek fogyasztásának előnyei

A Food Technology táplálkozástudományi magazin 2012 októberi kiadásában megjelent cikk azt vallja, hogy a növényi eredetű ételek fogyasztása minimalizálja vagy teljesen megszünteti a krónikus betegségek kialakulási esélyeit az arra hajlamosak körében. Ilyen betegdégek többek között a kettes típusú cukorbetegség, a keringési rendellenességek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!