Micsoda ostobaság - gondolhatnánk, de vizsgáljuk meg kicsit közelebbről ezt a kérdést.

Minden gyümölcsöt, így az almát is alaposan meg kell mosni természetesen. A közvélekedéssel ellentétben a mosással nem elsősorban a vegyszer maradványokat kívánjuk az almáról eltávolítani, mert azok nem az alma héjában, hanem a csutkában dúsulnak fel. Az almacsutka rejti az alma magokat, és az almát akkor kell intenzíven permetezni, amikor virágzik, illetve amikor a csutka kezdemény kialakul.

Nem kívülről befelé, hanem belülről kifelé rágja meg a "kukac" a gyümölcsöt.

Az almacsutka alma magokat tartalmaz. Az alma magok cianid tartalma meglehetősen magas.
Ha a gyermek lenyel néhány alma magot, akkor az ugyan nem okoz komolyabb mérgezést, de hasfájást kisebb nagyobb mértékben igen. Szerencsére a magokat nem rágják szét a gyerekek, így kevesebb cián szabadul fel a magokból.

Pedig néhány csipetnyi almamag cián tartalma már halálos mérgezést is okozhat.

Ezért a megmosott almát úgy adjuk oda a gyermeknek, hogy elmondjuk neki, hogy nem kell a csutka tövéig lerágnia (ez nem pazarlás) a csutkát és benne a magokat meg végképp ne egye meg, hanem dobja el nyugodtan. Az almacsutka nem szemét, természetes lebomló biológiai anyag. Fűben, parkban, bokros részeken, fa tövébe nyugodtan eldobható.

Ma több mint háromszáz almafajt ismerünk a világon. 6-8 féle nálunk is kapható, ami nagyon szegényes választék, hiszen Jókai idejében még legalább húszféle almából válogathattak elődeink.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!