„Vaj van a fején” - szoktuk mondani arra, akinek sok tisztázatlan ügye van. A vaj kérdésében tehát nem árt kissé körülnéznünk.

A tehéntejből készült vaj sárga, mert karotin tartalma magas. A vaj színét nagymértékben meghatározza, hogy a tehén mit evett. A kövér legelőkön tartott tehén vaja egészen sárgás, amit sokan megpróbálnak színező anyagok bekeverésével utánozni. Ez utóbbi szigorúan tilos.

Pajzsmirigy betegeknek sokkal jobb a kecsketejből készült tejtermékek fogyasztása, mint a tehéntejből készült változat.

A kecsketejből készült vaj viszont mindig fehér. Ennek az az oka, hogy a kecske a karotinoidokból (amik az A-vitamin elő anyagai) A-vitamint szintetizál, ami viszont már színtelen. Így a kecsketejből készült vaj A-vitamin tartalma négyszeresen is meghaladhatja a tehéntejből készültet. Nagy baj, ha a kecskevaj sárga.

A pajzsmirigy alulműködésekor azt látjuk gyakran, hogy a beteg bőre sárgás, mert a beteg mirigy nem képes átalakítani a sárga színű karotinokat A-vitaminná. Ilyen esetben a beteg mindig A-vitamin hiányos. Sokkal jobb a kecskevaj, sajt ezeknek a betegeknek, mint a tehéntejből készült hasonló termékek.

A kecsketejből készült vaj valóságos kincsestára a B-vitaminoknak, 5-6-szor annyi van benne, mint a tehéntejből készült vajban és kb. hatszor annyi a D-vitamin tartalma is. 

Értő szemmel válogassunk a biopiacon!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!