Valóban jó hatással van egészségi állapotára ez az étrend? 

A glutén egy a búzában, árpában, zabban, és triticale-ben (búza és zab keveréke) megtalálható fehérje. Ragasztóként szolgál a müzlikben, kenyérfélékben, és tésztákban, segítve alakjuk megtartását. A glutén néhány kozmetikumban is megtalálható, mint például az ajakbalzsamok. Ezen túl pedig még a postai bélyegzők rossz ízű hátoldalán is glutént talál. 

Emiatt a gluténmentes diéta vált az egyik legújabb divattá, amelyet csupán az Egyesült Államokban hozzávetőlegesen 1,6 millióan követnek anélkül, hogy diagnosztizálták volna náluk a cöliákiát, amely a legsúlyosabb gluténérzékenység.

Néhányak számára a glutén fogyasztása betegséget okozhat. Az Egyesült Államokban körülbelül 18 millióan szenvednek a glutén intolerancia valamilyen formájától, az úgynevezett nem-cöliákiás gluténérzékenységet, amelyet puffadás, szélgörcs, hasmenés, kimerültség, fejfájás, és viszkető bőrkiütések jellemeznek. 

Az Egyesült Államokban 133-ból egy fő, vagyis a teljes lakosság 1%-a szenved cöliákiás gluténérzékenységben, amely a gluténérzékenység legsúlyosabb formája. A cöliákiás betegek szervezetében a glutén immunreakciót vált ki, amely a vékonybél belső rétegét támadja meg. Emiatt a szervezet nem képes megfelelő módon felszívni a tápanyagokat a véráramba, amely vérszegénységhez, növekedési zavarokhoz, és súlyvesztéshez vezethet. 

A cöliákia nem megfelelően kezelve egyéb betegségeket is okozhat, mint a multiple sclerosis, a csontritkulás, a meddőség, vagy neurológiai betegségek. A cöliákia egyetlen hatékony gyógymódja az egész életen át tartó, szigorúan követett gluténmentes étrend. 

Milyen a gluténmentes étrend?

A cöliákiás betegek számára a gluténmentes étrend a reakciót okozó fehérje teljes körű kizárását jelenti, hiszen már a legkisebb mennyiség elfogyasztása is problémákat okozhat. 

A kenyérfélék, sör, cukorkák, müzlik, sütemények és piték, sültburgonya, tésztafélék, feldolgozott húsok, és a levesek is kerülendők, hacsak nem készültek gluténmentesen. A zabot tartalmazó ételek is érintkezhetnek búzával a feldolgozás során, ezért hacsak nem talál belőle gluténmenteset, kerülje fogyasztását. 

Rengeteg természetesen gluténmentes étel létezik, köztük a gyümölcsök, zöldségek, friss tojás, friss húsok, halak, és szárnyasok (természetesen nem a pácolt vagy panírozott elkészítésűek), feldolgozás nélküli babfélék, olajos magok, és a legtöbb tejtermék ide tartozik. 

Sok gabonát és keményítő tartalmú ételt is fogyaszthat, mint a hajdina, a kukorica, a kukoricadara, a lenmag, a quinoa, a rizs, a szója, és a köles. Ha cöliákiás, arra fokozottan fogyeljen oda, hogy ezeket a gabonákat ne egyéb gabonákkal közös feldolgozó üzemben csomagolják, valamint ne tartalmazzanak olyan tatósítószereket és adalékanyagokat, amelyek gluténből készültek. 

Egy évtizede nagyon nehéz volt gluténmentes étrendet követni, hiszen a legtöbb étel valamilyen formában tartalmazza a fehérjét. Ám napjainkban az élelmiszerboltok rengeteg gluténmentes ételt tartalmaznak, igaz, borsosabb áron, mint a gluténtartalmú variációk. 

Bár a gluténmentes ételek elengedhetetlenek az arra érzékenyek számára, egyre többen választják a gluténra nem érzékenyek közül is az összetevőt kizáró étrendet. De miért? Sokan úgy hiszik, hogy a glutén káros hatással van a szervezetre, habár nagyon kevés az erre vonatkozó bizonyíték. 

„A glutén csak a cöliákiások számára egészségtelen”   

Az NPD Group piackutató intézet felmérése szerint az Egyesült Államok lakóinak 30%-a állítja azt, hogy csökkenti a glutén bevitelének mennyiségét, vagy teljesen kizárja a fehérjét. Ez a százalék sokkal nagyobb mint a cöliákiás betegek száma. 

Azonban kis számban arra is találtak bizonyító hatású eredményeket, hogy a glutén rossz hatással van az egészségre, nem csak akkor, ha cöliákiás beteg. Egy 2011-es, az ausztráliai Monash egyetemen Peter Gibson által vezetett kutatócsoport bizonyította, hogy a nem-cöliákiás gluténérzékenység valóban létező betegség lehet. Eredményeiket abból kapták, hogy a glutént elfogyasztó résztvevők túlzott puffadást és kimerültséget tapasztaltak. 

Egy 2013-as kutatás azonban ugyanettől a kutatócsoporttól megcáfolta korábbi eredményeiket. „Nem találtunk arra vonatkozó eredményeket, hogy a glutén specifikus vagy adagfüggő hatással lenne a nem-cöliákiás gluténérzékenyekre” - foglalta össze a kutatócsoport. A kutatók felfedezték, hogy a korábban észlelt puffadást az élesztőket és monoszaharidokat tartalmazó szénhidrátok elfogyasztása okozhatta.

Egy 2014-ben a Journal of Proteome Research magazinban megjelent cikkben azt állítják a kutatók, hogy a nem-glutén tartalmú gabonák elődézhetik a cöliákiás gluténérzékenység kialakulását. 

Gaynor Bussell, dietetikus és az Egyesült Királyság Táplálkozási szervezetének tagja szerint „a glutén csak a cöliákiások számára egészségtelen”.

Lisa Cimperman, a clevelandi egyetemi kórház klinikai dietetikusa és a Táplálkozási és Dietetikai akadémia tagja hozzátette, hogy „a glutén nem feltétele az egészséges és jó minőségű étrendnek, ám nem is károsítja senki egészségét”.

A glutén „étkezési ellenségként vált népszerűvé” 

Néhány tápanyagszakértő úgy hiszi, a megfelelő cöliákiás diagnózis nélküli glutént elhagyó étrend nem szolgál jótékony egészségügyi hatásokkal, csupán az étrend éltetése hiteti el, hogy jó hatású.   

Lisa Cimperman a következőt nyilatkozta: 

„A gluténmentes étrendnek nincsenek jótékony egészségügyi hatásai. A búza és a glutén a könyvek és a média hatására nyerte el az étkezési ellenség szerepét.

Sajnálatos módon a talk show-k házigazdái és a hírességek is növelik az ilyen üzenetek súlyát, miközben kis mértékű, vagy semmilyen táplálkozási háttértudással rendelkeznek. Nem tudunk olyan kutatási eredményekről, amelyek a gluténmentes étrendet javasolják, ilyet csak a cöliákiás betegeknek írunk elő.”

Sőt, több szakértő is azt állítja, hogy a glténmentes étrend követése akkor, ha nem szenved cöliákiás gluténérzékenységben, kifejezetten káros lehet egészségére, hiszen hiányoznak belőle az egészséges és kiegyensúlyozott étrend alapvető tápanyagai. A Mayo Klinika kutatásai szerint a gluténmentes étrend alacsony vas, kalcium, rost, folsav, thiamin, robiflavin, és niacin szinteket okozhat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!