Sokan szeretünk inni egy-két pohárral, főképp egy hosszú és fárasztó nap végén. Több tanulmány is azt állítja, hogy a kis mennyiségű alkoholfogyasztás jótékony hatással van az egészségre. Ezzel szemben azonban néhány kutatás azt állítja, hogy ez korántsem igaz. Az ilyen ellentétes eredmények felvetik a kérdést: elfogyassza azt a pohár bort?

A nemzeti alkoholfogyasztással és alkoholizmussal foglalkozó központ (NIAAA) felmérései szerint a visszafogott, kis mennyiségű alkoholfogyasztás nőknél napi egy, férfiaknál napi kettő alkoholos ital elfogyasztását jelenti. 

Az alkoholos ital mennyisége természetesen az ital alkoholtartalmától is függ. Az Egyesült Államokban az NIAAA szerint egy alkoholos italnyi mennyiségnek felel meg másfél deciliter bor, három deciliter sör, vagy fél deciliternyi tömény szeszes ital. 

A legtöbben fogyasztottak már legalább egyfajta alkoholos italt életük során. Az NIAAA felmérései szerint a 18 év feletti amerikaiak 70%-a fogyasztott alkoholt az elmúlt évben, és 56%-uk az elmúlt hónapban. 

Az köztudott, hogy a túlzott alkoholfogyasztás, akár egyszer, akár hosszabb időszakon át, káros hatással van az egészségre. Szívproblémákat, májelégtelenséget, és rákot is okozhat. Csak az Egyesült Államokban 88.000 halált okoz évente az alkoholfogyasztás valamilyen szövődménye, ezzel a harmadik legtöbb halált okozó, ám megelőzhető problémaforrássá válva.

Több kutatás is azt állítja azonban, hogy kis mennyiségben fogyasztva az alkohol jótékony hatással lehet egészségére, hiszen védelmet nyújthat néhány olyan probléma ellen, amit a túlzásba vitt alkohol fogyasztása okozhat. 

A szívproblémák csökkenése

Egy januárban, az European Heart Journal magazinban megjelent kutatás szerint, amelyet birminghami és bostoni kutatók együttesen végeztek, heti hét alkoholos ital elfogyasztása csökkentheti a szívelégtelenség bekövetkezésének kockázatát. 

A kutatásban egy alkoholos italként 14 gramm alkoholt határoztak meg, amely 1,25 deciliternyi bornak, vagy egy felesnél kicsit kevesebb mennyiségű tömény szeszes itallal egyenértékű. 

Közel tizenötezer résztvevő megvizsgálásával a kutatócsoport azt fedezte fel,  hogy azokhoz képest, akik semennyi alkoholt nem fogyasztottak, a heti hét alkoholos italt elfogyasztó férfiak körében 20%-kal, a nők körében pedig 16%-kal csökkent a szívelégtelenség bekövetkezésének kockázata. 

Nem ez az egyetlen olyan kutatás, amely a kismértékű alkoholfogyasztást összekapcolja az egészség javulásával. A bostoni Harvard Közegészségügyi Iskola szerint több, mint száz kutatás is irányult arra nézve, hogy a kismértékű alkoholfogyasztás védelmet nyújthat a stroke-al, a szívrohammal, a hirtelen bekövetkező keringési problémák okozta halállal, és egyéb keringési problémákkal szemben, valamint a halálozásra irányuló adatokat is javítja. 

De mi kapcsolja össze a visszavogott alkoholfogyasztást és a szív egészségét? 

Prakash Deedwania, a kaliforniai San Franco Orvosi Egyetem vezető kardiológusa szerint egy pohár bor, vagy egyéb alkoholos ital elfogyasztása segíti a szív egészségét, mivel növeli a nangy sűrűségű lipoproteinek, vagy más néven az “egészséges” koleszterin szintjét a szervezetben. 

“A szőlő héja flavonoidokat és egyéb antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megvédik a szívet és az ereket a szervezet által létrehozott szabadgyökök káros hatásaitól” - magyarázta. 

“A legtöbb bizonyíték a bor fogyasztása mellett szól, azonban néhány friss kutatási adat szerint a sör, vagy egyéb alkoholos ital fogyasztása is ugyanolyan jótékony hatással lehet az egészséges koleszterin szintjének növelésére.”

A Harvard Közegészségügyi Iskola munkatársai azt is hozzátették, hogy a kis mennyiségű alkoholfogyasztás meggátolhatja a kis vérrögök keletkezését, amelyek elzárhatják a szív, a nyak, vagy az agy ereit, szívrohamot vagy stroke-ot okozva. 

Csökkent esély a cukorbetegségre

Rengeteg tanulmány köti össze a nagy mértékű, vagy alkalmanként nagy mennyiségű alkohol fogyasztását a cukorbetegség kialakulásának megnövelt veszélyével. Azonban azt is felfedezték, hogy a kis mennyiségű alkohol fogyasztása épp csökkenti a betegség kialakulásának esélyeit. 

2005-ben egy, az Amerikai Cukorbetegség Szervezet magazinjában megjelent tanulmány szerint a kutatás résztvevői, akik kis mennyiségű (6-48 gramm) alkoholt fogyasztottak napi szinten, 30%-kal csökkentették a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyeit a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztókkal és az alkoholt egyáltalán nem fogyasztókkal szemben. 

Ezeket az eredményeket egy 2010-es, az American Journal of Nutrition táplálkozással foglalkozó magazinban megjelent cikk is alátámasztja. Hollandiai kutatók felfedezték, hogy a kis mértékű alkoholfogyasztás nem csak a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyit csökkenti, hanem ezt ráadásul az egyéb, cukorbetegség kialakulásának csökkenését segítő módszerektől teljesen függetlenül teszi. 

De mi áll ennek hátterében? A kutatók a visszafogott alkoholfogyasztást a megnövelt inzulinérzékenységgel hozták összefüggésbe, amely csökkentheti a cukorbetegség veszélyeit. A holland kutatók olyan tanulmányokat is említenek, amelyek azt sugallják, hogy a kis mértékű alkoholfogyasztás növeli az adiponectin keringési koncentrációját, amely fehérje a glükózszint rendben tartásáért felelős. 

A korábban említett tény, miszerint a kis mértékű alkoholfogyasztás növeli az egészséges koleszterin szintjét, szintén magyarázza azt, miért csökkenti az alkoholfogyasztás a cukorbetegség kialakulásának esélyeit. 

Memóriajavulás

Azt valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás rossz hatással van a memóriára. Azonban több tanulmány is összekapcsolja a kevés vagy nem túlzásba vitt alkoholfogyasztást a memória javulásával. 

Egy 2014 júniusában a The Journal of Nutrition táplálkozási magainban megjelent tanulmány szerint a nem túlzásba vitt alkoholfogyasztás javította a résztvevők memóriáját és gondolkodását, ez főképp a nők körében illetve a 70 év felettieknél volt látványos változás. 

Ugyanaz év októberében egy Alzheimer kórral és egyéb memóriaproblémákkal járó betegségekkel foglalkozó szaklap jelentetett meg egy tanulmányt, amely szerint a kevés vagy nem túlzásba vitt mennyiségű alkoholt fogyasztó idősebb személyeknek javult az epizódikus memóriája, vagyis jobban emlékeztek eseményekre. Emellett megnőtt a hippocampusuk is, amely agyi szekció fontos szerepet játszik a memóriában. 

Ezek az eredmények, valamint az ennek bizonyítására szolgáló állatkísérletek azt sugallják, hogy a visszafogott alkoholfogyasztás nagy szerepet játszik a hippocampus méretének megtartásában, hiszen elősegíti az új idegsejtek növekedését a területen. 

Az adatmennyiség “nem elegendő ahhoz, hogy bárkinek ajánlottá tegye az ivást”

Bár rengeteg kutatás állítja, hogy a nem túlzásba vitt alkoholfogyasztás jótékony hatással van az egészségre, Dr. Geoff Kane, a nemzeti alkoholizmussal és drogfüggőséggel foglalkozó tanács egyik tagja szerint nem áll elegendő adat rendelkezésre ahhoz, hogy az alkoholt nem fogyasztóak megnöveljék alkoholos ital bevitelüket. 

“A visszafogott alkoholfogyasztás leginkább abból a szempontból jótékony, hogy növeli a HDL szintet, ennek nincsen egyéb módja, nem lehet étrenddel vagy testmozgással elérni, csak a veszélyt is tartalmazó alkoholos italok fogyasztásával. 

Amennyiben nincs problémája az alkohollal és nem is veszélyezteti önmagát, és emellett úgy dönt, hogy megiszik egy-két pohárral, valóban örömét lelheti abban, hogy ezzel még egészségének is jót tesz. Véleményem, és tudtommal egyéb szakemberek véleménye szerint azonban az eddig megszerzett tudás és adatmennyiség nem elegendő ahhoz, hogy bárkinek ajánlottá tegye az ivást.”

Dr. Kane óva intett az ellen is, hogy amennyiben alkohol függősége, vagy kevésbé súlyos alkoholproblémái vannak, semmi esetre se hagyja magát rábeszélni az alkoholfogyasztásra annak lehetséges egészségügyi hatásai miatt. “Minden apró jótékony hatást nagy valószínűséggel sok káros hatás követ, valamint megnő a túlzott alkoholfogyasztás veszélye is” - tette hozzá. 

Ez év januárjában egy olyan tanulmány is megjelent, amely szerint a nem túlzásba vitt alkoholfogyasztás hatásait “eltúlozták”. 

A több, mint tizennyolcezer felnőtt résztvevőt vizsgáló kutatás alapján a kutatócsoport tagjai azt fedezték fel, hogy a hosszabb életre vonatkozó jótékony hatások csupán az 50-64 éves kor közötti olyan férfiaknál jelentkeztek, akik heti 15-20 egységnyi alkoholt fogyasztottak el, valamint azoknál a 65 év feletti nőknél, akik heti maximum 10 egységnyi alkoholt vittek be szervezetükbe. 

A kutatók szerint eredményeik azt mutatják, hogy a korábbi, az alkohol fogyasztását támogató kutatások eredményei “részben annak köszönhetőek lehetnek, hogy nem megfelelő referenciacsoportot választottak, illetve nem megfelelő módon számoltak a módosító tényezőkkel.”

“Az eféle aszimmetriákat mindenképp észben kell tartani amikor az alkohol fogyasztásának jótékony hatásait vizsgáljuk, különösképp abban az esetben, amikor az eredményeket az egész népességre szeretnénk kiterjeszteni” - tették hozzá a kutatók.

Az alkohol “nem mindenkire lehet jótékony hatással”

A fent említett tanulmányok alapján egy biztosan kimondható, lehetséges, hogy az alkohol jótékony hatással van egészségére, amennyiben nem túlzott mennyiségben fogyasztja, azonban ne nyúljon azonnal a borosüveg után, nem biztos, hogy mindenki számára ajánlott az alkohol fogyasztása. 

Az NIAAA munkatársai az alábbiakat nyilatkozták: 

“Tudásanyagunk bővítése és annak megértése, milyen kapcsolat áll fenn a visszafogott alkoholfogyasztás és az egészség között, kihívás marad. Bár a visszafogott alkoholfogyasztásnak vannak jótékony hatásai, nem mindenkire lehet jótékony hatással.”

Április 1987 óta az alkohol tudatosság hónapja, amely kampánysorozat minden évben igyekszik növelni az alkoholizmushoz és a hozzá kapcsolható közismereti tudást.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!